“Nesportsko ponašanje! fudbaler taj i taj je u prekršaju!” 

Šta mislite, koliko često ćete čuti ove reči tokom jedne fudbalske sezone? Verovatno i više nego što i sami možete da izbrojite. A koliko puta ćete iste te reči čuti tokom nekog eSport turnira? Da li uopšte postoje pravila protiv nesportskog ponašanja u ovoj industriji Ili su takvi primeri zanemarljivi upravo jer ne postoji način da se isti sankcionišu? 

Esport još uvek nije priznat kao sport, pa se pitamo i da li je to zato što i dalje ne postoje norme koje se moraju poštovati? I sami ste svesni toga da svi glavni sportovi – bejzbol, fudbal, košarka, rukomet, odbojka, pa čak i borilački sportovi imaju pravilo nesportskog ponašanja. Ali, zašto ne i Major League?

Primeri nesportskog ponašanja u eSportu 

Imali smo prilike da budemo svedoci čestog pojavljivanja nesportskog ponašanja unutar takmičarske zajednice video-igara. Pre nego što uopšte i počnemo da govorimo o tome koji su primeri nesportskog ponašanja u eSportu najzastupljeniji, zašto se ne bismo osvrnuli na definiciju samog nesportskog ponašanja.

Šta je zapravo nesportsko ponašanje?

Kao što je definisano u čuvenoj Vikipediji, nesportsko ponašanje “krši opšte prihvaćena pravila sportskog ponašanja i/ili ponašanja učesnika, u ovom slučaju eSporta. Primeri uključuju verbalno zlostavljanje ili ismevanje protivnika, preterano slavlje posle igre ili glumljenje povrede“ i dalje ponegde vlada mišljenje da je eSport zapravo samo video-igra. Takvo mišljenje će i dalje ostati na snazi ukoliko se ne pozabavimo pravilima, normama i kodeksima koji se moraju poštovati. Naime, mora se u nekom trenutku povući linija i moraju se primenjivati određena pravila kako bismo industriju eSporta podigli na sledeći, viši nivo. 

Postavlja se pitanje kako bi organizatori turnira i raznih eSport događaja uspeli da donesu ali i sprovedu pravila? 

Dok se to ne desi, osvrnućemo se česte primere nesportskog ponašanja u eSportu.

Estral i R7

Kada su primeri nesportskog ponašanja u pitanju, jedan od poslednjih je slučaj da je LLA sankcionisala igrače Estrala i R7 pošto su, nakon pregleda njihovih naloga u rutinskoj inspekciji, pronašli dokaze o nedoličnom ponašanju.

Ovo je objavila eSport organizacija u saopštenju na svojoj zvaničnoj stranici, pri čemu je otkrila i kakve su kazne u pitanju. Naime, izvršni direktor tima R7 je bio jedini koji je “pogođen” novčanom kaznom koja je iznosila 500 dolara, a optužen je za neprikladno ponašanje u kvalifikacionom delu takmičenja. Pored njega, bili su sankcionisani i Grell, Acce i Lezaalthoug, koji su dobili samo pismeno upozorenje. 

Riot Games je otkrio i zbog čega su pojedini igrači kažnjeni. Naime, oni su prekršili nekoliko pravila. 

  • Tokom meča su forsirali diskriminatorski govor koji uključuje uvrede, pretnje, čak i klevetu.
  • Antisocijalno ponašanje – uvredljive reči i gestovi koji su bili usmereni protiv rivals
  • Nepoštovanje upustva zvaničnika lige
  • Prikrivanje u istrazi 

The Chiefs i loše fore

Jedna od poznatijih eSport ekipa Chiefs, takođe poznata i kao The Chiefs, zbog nedoličnog i nesportskog ponašanja kažnjena je novčanom kaznom koja je iznosila 1800 dolara.  

