Nije tajna da živimo u zlatnom dobu eSporta. Poput profesionalnog rvanja osamdesetih, rep muzike devedesetih i onlajn igara koje su doživele ekspanziju u dvehiljaditimim, eSport je još davno prešao iz anderground pokreta u deo popularne kulture tokom protekle decenije. 

Da li je iko mogao da pretpostavi šta se krije u budućnosti eSporta 1972. godine, kada je Univerzitet Stanford bio domaćin onoga što se sada smatra prvim događajem u eSportu? Naravno da nije! Međutim, ova industrija doživela je popularnost koja ne samo da nije neizvesna već je jedna od najprofitabilnijih. 

Od Univerziteta Stanford je eSport prešao dug put i stigao je do basnoslovnih iznosa. Kao što i sami znate, globalna industrija eSporta danas vredi oko milijardu dolara, a vrhunski turniri dodeljuju više miliona. Trenutno, ovo je industrija koja dominira, a šta se krije u budućnosti eSporta? Po svemu sudeći, ona je rudnik zlata! 

Šta se krije u budućnosti eSporta i može li nešto usporiti njen procvat? 

U svetu eSporta ništa nije postojanije od promena – ovde uvek ima prostora za širenje i napredovanje. Ono što je počelo kao zanimacija grupe ambicioznih gejmera koji uživaju u svom hobiju preraslo je u industriju vrednu više milijardi dolara. 

Naime, 2000. godine bilo je oko 10 eSport turnira koji su se održavali širom sveta. Do 2016. godine, taj broj je porastao na više od 400. Prema Svetskom ekonomskom forumu, broj publike koja prati eSport iznosi oko 300 miliona fanova. Iznenađujuće? Naravno da nije. 

Esport je doživeo toliku popularnost da je njegov nagradni fond do sada nadmašio fondove mnogih popularnih sportova, i pored toga što eSport još uvek nije priznat kao sport. Kako magazin Business Insider navodi, US Open, koji je održan 2017. godine imao je najveći nagradni fond u istoriji svih sportova (50 miliona dolara). Na drugom mestu se nalazi “Internacional 2017” (The International 2017), eSport turnir za popularnu igru Dota 2, koji je ujedno i eSport turnir sa najvećim nagradnim fondom.

Globalni prihod od dve milijarde dolara

Tokom 2021. godine prihodi u eSportu premašili su 1,1 milijardu dolara. Onog trenutka kada se zapitate šta se krije u budućnosti eSporta, znajte da smo došli do toga da se predviđa da će u 2022. godini globalno tržište eSporta generisati prihode na nivou od skoro dve milijarde dolara. 

Veliki udeo prihoda od eSporta ostvaruje se od medijskih poslova, sponzorstava i prava na emitovanje. Brojni globalni brendovi ulili su nova sredstva i interesovanje u ovu industriju, te je put kojim je eSport krenuo zaista posut laticama. 

Mobilni uređji preuzimaju vođstvo

Mobilni uređaji, poput tableta i mobilnih telefona, predstavljaju budućnost eSporta. Iako je igranje konzola još uvek u velikoj meri tržišna niša, većina potrošača svakodnevno koristi mobilni uređaj za ove potrebe. Ukoliko želimo da rzrušimo barijere za ulazak u svet eSporta i učinimo industriju dostupnijom svima, moramo znati da je mobilno igranje video-igara put budućnosti.

Mobilne video-igre su popularnije od video-igara na konzolama i računarima, i predstavljaju 57 odsto globalnog tržišta video-igara, koje je vredno 173 milijarde dolara. 

A znate li zašto će mobilni uređaji najverovatnije preuzeti vođstvo? Prvenstveno zato što su kompanije za eSport više orijentisane na mobilne uređaje. Drugo, eSport industrija u celini predstavlja manje od jedan odsto celokupnog tržišta video-igara. Stoga, eSport ima mnogo potencijala kada je tržišni udeo u pitanju u godinama koje dolaze.

Rast i procvat evropskog tržišta

Tržište Azije i Pacifika (APAC) najveće je u industriji eSporta i dom je zapanjujućem broju gejmera – 1,5 milijardi ljudi uživa u eSportu. Nasuprot tome, evropsko tržište je daleko manje zasićeno i dom je mnogih gejmera koji tek treba da se uključe u eSport. Ukupno, Evropa ima oko 138 miliona dolara globalnih prihoda od eSporta.

Pored Latinske Amerike, verujemo da kompanije koje ciljaju na evropsko tržište eSporta mogu imati potencijal za održivi dugoročni rast s obzirom na trenutno stanje razvoja industrije u ovim regionima.

eSport klađenje

Jedan od velikih izvora prihoda u eSportu jeste i klađenje, koje poslednjih godina dobija sve više pažnje. S obzirom na to da je demografska baza eSporta relativno mlada, razumljivo je da pojedinci još uvek imaju otpor prema klađenju na eSport

Međutim, ova aktivnost postaje omiljena zabava mnogih, jer svi vrlo dobro znaju koliko se zapravo klađenje na eSport isplati. Ukoliko ste i sami ljubitelj ove vrste zabave, posetite Meridianovu kladionicu i uživajte u najboljim ponudama. Izbori su brojni, a mogućnosti nepregledne! 

Veštačka inteligencija i eSport

Pitate se šta donosi budućnost? Veštačka inteligencija (AI) vreba iza ćoška! A zašto bi baš ova tehnologija mogla da bude na čelu eSporta?

Potencijalno, igrač bi mogao da provede neograničen broj sati trenirajući protiv brojnih digitalnih suparnika. Veštačka inteligencija u video-igri izgrađena tako da odgovara navikama igrača, ali i nivou njihovih veština. Tako posmatrano, AI protivnik bi potencijalno mogao da oponaša pokrete drugih profesionalnih igrača, omogućavajući da se trening pre meča vodi poprilično realno!

Na taj način, AI, odnosno veštačka inteligencija, bi zaista bila dragocena pomoć igračima koji žele da poboljšaju svoje performanse. 

Tehnologija će promeniti sve(t)

Mobilne video-igre i uređaji mogu postati veliki deo tehnologije koja još uvek nije u potpunosti integrisana u svet eSporta: u pitanju je virtuelna stvarnost (VR).

Virtuelna stvarnost je za sada u potpunosti nedovoljno iskorišćena u svetu eSporta. To važi i za posmatranje, ali i za samu igru. 

Mnogi programeri video-igara kažu da je VR budućnost istih. Preko mobilnih uređaja postoji potencijal da VR postane veliki deo iskustva publike. Domaćinu eSport turnira ne bi bilo teško da postavi neku vrstu “virtuelne arene“ i proda karte, zar ne? Na ovaj način bi svi mogli da se približe akciji i da potpuno urone u neko novo iskustvo! 

Trenutno nema mnogo promena kada je integracija VR u eSport u pitanju. Međutim, uvereni smo da ćemo za pet, 10 ili 20 godina mnogo više uživati u video-igrama koje su deo virtuelne stvarnosti.

Dakle, šta se krije u budućnosti eSporta? Po svemu sudeći, bićemo i oduševljeni i iznenađeni!

Ukoliko želite da budete u toku sa svim novostima iz sveta eSporta i da među prvima saznate sve novitete,  pridružite se Meridianovom discord kanalu.