Najbolji svetski košarkaši ne silaze sa prestola i ova činjenica se neće promeniti u skorije vreme! Upravo oni, zajedno sa najboljim srpskim košarkašima daju sve od sebe i zapravo krase najbolje svetske košarkaške lige! Njihova imena znaju svi i njihov uticaj je nemerljiv ne samo na tinejdžere već i na ljude u odraslom dobu! 

Košarka je postala zaista globalna igra u kojoj uživaju svi. Iako je fudbal najpopularniji sport na svetu, znajte da ni košarka za njim ne zaostaje. Čista akcija, brzina, snaga, pronicljivost i timski rad učinili su da imena najboljih košarkaških liga odzvanjaju svuda u svetu. Hajde da se upoznamo sa njima.

Najbolje svetske košarkaške lige – njihov talenat je nemerljiv

Iako je NBA na prvom mestu, znajte da i ostale lige imaju talente koji ne samo da su neosporni, već prete da nadjačaju NBA učesnike. Hajde da vidimo ko može da parira NBA ligi!

1. Evroliga

Evroliga je košarkaška verzija fudbalske Lige šampiona, sa najboljim evropskim klubovima koji se kvalifikuju svake godine. Timovi igraju utakmice Evrolige tokom nedelje, a vikendom u ligama svojih zemalja.

Evroliga se dugo etablirala kao merilo za košarku van NBA lige. U pitanju je vrhunsko profesionalno klupsko takmičenje u Evropi sa rastućom posećenošću i rastućim brojem sponzorskih ugovora i televizijskih prihoda. Evroliga je sastavljena od 16 timova a njen redovni raspored igranja traje od oktobra do aprila.

Talenat igrača u ovoj ligi je srazmeran nivou plata, dakle, u pitanju je vrhunski talenat. 

2. Španska liga ACB

Španske sportske lige su među najboljima na svetu. Među njima definitivno dominira ACB liga koja je formirana 1957. Godine. U tadašnje vreme, njom su dominirala dva tima, FK Barselona i Real Madrid, koji su u kombinaciji osvojili 51 od 60 titula. ACB ima 17 timova i igra se od oktobra do maja. Moramo naglasiti da je ACB liga vrhunski rang španske košarke i da je pravi izvor talenata za špansku reprezentaciju, kao i za NBA, i jedna je od najatraktivnijih destinacija za talente iz cele planete. 

3. Grčka A1 košarkaška liga

Grčki “izvoz” igrača u NBA usporio je u poslednjih nekoliko godina. Mada, ako ništa drugo, to je samo ojačalo Grčku A1 košarkašku ligu koja može da se pohvali činjenicom da je najviši rang klupske košarke u zemlji.

Stoga nije ni čudo što su grčki timovi bili jedni od zapaženijih tokom godina. Panatinaikos i Olimpijakos su zajedno osvojili osam kruna Evrolige, uz još tri vicešampiona grčkih klubova u istom periodu.

Koliko god prisustvo Grčke u NBA ligi bilo oskudno, to ne može osporiti činjenicu da najbolje svetske košarkaške lige ne bi bile potpune bez nje. 

4. Turska košarkaška super liga (BSL)

BSL je osnovan 1966. godine, iako se košarka u zemlji prvi put igrala 1904. godine. U ligu se ulivaju ogromna finansijska sredstva i zbog toga mnogi predviđaju da će ova liga u nekom trenutku uspeti da prestigne ACB po kvalitetu igre. Istanbulski Anadolu Efes i Fenerbahče su dva najbolja i najprepoznatljivija tima Turske košarkaške lige. 

5. Nemačka košarkaška Bundesliga (BBL)

Neki veruju da bi ova liga mogla da bude među najboljima u Evropi u bliskoj budućnosti. Ova liga je dobro finansirana, dobro plasirana a utakmice su naravno dobro posećene. Nemačka prva liga je verovatno najprofesionalnija u celoj Evropi.

Ona se može pohvaliti velikim brojem stranih igrača po timu (nažalost, ponekad na štetu lokalnog talenta), odličnom podrškom navijača u odnosu na veličinu arene, platama koje se isplaćuju na vreme, kvalitetnim trenerskim radom i mnogim klubovi koji igraju u više liga osim BBL. 

6. Italijanska Lega Basket Serija A (LBA)

LBA je verovatno najstarija profesionalna košarkaška liga u Evropi, koja je formirana 1920. Godine. Sastav liste svakog tima zasniva se na dve formule – tim može imati pet igrača izvan Evropske unije plus pet italijanskih igrača, ili može imati tri igrača izvan Evropske unije i četiri igrača iz Evropske unije, pored pet italijanskih igrača. 

Italija polaže pravo na najviše titula u Evroligi od bilo koje nacije iako je većina njih akumulirana sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Najnovija je došla zahvaljujući Virtus Bolonji 2000-01.

Čini se da je Serija A u izvesnoj meri pala tokom godina — iako je činjenica da je i dalje među najcenjenijim ligama na svetu! 

7. Francuska Pro A liga

Najviša košarkaška liga u Francuskoj (njeno pravo ime je Ligue Nationale de Basket Pro A) formirana je 1921. godine.  ASVEL je osvojio najviše francuskih šampionata u košarci. 

U ovoj ligi igra 18 timova a raspored redovne sezone traje od septembra do maja.

8. Kineski košarkaški savez (CBA)

CBA je formirana 1995. godine i postala je vrhunska košarkaška liga Azije. Strani igrači su ograničeni na dva igrača po timu (sa nekoliko izuzetaka). Zbog tih ograničenja i oslanjanja na kineske igrače, nivo igre je daleko ispod većine vrhunskih liga u Evropi. Pošto se plej-of lige obično završava u martu, to pruža nekim igračima šansu da se pridruže NBA timovima pre plej-ofa.

9. Jadranska liga (ABA)

ABA je regionalna liga sa timovima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Osnovana je 2001. godine, otprilike deceniju nakon raspada Jugoslavije. Liga je nedavno je iznedrila mlade NBA talente Darija Šarića, Jusufa Nurkića i Nikolu Jokića.