Poznato je da je karijera u eSportu najčešće kratkog veka. Većina gejmera počinje da se bavi profesionalnim eSportom još u tinejdžerskom dobu, stoga je sasvim prirodno i logično da već u drugoj polovini dvadesetih godina odlaze u penziju. Određeni broj bivših igrača ne menja u potpunosti karijeru, te se često mnogo od njih odlučuju za poslove kao što su striming i kreiranje sadržaja. Međutim, ima i onih koji u potpunosti promene karijeru.

Povlačenje igrača retko je lak proces. Većina profesionalnih igrača se verovatno nikada ne bi povukla samo da može da zadrži formu, fitnes rutinu za eSport igrače, ali i taj iscrpljujući način života koji eSport definitivno nameće. Mislili ste da je to lagan posao? Prevarili ste se!

Znate, nije lako napraviti eSport tim, a još je teže napustiti isti. Bilo da su napustili tim iz fizičkih, psihičkih ili nekih drugih razloga, ima igrača koji su izabrali u potpunosti nepredvidive poslove nakon eSporta.

Penzionisani eSport igrači – prepoznatljivi u svakoj branši

Penzionisanje nije realnost za većinu 20-godišnjaka ali za profesionalne eSport igrače jeste. Sa prosečnom takmičarskom karijerom koja traje samo četiri do pet godina, mnogi penzionisani eSport igrači nakon iste pokušavaju da se pronađu i postave temelje za sledeću fazu svoje karijere. Na kraju stignu do toga da od uspešnih eSport igrača postanu uspešni advokati, lekari ali i farmeri. Hajde da se upoznamo sa penzionisanim eSport igračima koji su promenili svoju karijeru.

1. Aleksej “Alex Ich” Ičetovkin

Aleksej “Alex Ich” Ičetovkin (Alexey Ichetovkin) je bio jedan od najprepoznatljivijih midlejnera u EU LCS (League of Legends European Championship), posebno kao deo timova Moscow Five, Gambit Gaming i Team EnViUs timova. Ovaj momak je 2018. godine najavio da se povlači sa takmičarske scene da bi se nakon toga nakratko bavio strimingom.

Krajem 2020. godine, “Alex Ich” je najavio novo poglavlje u svojoj karijeri. Pridružio se kompaniji Riot Games. Ono što je interesantno je činjenica da će zapravo imati udela u izradi igre koja mu je promenila život!

2. Mesto izvršnog direktora tehnološke kompanije je zauzeto

Denis “Thresh” Fong (Denis Fong) je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao prvi profesionalni eSport igrač koji je igrao konkurentske video-igre Quake i Doom devedesetih godina prošlog veka.. Danas je uspešan biznismen, suosnivač tehnoloških kompanija kao što su Lithium Technologies, ​​Raptr, Xfire i GGWP.

3. “Holyman” je sada advokat

Karlos “Holyman” Manko (Carlos Mangco) je bio deo originalnog Mineski filipinskog tima još 2007. godine, kada je Dota 2 još bila u razvoju, a Dota 1 vladala turnirskom scenom. Uprkos raznim takmičenjima na međunarodnim Dota turnirima, biti profesionalni igrač tada nije bila tako plodna i unosna karijera kao danas.

“Holyman” je u jednom trenutku napustio takmičarsku eSport scenu da bi otišao na pravni fakultet, koji je u međuvremenu i završio. Iako je njegova karijera otišla u potpuno drugom pravcu, “Holyman” i dalje prati eSport takmičenja i podržava svoj bivši tim Minesk koji je sada prerastao u međunarodni eSport brend.

4. “dnm” ponosno nosi beli mantil

Gokul “dnm” Sagar je nekada bio profesionalni CS:GO igrač koji je igrao za Invictus. Čak je uspeo da predstavlja svoju zemlju i na međunarodnim turnirima. “Dnm” je 2017. godine rešio da odustane od profesionalnog bavljenja eSportom da binastavio studije medicine. Tokom pandemije koronavirusom, bio je u prvim borbeni redovima. 

5. Lee “Crown” Min-Ho je postao berzanski posrednik

Bivši midlajner i član League of Legends Champions Korea Li “Crown”  Min Ho (Lee Min-ho) ranije je bio član Samsung, OpTic Gaming i OZ Gaming. Bio je aktivan do decembra 2020, kada je najavio povlačenje sa profesionalne scene League of Legends, zbog kako je sam izjavio, “mnogih stvari“. 

6. Daniel “Dafran” Francesca

Penzionisani eSport igrači često znaju da iznenade fanove. Tako je i u ovom slučaju. Naime, verovatno jedna od najiznenađujućih promena u karijeri, bar kada je eSport u pitanju, bila je promena profesionalnog igrača Overwatch Danijela “Dafrana“ Frančeske (Daniel Francesca). Čak i nakon što smatrali da je on nova potencijalna Valorant zvezda tokom beta verzije, “Dafran”je najavio povlačenje da bi se bavio ni manje ni više nego poljoprivredom

Njegova nova pasija postalo je povrće, voće i široki zeleni hektari zemlje. 

7.  William “scarra” Li

Neki profesionalni igrači pametno su iskoristili svoju popularnost koju su stekli igrajući, te su nakonodluke da se penzionišu prešli na striming. Počeli su da kreiraju odlične sadržaje. 

Jedan od njih je i Vilijem “scarra” Li (William Li). “Scarra” je bio najpoznatiji tokom svoje igračke karijere kao midlajner koji je igrao za Team Dignitas od 2011. do 2014. godine. Nakon toga je počeo da strimuje za Offline TV medijsku grupu. Prvenstveno je emitovao League of Legends, ali se vremenom polako razgranao i na druge sadržaje. Najpopularniji sadržaj su naslovi drugih Riot Games-a kao što su Teamfight Tactics, Valorant i Legends of Runeterra, ali je radio i druge igre kao što su World of Warcraft ili Magic: The Gathering. 

Ima li načina da se eSport karijera nastavi i nakon penzionisanja? Naravno da ima… 

Neki profesionalni igrači mogu ostati relevantni u industriji eSporta prelaskom na druge uloge u timovima. Karlos “ocelote“ Rodriguez Santjago (Carlos Rodrigez Santiago) prošao je put od igrača do vlasnika eSport tima. “Oceloteov” G2 Esports je jedna od najistaknutijih i najuticajnijih eSport organizacija na globalnom nivou.

S obzirom na to da postoje različiti poslovi koji su povezani sa eSportom, jasno je da igračka karijera ne mora da bude kraj za profesionalne igrače. Sve dok imaju odlučnost i veštine, oni mogu da traže i pronađu nove mogućnosti u ovoj industriji. 

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, te ste poželeli da saznate sve o esportu, preporučujemo vam da posetite Meridianov Discord kanal, gde možete saznati sve što vas zanima! A ukoliko ste rešili da oprobate svoju sreću u klađenju na eSport, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i uživajte u nekim od najboljih kvota!