Nakon velikog nepoštovanja tokom meča protiv Mamuta (Mammoth), situacija je dodatno eskalirala na samom kraju. Šta se u suštini desilo i zašto su kažnjeni? 

Naime, uprkos značajnom vođstvu, Chiefsi su doneli aktivnu odluku da odugovlače meč i ignorišu više prilika za pobedu. 

Ova ujdurma trajala je toliko dugo da je čak i komentator Zak “Rusty” Paj (Zack “Rusty” Pye) osudio postupak The Chiefsa:

“Znam da bi ovo trebalo da bude profesionalna emisija u kojoj ne iznosim stavove i mišljenje ali ali za ime boga, igraj igru da pobediš“, rekao je Rusty 27. jula. prošle godine. 

“Ovo je neverovatno nepoštovanje kako učesnika tako i publike” dodao je on. 

Chiefsi nisu uspeli da ispoštuju “principe dobrog sportskog ponašanja“ i na međunarodnom nivou su igrali “daleko ispod“ najboljeg što su mogli, rekao je Riot Games.

Nakon meča, igrači ovog tima su nastavili da nepoštovanje i nesportsko ponašanje kroz komentare na Tviču i Twitteru. Organizatorima nike preostali ništa drugo no da ih kazne novčanom kaznom koja je uplaćena dobrotvornoj organizaciji.

Ni ruska LCL liga nije bila pošteđena

Kao što smo već naveli, kada su primeri nesportskog ponašanja u eSportu u pitanju, ni ruska LCL liga nije bila pošteđena. Okršaj se desio 2019. godine, kada je ROX ekipa u duelu koji je igrala protiv Vaevictis-a banovala pet suport heroja. 

Iako se ovaj čin i nije kosio sa pravilima, Riot Games je naglasio da se ovakvim postupkom jasno pokazalo nepoštovanje protivničke ekipe. 

Pored tima ROX i tim Vega Squadron je kritikovan i optužen da je namerno produžavao meč koji je igrao sa timom Vaevictis. 

Igrač suspendovan zbog nesportskog ponašanja

Brojni su primeri nesportskog ponašanja u eSportu, a ovaj je jedan od njih. 

U ovom slučaju se radilo o članu tima Zealtos, poznatom po imenu Mopsi. Desilo se to da je njegovo nesportsko ponašanje dovelo do toga da dobije suspenziju koja je trajala nedelju dana a što je uticalo na uspešnost i samu igru njegovog tima koji nije mogao da igra mečeve tokom te nedelje. Ovaj događaj desio se 2017. godine. Naime, Mopsi je odbio da učestvuje u meču zato što nije želeo da igra određenog heroja. 

Bilo je slučajeva kada su igrači određenih timova vikali ne samo na svoje rivale već i na trenere, menadžere pa čak i na publiku. Ovakvo ponašanje ne samo da je nesportsko već je sramota kako za tim tako i za eSport u celini! 

Kodeks ponašanja 

Od svakog učesnika, uključujući igrače i gledaoce, očekuje se da pokažu dobro sportsko ponašanje, da poštuju jedni druge i svo osoblje. Igrači moraju da poštuju sva upustva. Moraju da sklone uređaje sa prostora za igru, ne smeju da šalju poruke i mejlove tokom igre i ne smeju da koriste nijednu društvenu mrežu tokom trajanja meča.

Od svakog igrača se očekuje da se takmiči na najvišem mogućem nivou u skladu sa svojim sposobnostima kao i vrednostima u pogledu sportskog duha, integriteta i poštene igre. Svako ko se ponaša na način koji ne poštuje gorenavedene uslove i vrednosti može biti dislvalifikovan sa događaja, a može ostati i bez nagrade. 

Šta mislite, da li se sve ovo poštuje? 

Pišite nam u komentarima svoj stav i svoje mišljenje. 
Pored toga, pridružite se Meridianovom discord kanalu, a ukoliko vas interesuju najbolje kvote, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i uživajte u njima.