Sportska takmičenja sama po sebi nas čine uzbuđenim, ali i srećnim kada pobedi nama omiljena ekipa. Što se tiče fudbala, jednog od najpopularnijih sportova na svetu, osećaj koji dominacija našeg predstavnika na terenu budi u nama zaista je neopisiv! Još kada je u takmičenje uključena ekipa za koju svim srcem navijamo od detinjstva, zadovoljstvo navijača se ne može izmeriti!

Šta nam to poslednjih dana zaokupira pažnju? Naravno, UEFA rang-lista i pozicija Srbije na njoj! Hoće li naša dva slavna kluba, koji su jedni od najvećih fudbalskih rivala, uspeti da stignu do Lige šampiona? 

Hajde da saznamo kako funkcioniše UEFA rang-lista i koliko je bitna za Srbiju i srpski fudbal!

Šta je UEFA rang-lista?

UEFA iliti Unija evropskih fudbalskih asocijacija sastoji se od 55 članova, tj. nacionalnih saveza, i jedan je od organa koji se bavi fudbalom, malim fudbalom i fudbalom na pesku u Evropi. 

Upravo se UEFA brine i vodi nacionalna kao i klupska takmičenja i predstavlja nacionalne fudbalske saveze Evrope. Pored toga vodi evidenciju i o visini novčanih nagrada, brine o propisima, kao i o medijskim pravima na prenos takmičenja poput UEFA Evropskog prvenstva, UEFA Lige šampiona, UEFA Lige nacija, UEFA Superkupa i UEFA Lige konferencija.  

Iz svega navedenog, jasno vam je da je što bolji plasman na UEFA rang-listi jedno od velikih priznanja. A pored toga, donosi i brojne benefite, kao i učešće u Ligi šampiona! 

Kako koeficijenti utiču na plasman na UEFA rang-listi?

Imali ste prilike da se susretnete sa terminom koeficijenti, ali kako zapravo isti funkcionišu kada je UEFA rang-lista u pitanju? Zašto su značajni i čemu služe?

Naime, UEFA koeficijenti zasnovani su na učinku klubova u evropskim kupovima tokom petogodišnjeg perioda. Tokom tih pet godina, rezultati utakmica (2 boda za pobedu i 1 bod za remi) dodeljuju se od grupne faze CL (Liga šampiona), EL (Liga Evrope) i ECL (Liga konferencija), pa nadalje, sa izuzetkom nokaut runde nakon grupne faze EL i grupne ECL faze.

Dodatno, jedan bonus bod se dodeljuje za plasman u četvrtfinale (ali ne i za ECL kvalifikacije), polufinale i finale. Kvalifikacije za grupnu fazu Lige šampiona nagrađuju se sa četiri bonus poena, kvalifikacije za osminu finala Lige šampiona nagrađuju se sa pet bonus poena, a kvalifikacije za osminu finala Lige Evrope nagrađuju se sa jednim bonus poenom.  

Pored ovoga, postoje bonus poeni za pobednike i drugoplasirane u grupnoj fazi EL i ECL – četiri bonus poena za pobednike grupa EL, dva bonus poena za drugoplasirane grupe EL, dva bonus poena za pobednike ECL grupa i jedan bonus poen za drugoplasirane u ECL grupi.

Utakmice u kvalifikacionim rundama dobijaju jedan bod za pobedu i 0,5 bodova za nerešeno, ali samo za koeficijent zemlje.

Ono što je trenutno za nas bitno i što zanima sve ljubitelje fudbala jeste UEFA rangiranje naše zemlje, pa hajde da vidimo kako ono funkcioniše. 

UEFA rangiranje zemlje

Kako bi se izračunalo rangiranje zemlje, bodovi u kvalifikacionim utakmicama ovako funkcionišu: jedan bod za pobedu i pola bodova za nerešeno.

Takozvani UEFA koeficijenti izračunavaju se tako što se uzima prosek na osnovu ukupnog broja bodova podeljenih sa ukupnim brojem klubova svake zemlje ponaosob. Rangiranje zemalja na UEFA rang-listi zasnovano je na rezultatima klubova koji se takmiče u prethodnih pet sezona u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija. 

Za određivanje učesnika UEFA takmičenja koristi se prošlogodišnja rang-lista zemalja, a ako zemlje ili klubovi imaju isti broj bodova, rangiranje se određuje na osnovu najnovije sezone u kojoj se godišnji koeficijenti razlikuju.

Kako stoji naša zemlja? Zahvalimo se Crvenoj zvezdi i Partizanu na trenutnim rezultatima! 

Da li ste upućeni u činjenicu da smo na samom početku ove fudbalske sezone bili na 16. mestu na UEFA rang-listi. Cilj obe ekipe bio je da svojim rezultatima Srbiju pozicioniraju na 15. mesto koje donosi brojne benefite. U našem slučaju učešće u Ligi šampiona! Međutim, ne samo da smo stigli do ove pozicije, već smo je i prešišali! UEFA rang-lista trenutno pokazuje da se nalazimo na 12. mestu! Rekli bismo da je ovaj rezultat zaista fantastičan! 

I dok Crvena zvezda hrabro bije svoje bitke u Ligi Evrope, Partizan za sada pobeđuje u Ligi konferencija! 

Iako nas Belgijanci uporno prate, možemo li da se nadamo 11. mestu koje će nam obezbediti direktno učestvovanje jedne ekipe na neprikosnovenom fudbalskom takmičenju? Ostaje da vidimo! Mi se iskreno nadamo da će Crvena zvezda i Partizan uspeti u svojoj nameri! Vreme je da ostvarimo ovaj san i da konačno imamo dva predstavnika u Ligi šampiona! 

Da li pratite kvalifikacije i tok takmičenja? I da li ste spremni da sastavite vaš savršeni tiket? Ukoliko je vaš odgovor da, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i učestvujte u stvaranju istorije!