Svi mi koji smo bili svedoci ekspanzije eSporta kao i rasta njegove popularnosti  tokom poslednje decenije primetili smo da je industrija, posebno kada su određene video-igre u pitanju, podložna raznim incidentima kao i skandalima povezanim sa nameštanjem mečeva. Najveći skandali u svetu klađenja na eSportove najbolji su dokaz toga. 

S obzirom na to da se klađenje na eSport i te kako isplati, nije ni čudo što su i sami igrači ali i organizacije umešane u to. Zaključak je da se od eSporta može živeti ali se bez nameštanja mečeva i skandala izgleda ne može živeti i to je surova realnost. 

Poslednji incident koji se dogodio na eSport sceni mogao bi da bude najveći skandal do sada. Skandal navodno uključuje “malu, ali značajnu grupu igrača koji su varali okom dužeg vremenskog perioda“. I ovaj slučaj, verovali ili ne, nike usamljen. Bilo ih je više. Zato ćemo se i osvrnuti na to koji su najveći skandali u svetu klađenja na eSportove. 

Najveći skandali u svetu klađenja na eSportove – brojne kontroverze i nameštanja

Industrija eSporta svake godine postaje sve veća i veća. Međutim, kako raste, tako se povećava i novčana nagrada koja je uključena u svako takmičenje. Nažalost, pošto je eSport još uvek nov u poređenju sa tradicionalnim sportovima i još uvek nije priznat kao sport, postoji mnogo manje propisa koja se moraju poštovati. Kao rezultat toga proizilaze najveći skandali u svetu klađenja na eSportove. 

Vreme je da saznamo sve o njima! 

Pre nego što počnemo, važno je napomenuti da su ovo najveći skandali u svetu klađenja na eSportove za koje znamo i za koje smo čuli. Gotovo smo sigurni da ima i većih skandala koji nisu obelodanjeni jer, i sami ste svesni toga da se svašta dešava iza kulisa, te postoji velika šansa da neki od najvećih skandala u istoriji eSportra tek treba da izađu na videlo.

1. iBUYPOWER

iBUIPOWER je 2014. godine bio najveći tim kada je CS:GO u pitanju. Tim je bio sastavljen od velikih igrača kao što su Tyler “Skadoodle” Latham, Keven “AZK” Lariviére, Sam “DaZeD” Marine i Braxton “swag” Pierce koji je sada poznat po imenu “Brax”.

Ovaj tim je igrao neke od najboljih mečeva u to vreme. Tada su postojali S-tier timovi koji su se iznova i iznova dokazivali, ali iBUIPOWER nisu mogli da “sruše”.

Nažalost po igrače, tim je završio na način koji je zauvek promenio CS:GO scenu. Članovi iBUIPOWER-a igrali su protiv tima pod nazivom NetcodeGuides.com. Konkurenciji je nedostajala veština i reputacija koju je imao iBUIPOWER, tako da su ishod svi mogli da naslute. Međutim, favorit je na kraju izgubio od autsajdera.

I ništa to nike strašno ali problem je nastao onog trenutka kada se saznalo kako je zapravo iBUIPOWER izgubio. 

Ispostavilo se da su, u stvari, igrači tima iBUIPOWER namerno izgubili meč jer se ceo tim kladio na pobedu suparničke ekipe! Jedini član tima koji se nije kladio i nije dobio doživotnu zabranu od Valvea, bio je Skadoodle.

2. Nameštanje mečeva u Australiji

Poslednjih godina u Australiji je došlo do niza hapšenja zbog krivičnih dela nameštanja mečeva u eSportu. Policija je dugo istraživala a zatim došla do dokaza da je tokom nekoliko CS:GO mečeva bilo nameštanja. Sve je počelo optužbama protiv nekoliko CS:GO igrača u Australijskoj Mountain Dew ligi, kojima je zabranjeno klađenje na sopstvene igre zbog, jasno je,  i nameštanje mečeva. Ali ovo je zapravo bio samo vrh ledenog brega…

Tokom perioda od dve godine, ESIC je primao brojna upozorenja i izveštaje kroz njihov “okvir za praćenje globalnog integriteta“. Vredi naglasiti da su, pošto su pravi novac, karijere i pojedinci uključeni, ove optužbe i tvrdnje teške i ne smeju se uzimati olako.

ESIC je odgovorio na ova upozorenja pokretanjem istrage o navodima o nameštanju mečeva, što je uključivalo igrače koji su se kladili na sopstvene mečeve. Nažalost, neki od najboljih CS:GO sajtova za klađenje su korišćeni za ove podle radnje.

Na kraju, optuženo je sedam igrača:

  • Akram “akram” Smida
  • Corey “netik” Browne
  • Damian “JD/The Real Goat” Simonovic
  • Carlos “Rackem” Jefferys
  • Joshua “jhd” Hough-Devine
  • Stephen “sjanastasi” Anastasi
  • Daryl “Mayker” May

Kao direktan rezultat njihovog učešća u CS:GO skandalu svim gorepomenutim igračima je izrečena dvanaestomesečna zabrana.

Čak se i FBI uključio u istragu. Do novembra 2021. godine su istrage bile u toku. Kasnije je otkriveno da CS:GO nije bila jedina platforma umešana u skandale jer je sredinom 2021. godine otkriveno da je Valorant takođe muljao. Riot Games je oštro odgovorio na ove optužbe, zahtevajući intenzivnu istragu o tvrdnjama.

3. Rogue i Rainbow Six Siege

Čak ni Rainbow Six Siege, jedna od najvećih eSport igara, nike ostala imuna na kontroverze oko nameštanja mečeva, zato se i ovaj slučaj svrstava na listu najveći skandali u svetu  klađenja na eSportove.

Tokom 2019. godine, dvojica igrača iz tima Rouge, Lukas ‘korey’ Zwingmann i Maurice ‘AceeZ’ Erkelenz proglašeni su krivim za deljenje insajderskih informacija o svom timu.

Utvrđeno je da su nakon što je tim izgubio meč na Team Empire-u u sezoni 11 Pro lige, oba igrača poslala privatne poruke na Twtter -u unapred sugerišući da bi se to moglo desiti. Ta informacija je poslata pojedincima koji su imali jasnu nameru da se klade na meč a sve u cilju zarade.

Ipak, klađenje nije posebno pomenuto ni u jednoj poruci, tako da su oba igrača prošla samo sa upozorenjem. Tim je ipak dobio kaznu – morali su da plate 5.000 dolara. 

4. Ni Starcraft II nije pošteđen

Jasno vam je da je i u ovom slučaju najveći prestup bio nameštanje mečeva. Dvojica igrača, Lee „Life“ Seung Hyun i Jung „Bbyong“ Woo Yong, bili su oppsednuti ne samo pobedom već i velikim novčanim iznosima te su iz tog razloga došli  na ideju da nameštaju mečeve. U ovu malverzaciju bio je umešan čak i broker! 

A šta je zapravo bio dogovor? “Life” je pristao da namerno izgubi dva meča, a da za to dobije čak 30.000 dolara! 

Nakon što je prevara otkrivena, akteri su osuđeni na 18 meseci zatvora kao i na tri godine uslovne kazne. Ukoliko smo vas imalo zaintrigirali te ste poželeli da uvek budete u toku sa najnovijim vestima iz eSporta, pridružite se Meridianovim Discord kanalu. A ukoliko pak više uživate u klađenju na eSportove, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i uživajte u brojnim ponudama!