Kada su takmičenja u pitanju, sasvim je logično da svaka osoba ili tim kao krajnji cilj želi pobedu! Ka pobedi se stremi, za pobedu se “gine” i daje se poslednji atom snage kako bi se tim našao na samom vrhu! Kolektivni sport, u ovom slučaju košarka, od samog nastanka iznedrila je brojne velikane, vrhunske sportiste koji su postigli nezapamćene rezultate! 

Naravno, ne može se osporiti činjenica da je svaki tim učestvovao u utakmici i nije razmišljao da će na kraju pobediti sa velikom razlikom u rezultatu! 

Upravo iz tog razloga nije loše osvrnuti se na pobede u košarci sa najvećom razlikom u rezultatu!

Pobede u košarci sa najvećom razlikom u rezultatu – uspeh vredan aplauza!

Najveći šampioni ispisuju istoriju svojim sportskim dostignućima! Po čemu se ekipe koje ćemo navesti u nastavku izdvajaju? Zbog kolike razlike u rezultatu su zaslužile da se nađu na našoj listi “Pobede u košarci sa najvećom razlikom”? Hajde da saznamo!

Klivlend kavalirsi protiv Majami hita – 68 poena razlike 

Klivlend je pobedio Majami u jednoj od najvećih pobeda regularne sezone NBA lige 17. decembra 1991. godine! Epski poraz Majamija završen je rezultatom 148:80, sa razlikom od 68 poena o kojoj se i dan danas priča.

Te noći ekipu Klivlenda predvodio je Mark Prajs koji je 80% svojih šuteva smestio u košarkaški obruč! Nezapamćena pobeda čiji rekord ni nakon 30 godina nije srušen!

Indijana pejsersi protiv Oklahoma Siti tandera – 67 poena razlike

Pejsersi su ovom prilikom postigli najviše poena na utakmici od pridruživanja NBA ligi 1976. godine! Susret se odigrao pre nešto više od dva meseca, a neverovatan rezultat ostao je upamćen po tome što je ovo najveće zabeleženo vođstvo u bilo kojoj košarkaškoj utakmici u poslednjih 25 godina!

Krajnji rezultat susreta je bio 152:95 u korist Pejsera koji su imali 41 asistenciju – četiri manje od rekorda svog tima u NBA ligi.

Indijana pejsersi protiv Portland trejlblejzersa – 65 poena razlike

Te večeri 1998. godine odigrala se igra istorijskih razmera. Na terenu su se našle košarkaške ekipe Indijana pejsersi i Portland trejlblejzersi! Tokom ovog susreta se prvi put u NBA istoriji dogodilo da jedan tim postigne dvostruko više poena od suparničkog tima! Indijana pejsersi su iznenadili čak i sebe kada su ugledali krajnji rezultat koji je iznosio 124:59 u njihovu korist!

Trejblejzersi su jedva nadmašili broj najnižih poena u NBA za samo tri boda razlike! Bio je ovo okršaj o kojem se i dan danas priča, a rezultat na tabeli iznenadio je gotovo sve! 

Los Anđeles lejkersi protiv Golden Stejt voriorsa – 63 poena razlike

Sastav tima Los Anđeles lejkersa iz 1972. godine mnogi smatraju jednim od najboljih NBA timova ikada. Pod vođstvom dominantnog trojca Džerija Vesta, Gejla Gudriča i Vilta Čemberlejna, ovaj tim je stigao do čak 33 pobede! 

Tokom ove sezone postojao je još jedan delić koji je ušao u istoriju ovog impresivnog tima. Naime, tim je 19. marta 1972. pobedio ekipu Golden Stejt voriorsa sa rezultatom 162:99! Pobeda sa razlikom od 63 poena bila je najveća pobeda u istoriji lige u to vreme.  

Pobede u košarci sa najvećom razlikom ne bi bile potpune bez ove!

KK Gran Kanarija protiv Opave – 59 poena razlike

Kada spominjemo pobede u košarci sa najvećom razlikom, nećemo se osvrnuti samo na NBA ligu već i na Evroligu. U tom slučaju, ne možemo da izostavimo susret Gran Kanarije i Opave tokom regularne sezone Evrolige 2018-19. Španski i češki klub ukrstili su svoja koplja nakon čega je Gran Kanarija odnela pobedu rezultatom 97-38. Razlika u poenima iznosila je neverovatnih 59 poena.

Boston seltiksi protiv Čikago bulsa – 56 poena razlike

Seltiksi i Bulsi su tog dana odigrali jednu od najnapetijih utakmica! Naime, ekipa Boston seltiksa ostvarila je najveću pobedu u istoriji svog postojanja sa rezultatom 133:77! Ekipa Čikago bulsa kao da nije bila svesna šta se u najnapetijim trenucima dešava na terenu, što je ekipa Seltiksa iskoristila i napravila sjajan rezultat! 

Razlika od 56 poena premašila je 51 poen kojim su Seltiksi pobedili Filadelfija voriorse u martu 1962. godine. Ovo je ujedno bila i najveća pobeda gostujućeg tima u NBA ligi, čiji je rekord postavio Sijetl protiv Hjustona u decembru 1986.

Kao što i sami možete da zaključite, pobede u košarci sa najvećom razlikom, poput fudbalskih utakmica sa najviše golova, bile su neočekivane. No, sasvim sigurno su doprinele tome da se o ovim ekipama i danas priča! 

Košarka je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, stoga nas ne čudi veliko interesovanje za sportom koji je nedavno jednog Srbina, koji je i jedan od najpoznatijih srpskih sportista, proglasio za najkorisnijeg igrača NBA-a! 

I dok Nikola Jokić niže uspeh za uspehom ili dok pratite najbolje svetske tenisere, iskoristite priliku da posetite Meridianovu onlajn kladionicu koja nudi neke od najboljih kvota!