Novak Đoković neće učestvovati na Otvorenom prvenstvu Australije nakon što su sudije Saveznog suda donele odluku u nedelju kojom je potvrđena odluka ministra za imigraciju da ukine vizu 34-godišnjem Srbinu, kako su oni naveli, iz javnog interesa.

Novak Đoković je nameravao da osvoji 10. titulu na Australijan openu na prvom ovogodišnjem teniskom turniru. Ali umesto da skrene pažnju na obaranje rekorda od 20 grend slem turnira u pojedinačnoj konkurenciji, tekuća saga o vizama za najboljeg rangiranog tenisera na svetu završila se neslavno. 

Đokoviću je viza prvi put ukinuta po dolasku u Melburn, kada je dovedeno u pitanje njegovo izuzeće od vakcinacije, ali je od tada dobio pravnu bitku na proceduralnim osnovama, kada su mu dozvolili da ipak ostane u zemlji. I taman kad smo se ponadali da je čitava ujdurma završena, ponovo mu je ukinuta viza.  

Prvi reket sveta, Novak Đoković je, u nadi da će osvojiti svoj 21. grend slem turnir, trebalo da igra protiv svog druga Srbina, Miomira Kecmanovića, 76. igrača sveta. Na njegovo mesto će sada doći Italijan Salvatore Karuzo, koji se nalazi na 150. mestu. 

Da li je i zašto Đoković dao lažne podatke u imigracionom obrascu, da li je ova odluka stvar politike ili je jednostavno donesena samo zato što je u pitanju baš Novak Đoković, nikada nećemo saznati. Ali ono što je neoboriva činjenica je da je prema Novaku Đokoviću izvršena nepravda velikih razmera

Novak Đoković – razočaran u sistem

Glavni sudija Džejms Alsop rekao je da je presuda Saveznog suda zasnovana na zakonitosti odluke ministra u kontekstu tri žalbena osnova koje je Đokovićev tim uložio.

“Nije deo funkcije suda da odlučuje o razlozima ove odluke”, rekao je Alsop, dodajući da je odluka među trojicom sudija bila jednoglasna. Kako se dalje navodi, obrazloženje iste biće objavljeno u narednih nekoliko dana, izjavio je Alsop.

Svima je jasno da nalog za deportaciju obično uključuje i trogodišnju zabranu povratka u Australiju

Novak Đoković je u izjavi rekao da je “izuzetno razočaran” presudom. Ali je takođe dodao da poštuje odluku i da će u svemu sarađivati sa nadležnim organima kada je u pitanju njegov odlazak iz zemlje. 

“Neprijatno mi je što je fokus proteklih nedelja bio na meni i nadam se da sada svi možemo da se fokusiramo na igru i turnir koji volim“, izjavio je Novak, vidno razočaran. 

Sudski podnesci potvrdili su da je Đoković nevakcinisan, na šta je srpski teniser rekao da je to “stvar ličnog izbora.”

Australijska granična ograničenja trenutno dozvoljavaju ulazak samo neaustralijskim putnicima koji su potpuno vakcinisani, ali srpski teniser tvrdi da je dobio medicinsko izuzeće za ulazak u zemlju jer mu je prošlog meseca dijagnostikovan Covid-19, koji je preležao u Srbiji. 

Međutim, prvi reket sveta je naknadno priznao da je njegov putni formular za ulazak u Australiju uključivao lažnu izjavu i da nije uspeo da se odmah izoluje nakon što je bio pozitivan, što je dodatno podvrgnuto ispitivanju australijskih zvaničnika, ali i svetskih medija koji su jedva dočekali da opletu po njemu! 

Medijski linč dobija neverovatan epilog 

Novaka ili vole ili mrze, i kada su osećanja prema njemu u pitanju, tu sredine nema! Da li je to zato što je jedan ovakav sportista, iz jedne male zemlje, uspeo da izdominira na teniskoj sceni, ili jednostavno žele da konačno nekoga drugoga vide na tronu ne znamo. Ali znamo da se ovakva ljudina jednom rađa! I to mu niko nikada ne može osporiti, ma koliko se trudili da to urade.

Proteklih dana smo bili svedoci medijskog linča, koji ni nakon deportacije nije prestao. Naime, 17. 01 je objavljena prva naslovna strana Australijskih dnevnih novina, i naravno da je na istoj Novak Đoković. Pomislio bi čovek, u redu, ovo je glavna tema. Ali ono što je neoprostivo i skandalozno je zapravo naslov koj stoji uz Novakovu fotografiju, a čija je sadržina sledeća – “Sad odj**i, druže!”

the west australian newspaper front page twitter screenshot

Tokom ujdurme koja je prethodila deportaciji, navodilo se sledeće: 

“Đoković je bio osoba od uticaja i statusa, a njegovo ‘stalno prisustvo’ može dovesti do povećanja raspoloženja protiv vakcinacije u australijskoj zajednici.” Ma možete misliti! 

Presudu suda o deportaciji, koja je doneta u nedelju, 16. januara, bila je pozdravljena od strane većine zvaničnika Australije. Po njihovim rečima, Australijanci su podneli velike žrtve, a vlada je posvećena zaštiti svojih građana! Da li je Novak Đoković pretnja po čovečanstvo? Rekli bismo da nije, mada se vlada Australije sa nama ne bi složila! 

Saga je ostavila mnoge Australijance ogorčenim jer izbijanje transmisivnije varijante omikrona podstiče rekordno visok nivo infekcija. Zemlja je u subotu, 15. januara  prijavila 86.288 novih zaraženih, i to uprkos tome što je stopa vakcinacije prve doze dostigla 95 odsto.

Ali neverovatna podrška celog sveta nije izostala

Međutim, u Srbiji ali u u drugim delovima planete, Đoković je dobio neverovatnu podršku, da je čak i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić morao da se oglasi: 

“Oni misle da su ponizili Đokovića ovim desetodnevnim maltretiranjem, a zapravo su ponizili sebe. Da ste rekli da onaj ko nije vakcinisan nema pravo da uđe, Novak ne bi došao ili bi bio vakcinisan“, rekao je Vučić novinarima. 

Brojni igrači, uključujući Аlizu Konre i Nika Kiriosa, naknadno su kritikovali politizaciju od strane Australije, insistirajući da je tretman Đokovića bio nepravedan nakon što je stigao u zemlju uz medicinsko izuzeće koje je odobrila vlada Viktorije.

Đokovićeva dominacija na terenu je u poslednje vreme bila posebno impresivna – osvojio je četiri od prethodnih sedam velikih turnira i završio kao drugoplasirani na druga dva.

Jedini put kada nije stigao ni do finala bilo je na US Openu 2020, gde je diskvalifikovan u četvrtom kolu jer je nakon utakmice udario loptu koja je nehotice pogodila linijskog sudiju u grlo. 

Bilo kako bilo, Novak Đoković će nakon svega ovoga što ga je snašlo u Australiji biti još jači! I želeće da još više pokaže i dokaže zašto je baš on prvi reket sveta. Živi bili pa videli, kolege australijanci!