Nikola Jokić je bio mladić koji je pio litar koka-kole dnevno. Obožavao je burek i uživao u svakom zalogaju! Nikola Jokić je sa svojih 18 godina imao višak kilograma, ali i neprikosnoveni talenat po kojem se izdvojio od ostalih. On je znao šta želi, dao je sebe u potpunosti i postao je prvi Srbin koji je pre samo nekoliko meseci proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige.

Nikola Jokić, poznat i po nadimku Džoker, počeo je da piše novu istoriju. U toj istoriji je ovaj povučeni mladić iz Sombora zakoračio u košarkaški svet potpuno netipično za današnje vreme!

Samo nekoliko meseci pre punoletstva za Jokića je čuo Miško Ražnatović, sportski agent i bivši profesionalni košarkaški igrač. Ubrzo nakon otkrivanja, Nikola potpisuje ugovor sa Mega Vizurom i njegova karijera počinje!

Nikola Jokić – od buckastog klinca do NBA zvezde

Nikola Jokić je nakon potpisivanja ugovora odmah počeo da trenira sa prvim timom. Iako je na prvi pogled delovalo da treneri “preteruju”, nakon nešto više od mesec dana Nikola je postao jedna od najvažnijih karika u timu. Svima je stavio do znanja da je pred njim blistava karijera!

Čuli ste za izreku: “Sjajan igrač se ne rađa, sjajan igrač se postaje”. Upravo je Jokić najbolji primer toga. 

Iako je na samom početku bio u izuzetno lošoj kondiciji i formi (nije uspevao da uradi jedan jedini sklek), Nikola je vrlo brzo pokazao ozbiljnu umešnost na terenu, na kojem bi mu u tom trenutku pozavideli i najbolji srpski košarkaši

Od dečaka koji je konzumirao litre koka-kole dnevno i za doručak jeo pola kilograma bureka, postao je momak koji je imao samo jedan cilj pred sobom – da postane ponos Srbije. U tome je i uspeo.

Nakon dve i po godine provedene u Mega Vizuri, Nikola Jokić potpisuje ugovor sa Denver nagetsima. Da li je to prelomni trenutak u njegovoj karijeri? Izgleda da jeste! 

Nakon prelaska u NBA, malo ko se nadao da će Jokić postići ovako sjajne rezultate. Na njega se jednostavno gledalo kao na još jedan prekookeanski projekat koji će vrlo malo doprineti timu u fazi obnove. Ali ovakva percepcija se vrlo brzo promenila! 

Pred kraj Jokićeve početničke sezone, tim je počeo da daje šansu mlađim igračima, uključujući i njega. Nikola Jokić je maksimalno iskoristio ovaj trenutak, te je na kraju završio sa sledećim brojkama: 10,0 poena, 7,0 skokova i 2,4 asistencije po utakmici u 55 započetih utakmica. Ovakav rezultat doneo mu je mesto u All-Rookie timu!

Od trnja do zvezda

Nakon Jokićevog osvojenog mesta u All-Rookie timu, ekipa Denver nagetsa se našla na raskrsnici. Morali su da biraju između Jokića i Jusufa Nurkića! Nakon brojnih “eksperimentisanja”, rotacija i unutrašnje borbe, Jusuf Nurkić potpisuje za Portland trejlblejzerse. Nikola Jokić nastavlja svoj uspon zahvaljujući neprikosnovenoj igri!

Od prve do druge sezone, Jokić je sa prosekom od 10 poena, sedam skokova i 2,4 asistencije prešao na 16,7 poena, 4,9 asistencija i 9,8 skokova po utakmici! Da li je iko mogao da zaustavi ovu “zver” na terenu? Nikako!

Denver nagets je svoj procvat doživeo zahvaljujući jednom čoveku – Nikoli Jokiću, Srbinu koji ranije nije mogao da uradi nijedan sklek, a sada je MVP lige.

Nikola Jokić je čovek kojeg su mnogi sportski znalci nazvali “Stiv Neš zarobljen u telu diva”! Veći kompliment ovaj mladić nije mogao da dobije.

Nikola Jokić razočarao srpske fanove?

Nakon samo osam dana od proglašenja za najkorisnijeg igrača NBA lige, Nikola Jokić se povukao iz reprezentacije Srbije. Naveo je da mu je potrebno vreme kako bi se njegovo telo oporavilo od uzastopnih fizičkih napora tokom NBA sezone. 

Malo je reći da je njegova odluka čitavu srpsku javnost ostavila bez teksta. Jokićevo povlačenje je mnoge razočaralo. Nakon što srpska košarkaška reprezentacija nije uspela da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju, razočaranje je kulminiralo.

Jokić je nakon ove odluke bio žestoko kritikovan u domaćim medijima. Jedan srpski tabloid otišao je toliko daleko da je na naslovnoj strani Jokića označio kao  “nacionalnog izdajnika”, iako je u odgovarajućem članku ironično kritikovana “paljba” koju je Jokić doživeo. Jurio se klikbejt i u ovom slučaju, a nije se razmišljalo o pozadini čitave priče i Jokićeve odluke.

U jeku kritike, Jokićev otac, Branislav, ispričao je srpskoj štampi manje poznat razlog zbog kojeg je njegov sin zapravo preskočio kvalifikacije za Olimpijske igre. Nikola i njegova supruga Natalija očekivali su dete. Par se vratio u Denver ranije nego obično zbog trudnoće i pandemije COVID-19. Njihova ćerka Ognjena rođena je krajem septembra.

Dok je deo srpskih navijača razumeo Jokićevu odluku, značajan deo je bio ljut mesecima kasnije. Nakon što se “prašina slegla” Nikola Jokić je ponovo bio jedan od voljenijih srpskih sportista koji je, bar što se tiče većine, doneo najispravniju moguću odluku.

Na kraju čitave sage, bitno je samo jedno – kada sumiramo utiske i pogledamo prošlu sezonu, dolazimo do sledećih brojki: 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije po utakmici! Svidelo se to nekome ili ne, Nikola Jokić je trenutno najbolji srpski košarkaš o čijoj karijeri će se tek govoriti.