Srbija je sportska nacija i to nam niko nikada ne može osporiti! Veliki broj izvrsnih sportista i sportistkinja, njihov nesalomivi duh, želja za napredovanjem, odlični rezultati, brojne medalje… Sve navedeno nam govori da smo narod koji nikada ne odustaje! Najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama najbolji su dokaz toga!

Svaka olimpijska karijera je priča o posvećenosti koja ima za cilj samo jedno – osvojenu zlatnu medalju! Koji sportisti su deo zlatne generacije koja je uspela da zablista na najvećem sportskom događaju koji prate milijarde fanova? Ko je prkosio šansama i na kraju uspeo da se izbori za pobedu ne podležući pričama “nevernih Toma”? Upravo oni zbog kojih i postoje najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama!

Najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama – osvajači medalja

Istorija Olimpijskih igara je duga i postoje milioni koji joj se rado vraćaju kako bi se podsetili prelepih sportskih trenutaka. Tako je slučaj i u Srbiji – pravoj sportskoj zemlji. No, interesantan je podatak da u našem krajevima do kraja 19. veka nije održan nijedan organizovani sportski događaj. Ipak, desilo se nešto što je zauvek promenilo stav prema sportu i sportskim događajima. 

Naime, srpski kralj Aleksandar Obrenović svojim prisustvom je uveličao otvaranje Prve moderne olimpijade koja je bila održana u Atini 1896. godine. Kralj Aleksandar Obrenović bio je jedini šef države koji se našao među zvaničnicima na olimpijskom stadionu. Od tada, pogled na sport, ali i samo poimanje olimpizma dobija totalno drugačije obrise u Srbiji. Nova era je počela, a najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama od tog trenutka ne prestaju da se nižu. 

Da li ste spremni da saznate koji su najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama? Otkrijte u redovima koji slede!

Milica Mandić – zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu i Tokiju

Ta 2012. godina upamćena je po mnogim stvarima, ali ono čega se ljubitelji sporta, pogotovo Olimpijskih igara, sećaju, jeste činjenica da je Milica Mandić prvi put u istoriji Olimpijskih igara osvojila zlatnu medalju u taekvondou. Ona je ponosno predstavljala Srbiju u ovom sportu!

Milica Mandić, jedna od najpoznatijih srpskih sportista, krajem 2012. godine je proglašena za najbolju sportiskinju prilikom čega je dobila još jedno priznanje – Zlatnu značku!

Mandićeva je nastavila da niže brojne uspehe nakon osvojena zlatne medalje. A čini se da je u Tokiju doživela istorijski trenutak – osvojila je još jednu zlatnu medalju i time postigla uspeh o kojem će se uvek pričati! 

Davor Štefanek – zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru 

Davor Štefanek, najpoznatiji srpski rvač u svojoj dosadašnjoj sportskoj karijeri osvojio je brojne medalje. Međutim, 2016. godina i Rio de Žaneiro bili su prekretnica za njegovu uspon u sportu.

Davor je na Olimpijadi u Riju osvojio olimpijsko zlato i time upotpunio svoju vitrinu u kojoj čuva sva odličja! Štefanek ne učestvuje na ovogodišnjoj Olimpijadi, ali svim srcem navija za svoje kolege i svoju zemlju. On čvrsto veruje daće se Srbija vratiti iz Tokija sa više medalja nego iz Rija! Da li će se njegova predviđanja obistiniti?

Muška vaterpolo reprezentacija – zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru i bronzana medalja na Olimpijadi u Pekingu

Neverovatan splet okolnosti doprineo je tome da vaterpolo reprezentacija Srbije pokaže zašto je nazivaju najboljom na svetu! Naime, ekipa selektora Dejana Savića čiji su članovi proglašeni najboljim srpskim vaterpolistima osvojila je svoju prvu olimpijsku titulu za Srbiju, samostalnu državu.

Iako je favorit bila Hrvatska reprezentacija, naši momci su uspeli da ih pobede i donesu još jednu medalju iz Rija! Ta 2016. godina je bila zaista plodonosna za našu zemlju! Najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama zabeleženi su tada! 

Međutim, ovo nije jedini uspeh vaterpolo reprezentacije. Momci su 8 godina pre Olimpijade u Riju osvojili bronzanu medalju! 

Muška i ženska košarkaška reprezentacija – srebrna i bronzana medalja na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru 

Olimpijske igre u Rio de Žaneiru su bile zaista srećne, bar kada su srpski sportisti i sportistkinje u pitanju! Muška košarkaška reprezentacija je sa ove Olimpijade donela srebro. Bio je to neverovatan uspeh kojim se tadašnji selektor reprezentacije Aleksandar Đorđević i danas diči! 

Nažalost, trenutna postavka selektora Kokoškova nije uspela da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju. Da jeste, možda bi momci ponovili uspeh iz Rija! 

