Igre kao što su League of Legends, Overwatch, DOTA 2, Valorant, kao i neprikosnoveni CS:GO  popularne su zbog svojih takmičarskih scena i velikih međunarodnih šampionata. Međutim, ova takmičenja neretko znaju da budu obavijena velom kontroverzi. Pored toga, često su i dom najvećih skandala u istoriji eSportova.

Da li u tim slučajevima suspendovani eSport igrači izvuku najdeblji kraj ili ipak ispašta ceo tim? S obzirom na to da se ovi incidenti rešavaju suspenzijama, zabranama i novčanim kaznama za prekršioce i njihove timove, jasno je da posledice snose svi. Ali, koji su to suspendovani eSport igrači za čije se nedolično ponašanje čulo svuda širom sveta?

Suspendovani eSport igrači – pet sramnih postupaka

Esport industrija već dugo krči svoj put i uspostavlja svoja pravila kojih se moraju pridržavati kako igrači, tako i treneri ali i čitav tim koji sarađuje sa njima. I pored velikog truda, često se dešavaju skandali koji javnost ali i fanove video-igara ostavljaju šokiranim. 

Ko su ljudi koji su zbog svojih besramnih postupaka rizikovali svoje karijere u eSportu?

Vreme je da saznamo ko su najpoznatiji suspendovani eSport igrači. 

1. Luis GiRemiix Glarsa Figeroa (Luis iRemiix Galarza Figueroa)

Ovaj igrač, popularno poznat kao iRemiix, kažnjen je sa 2.000 dolara i suspenzijom sa tri naredna meča. Optužen je da je koristio homofobičnu uvredu tokom emitovanja Overwatch lige na Twitchu, u junu 2018. godine. 

Prema rečima predstavnika tima, novac je doniran LGBT organizaciji iz Los Anđelesa. Nakon toga, iRemiix je objavio pismo u kojem se izvinjava za svoje reči i tom prilikom naglašava da  nema oprosta za njegovu grešku.

2. Džang Piter Ji (Zhang Peter Yi)

Džang Piter Ji je bivši igrač i trener koji je nekada radio kao šef razvoja igrača za TSM. Ovaj čovek je trajno zabranjen u svim udruženjima, timovima ili organizacijama u takmičenjima zbog svog neetičkog ponašanja prema sadašnjim i bivšim igračima i osoblju TSM. Piter Džang je prekršio skup pravila LCS lige, kao i LCS ugovor o kvalifikovanosti.

Ji je preusmeravao delove plata igrača na račune koji su pripadali njemu kao inejgovim saradnicima. Između decembra 2021. godine i februara 2022. godine, Piter Džang je preusmerio oko 250.000 dolara za plate od dva igrača TSM. Dva zainteresovana igrača trebalo je da primaju značajan deo svojih plata preko pravnog lica treće strane u Kini. Entitet je nabavio više bankovnih računa od igrača kako bi deponovao njihove plate. Piter Džang je pravnom licu dao račune, navodno, u ime igrača. Međutim, dostavljeni računi su uglavnom bili povezani sa njim samim. Kao rezultat toga, većina plata igrača je preusmerena na račune u njegovom vlasništvu.

Pored toga, dokazi sugerišu da je, tokom svog zaposlenja u TSM, Piter Džang delio informacije koje nisu javne u vezi sa odlukama o regrutovanju TSM, potencijalno u zamenu za ličnu korist. 

3. Celtics Crossover Gaming Vs. Hawks Talon GC

NBA 2K liga kaznila je trojicu igrača zbog umešanosti u tuču između Celtics Crossover Gaminga i Hawks Talon GC posle meča u aprilu 2019. godine. Albano oFAB Tomalari (Albano oFAB Thomallari), član tima Celtics Crossover je bio optužen da je započeo tuču. Zbog toga je i dobio je kaznu od 500 dolara. Takođe je suspendovan na jednu utakmicu. Za isti iznos kažnjen je i njegov saigrač Mel Ist (Mel East). U međuvremenu, Dat Boy Shotz, iz Hawks Talon GC-a bio je suspendovan samo jednu utakmicu. 

Borba je počela nakon što je Talon GC pobedio Crossover Gaming sa 68-58. Tokom rukovanja na kraju utakmice, oFAB nije pozdravio protivničkog igrača, Randoa. Ogorčen, Rando je namerno naleteo na oFABa, koji je odgovorio tako što ga je gurnuo sa bine.

4.  Čien Maoan Mao An (Chien Maoan Mao-An) odavao strategije tima

Profesionalni League of Legends igrač suspendovan je na Svetskom prvenstvu 2021. zbog objavljivanja detalja o strategiji svog tima, navodno “u svrhu klađenja“.

Dok se takmičio na najvišem League ff Legends takmičenju na svetu, Čienu Maoanu Mao Anu je izrečena suspenzija sa turnira. Prema kompaniji Riot Games, Maoan je suspendovan jer je prijatelju odao strategiju draftovanja svog tima u svrhu klađenja na meč.

U saopštenju objavljenom 8. oktobra, navodi se da je „tim za konkurentske operacije dobio definitivne dokaze koji pokazuju da je Maoan dao insajderske informacije prijatelju u svrhu klađenja na meč. 

Maoan je navodno rekao svom prijatelju koje će šampione njegov tim verovatno da izabere  za ključni meč na Svetskom prvenstvu. Određeni sajtovi za kockanje omogućavaju korisnicima da se klade na to koji će šampioni biti izabrani u igri, što znači da neko može značajno da profitira od poznavanja strategije tima.

Odluka nadležnih istakla je sledeće: „Maoan će biti suspendovan do kraja Svetskog prvenstva 2021. nakon čega bi mogao biti podvrgnut dodatnim kaznama nakon potpune istrage“.

5. Džej Von (Jay Won) suspednovan nakon optužbi za seksualno uznemiravanje

Jay Won, profesionalni igrač Valoranta i MVP Overwatch lige 2019. Godine našao se na listi suspendovani eSportr igrači nakon što ga je bivša devojka optužila za seksualno zlostavljanje.

Riot Games je nakon optužbi doneo odluku o Vonu i rekao da će on „završiti obuku o profesionalnom ponašanju“. 

U postu se navodi da „istraga nije došla do konačnog zaključka o osnovnim optužbama“, ali je Von „u najmanje dva navrata… pogrešno predstavio određene činjenice“.  

„U meri u kojoj se otkriju dodatne materijalne informacije, od organa za sprovođenje zakona ili na drugi način, tim za konkurentske operacije zadržava pravo da ponovo otvori istragu i preduzme dalje odgovarajuće mere“, navodi se u objavi.

U Google dokumentu na devet stranica objavljenom na Twitteru, Vonova bivša devojka ga je optužila da je njome manipulisao kako bi imali polni odnos. 

Nakon što su se optužbe pojavile, Valorant Champions Tour NA Twitter nalog je objavio da će Von biti suspendovan „tokom istrage i stoga neće moći da igra ovog vikenda“.

Vonov tim Sentinels je takođe tvitovao da će pokrenuti istragu o ovom slučaju i da je on suspendovan dok ju narednom periodu. Blizzardov nalog na Twitteru Overwatch lige napisao je da su „svesni optužbi“ i da će refundirati svakom igraču koji je kupio Vonov MVP skin Alien Zaria za 2019. godinu.

Von je dobio suspenziju koja je trajala šest meseci. 

Ukoliko želite da budete u toku sa najnovijim eSport vestima, posetite Meridianov discord kanal i postanite član naše online zajednice!

A ako ipak tražite najbolje kvote, posetite Meridianovu online kladionicu i kladite se na omiljeni eSport!