Igranje video-igara, postoji decenijama. Međutim, ono što je novo poboljšanje tehnologije – veći i lakši pristup internetu doveo je do povećanja popularnosti i gledanosti eSporta. Danas je to industrija za koju se očekuje da će premašiti 1,5 milijardi dolara do 2023. godine.

Prema Forbsu, eSport je na dobrom putu da, zahvaljujući ogromnom interesovanju, postane finansijski najunosnije tržište na planeti. eSport u Srbiji polako, ali sigurno, dostiže svoj puni potencijal! Tome definitivno doprinose i najveći srpski eSport timovi, koji su utabali stazu budućim generacijama koje će tek imati uspeha u ovoj industriji. 

U godinama koje su za nama, eSport scena je napustila dobro poznate igraonice kao i lokalne LAN turnire i preselila se na istaknute kanale i platforme poput Tviča (Twitch), Jutjuba (Youtube), Diskorda (Discord) i Fejsbuka (Facebook). Na njima imamo prilike da pratimo timove iz celog sveta a posebnu pažnju posvećujemo najvećim srpskim eSport timovima kao i najboljim eSport igračima sa Balkana

Najveći srpski eSport timovi – ekipe vredne pomena 

Kada je eSport u pitanju, najpopularniji naslovi su često pucačine u prvom licu, borbe ili igre u kojima se igrači i timovi takmiče do “poslednjeg preživelog.”  

Najpopularniji eSportovi u Srbiji su Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, DOTA 2, StarCraft II, Valorant… Najveći srpski eSport timovi, tačnije njih 10, deo su Counter-Strike: Global Offensive scene, dok je 12 srpskih timova deo League of Legends scene. 

Vreme je da vas upoznamo sa njima.

1. ASUS ROG ELITE

ASUS ROG ELITE jedan je od najvećih i najpoznatijih srpskih eSport timova. U pitanju je tim koji je tri sezone igrao u FCS ligi i čak pet sezona u EBL ligi. Tokom istorije ovog tima, bilo je dosta promena, kako imena tako i igrača, međutim, epitet “najbolji” su, i pored svega, zadržali. 

Ovaj tim je rangiran na 109. mestu među 496 League of Legends timova širom sveta, a nalazi se na 1. mestu među četiri tima u Srbiji po osvojenim novčanim nagradama. Ova ekipa je osvojila 36.501 dolara tokom cele profesionalne karijere. 

2. Crvena zvezda Esports

Crvena zvezda Esports je rangirana na 132. mestu među 496 League of Legends timova širom sveta. Nalazi se na drugom mestu po zaradi. Kao jedan od najpoznatijih srpskih League of Legends sastava, Crvena zvezda Esports ovu godinu je započeo brojnim najavama i promenama. Naime, u tim se vratio Aleksa ”DoubleAiM” Stanković i pridružio im se Valmir ”goldento4st” Fejzulahu, koji je igrao za TeamOrangeGaming u Nemačkoj. 

Ono što u ovom slučaju moramo naglasiti jer govorimo o tome koji su najveći srpski eSport timovi je da je Crvena zvezda Esports bila šampion EBL Season 5. Iza ovog tima je mnogo uspeha, a verujemo da im isti tek predstoji.

3. Zero Tenacity

Zero Tenacity je još jedna srpska ekipa koja se može pohvaliti izuzetnim uspehom na eSport sceni. Mnogi za ovaj tim kažu da je najbolji League of Legends tim na Balkanu! S obzirom na to da retko koji tim ima privilegiju da bude izglasan za najbolji tim na Balkanu, znate da u tom slučaju isti igra skoro pa bez greške!

Zero Tenacity je ušao u devetu sezonu Esports Balkan Lige i više nego spreman da pokori sve! 

4. Binary Dragons

Ono što je interesantno za ovaj srpski tim je to što je branio boje zastave Srbije, ali i Rusije. Binary Dragons, jedan od najvećih srpskih eSport timova rangiran je na 105. među 1321 Counter-Strike timovima širom sveta. Pored toga, ovaj tim se nalazi na 5. mestu među 54 tima u Rusiji, i na 1. mestu među 10 timova u Srbiji po zaradi. 

Binary Dragons su ukupno učestvovali na 49 takmičenja u poslednjih sedam godina. U tom periodu tim je osvojio 11 takmičenja , bio vicešampion na pet turnira i tri puta je zauzeo 3. mesto . Najprofitabilniji nastup bio je Hellcase Cup/6 u 2017. godini sa nagradom od 3.100 dolara za osvojeno 5. mesto.

5. x25 Esports

Bio je jedan od najjačih ali i najvećih srpskih eSport timova. Jedan od najjačih u regionu ali i najveći srpski eSport tim bio je definitivno x25 Esports tim. Od 2016. Godine, kada je X25 Esports i osnovan, tim beleži broojne uspehe, među kojima je i Prvenstvo Jugoistočne Evrope (ESL) održano u Bukureštu, gde se tim kvalifikovao kao prvi nosilac, osvojivši 3. mesto. Nakon toga, tim je završio na 2. mestu u nacionalnoj ligi Srbije, čineći X25 jednim od najboljih eSport timova na Balkanu.

Kao što i samo imate prilike da vidite, najveći srpski eSport timovi ostavili su trag u ovoj industriji koja se neprestano širi i raste. Svaki od ovih timova doprineo je popularizaciji eSporta u našoj zemlji. 

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala i ukoliko vam je stalo do toga da stalno budete informisani o eSportu, pridružite se Meridianovom Discord kanalu

A ukoliko želite se kladite na omiljene eSport timove uz najbolje kvote u Srbiji, tu je i Meridianova onlajn kladionica, u kojoj vas očekuje pregršt ponuda iz sveta eSporta!