S druge strane, iako nećemo imati prilike da bodrimo košarkaše svu svoju pozitivnu energiju usmerićemo na srpske košarkašice koje obećavaju! Ekipa Marine Maljković krenula je žestoko i rešena je da osvoji medalju. Žele da opravdaju i poboljšaju svoj uspeh u odnosu na prošle Olimpijske igre kada su osvojile bronzu!

Ženska odbojkaška reprezentacija – srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru

I pre 5 godina je selektor Zoran Terzić poveo srpske odbojkašice na Olimpijadu! Vratili su se za srebrnom medaljom koja je po mnogima bila jača i od zlata! Ženska odbojkaška reprezentacija je i nakon Olimpijskih igara nastavila da niže brojne uspehe, čemu svedoči i rezultati sa ovogodišnje Olimpijade.

Da li će devojke ovog puta uspeti da se domognu zlata? S obzirom na to da su dale maksimum od sebe na samom početku turnira i da su bacile na noge selekciju Japana, vrlo je verovatno!

Tijana Bogdanović – srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Riju i bronzana medalja u Tokiju

Pored Milice Mandić i mlada Tijana Bogdanović može da se pohvali brojnim uspesima, među kojima se izdvajaju dve medalje osvojene na Olimpijskim igrama.

Prvu medalju je Bogdanovićeva osvojila 2016. godine u Riju, dok je drugu, bronzanu, izvojevala pre samo nekoliko dana u Tokiju! Pred ovom devojkom je tek blistava sportska karijera! 

Marko Tomićević i Milenko Zorić – srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru

Po čemu se mere najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama? Po osvojenim medaljama, naravno! Kajakaški dvojac koji čine Marko Tomićević i Milenko Zorić uspeo je da osvoji srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju. Posle 32 godine, njih dvojica su uspeli da stanu na postolje i podignu olimpijsku medalju koju je Srbija u ovoj disciplini toliko dugo čekala! 

Ivana Maksimović Anđušić – srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Londonu

Od ukupno 47 žena koje su se takmičile u streljaštvu, srpkinja Ivana Maksimović Anđušić osvojila je srebrnu medalju!

Tog veličanstvenog dana je osvojeno srebro u Londonu, a Ivana, zajedno sa svojim timom, nije ni bila svesna uspeha koji je postigla! Bila je to nezaboravna godina za mladu Ivanu koja se nada da će imati prilike da opravda poverenje i još jednom donese medalju sa nekih budućih Olimpijskih igara. 

Na ovogodišnjim Igrama zamenio ju je Damir Mikec koji je osvojio srebro u streljaštvu! Činjenica je da imamo pretalentovane i vredne sportiste koji su zaista ponos naše zemlje!

Novak Đoković – bronzana medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu

Kada govorimo o tome koji su najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama, ne možemo da izuzmemo Novaka Đokovića!

U Pekingu je Novak osvojio bronzu. Mnogi su se nadali da će tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara Novak postići i bolje rezultate. Međutim, naš najbolji sportista nije uspeo da nastavi svoj srećni niz nakon Vimbldona.

Ivana Španović – bronzana medalja na Olimpijskim igrama u Riju de Žaneiru

Atletika je definitivno jedan od najgledanijih sportova na Olimpijadi, stoga nas ne čudi što je ime Ivane Španović nadaleko poznato!

Ivana zaista dominira u skoku udalj i ona je jedina srpska atletičarka koja je našoj zemlji donela medalju iz ove discipline! Po svemu sudeći, njen uspeh teško da će nadmašiti neka mlađa koleginica, bar ne u skorije vreme, jer Ivana i dalje daje sve od sebe kako bi medalja zasijala oko njenog vrata! 

Andrija Zlatić – bronzana medalja na Olimpijskim igrama u Londonu

Andrija Zlatić je poznati srpski reprezentativac u streljaštvu koji je tokom Olimpijskih igara u Londonu uspeo da osvoji bronzanu medalju u ovoj disciplici! 

Bio je učesnik Olimpijskih igara 2004. godine, proglašen je za najboljeg strelca Srbije 2010. i 2011. godine. Na Olimpijskim igrama u Londonu takmičio se u dve kategorije i osvojio je bronzanu medalju u kategoriji vazdušni pištolj 10 metara. Bila je to prva medalja koju je Srbija osvojila na Olimpijskim igrama u Londonu!

Kao što i sami možete zaključiti, najveći uspesi Srbije na Olimpijskim igrama desili su se u Riju de Žaneiru! Svi se iskreno nadaju da će taj uspeh biti ponovljen ako ne i nadmašen na Olimpijadi u Tokiju. Kakve su vaše prognoze i da li ste već odabrali sportistu na kog ćete se kladiti?

Ukoliko jeste, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i iskoristite neke od najboljih kvota koje vam nudi!