Duži niz godina se vodi polemika oko toga da li su esportovi sport! I koliko god da se esport razlikuje od klasičnog sporta, u jednoj stvari su isti – prate ih veliki skandali koji čitavu javnost ostavljaju bez teksta. Da li biste mogli da naslutite da su najveći skandali u istoriji esportova toliko uzdrmali industriju da je moralo da dođe do promena iz korena? 

Da li ste uopšte upućeni u to da su mnogi organizatori turnira na pokvaren način upravljali nagradnim fondovima, da su igrači varali, nameštali mečeve, pa čak bili i seksistički nastrojeni?

Tokom godina dogodilo se nekoliko skandala koji su zaprepastili čitavu javnost, pogotovo fanove video-igara! Šta mislite, da li su pojedinci naučili lekciju? Da li je onima koji se takmiče u profesionalnim ligama jasno da ih prevara neće odvesti daleko? Ili ipak još ima onih koji su spremni da rizikuju sve?

Organizatori turnira i developeri video-igara često su na meti mnogih, a najveći skandali u istoriji esportova im nimalo ne pomažu. Hajde da saznamo sve o nemoralnim postupcima pojedinih učesnika esporta!

Najveći skandali u istoriji esportova koji su uzdrmali čitavu industriju

Činjenica je da javnost najčešće i ne sazna šta se sve dešava iza zatvorenih vrata bilo koje organizacije ili događaja! To bi mogao biti slučaj i sa esport turnirima i takmičenjima! Jasno je da u javnost uvek odjeknu samo najveći skandali, ali činjenica je da ima million prečica koje mnogi koriste kako bi došli do svog cilja – u ovom slučaju, velikog nagradnog fonda! 

Da li ste spremni da saznate sve o najvećim skandalima u istoriji esportova? 

1. iBUYPOWER i NetCodeGuides afera

Ukoliko ste ljubitelj esporta ili sledbenik takmičarske scene CS:GO, verujemo da ste imali prilike da čujete za ovaj skandal koji je jedan od najvećih na sceni! 

Pitanje pravičnosti meča pokrenuo je novinar Ričard Luis. U pitanju je bio meč između severnoameričkih timova iBUYPOWER i NetCodeGuides timova koji se odigrao 2014. godine, a rezultirao je trajnom eliminacijom i daljom zabranom igranja igračima i ostalim povezanim članovima 2016. godine. 

Sumnje u validnost meča pojavile su se jer je tim iBUYPOWER bio jasni favorit! Međutim, ono što se na kraju desilo bilo je sasvim suprotno od predviđenog!

IBP je igrao neočekivano loše! Propuštali su neke sasvim lagane prilike, promašili “smešne” udarce i doveli do toga da suprotni tim, koji je pre meča bio dosta lošiji, pobedi! Pojavile su se glasine o nameštanju meča, međutim, sve sumnje su odbačene dok Ričard Luis nije objavio članak u kojem je priložio dokaze koji su potvrdili sledeće – više članova IBP tima su se kladili protiv svog tima posle čega su namerno izgubili meč!

Članak je takođe potvrdio da se i profesionalni igrač Šazeb “ShahZam” Kan takođe kladio protiv svog tima. On i još nekoliko igrača želeli su da ostvare ogroman profit od neočekivano visokih opklada. 

Nakon što su dokazi potvrdili sumnje, Valve je najavio zabrane za četiri od pet članova iBP tima. To je značilo da oni koji su umešani u šeme nameštanja mečeva više ne mogu da učestvuju na Valve događajima, te su se zbog novonaslate situacije četvorica profesionalnih igrača prinuđeno penzionisala! 

2. Starcraft II – zvezde esporta optužene za nameštanje mečeva

I u ovom slučaju nameštanja mečeva ishod je bio isti kao i u prethodnom – trajna zabrana učestvovanja u takmičenjima profesionalnim igračima Starcraft II, zajedno sa ostalim učesnicima malverzacije!

Naime, temeljnim planiranjem, Lee „Life“ Seung Hyun i Jung „Bbyong“ Woo Yong, vođeni pohlepom i zaslepljeni novcem namestili su mečeve, a u tome im je pomoglo još nekoliko osoba među kojima su bili i brokeri! Naime, dogovor je bio da “Life” izgubi dva meča, a da zauzvrat dobije 30.000 dolara! 

“Life”, momak u kojeg su se mnogi kleli i smatrali ga nenadmašnim igračem, osuđen je na 18 meseci zatvora i tri godine uslovne kazne!

Kakav sunovrat jedne od uspešnijih karijera u Starcraft II esportu! Najveći skandali u istoriji esportova pokazuju da su pojedini spremni na sve, pa makar i uništili svoju karijeru! 

3. Diskvalifikacija Dignitas i Curse NA timova

Najveći skandali u istoriji esportova pod svoje okrilje imaju i slučaj diskvalifikacije dva tima – Dignitas i Curse NA! Hajde da se vratimo u 2012. godinu, kada je LoL zaista utabao staze esporta. Osnove, pravila i platforma za takmičarsku scenu igre tek su se gradile tokom ovog perioda, a prvo Svetsko prvenstvo godinu pre bilo je od presudne važnosti za dalji tok League of Legends esport scene. 

I sve bi bilo super i besprekorno da se nije dogodio krajnje neverovatan skandal u okviru Letnjeg prvenstva turnira MLG (Major League Gaming).

Dignitas i Curse su ušli u finale i nastavili da igraju na krajnje neobičan način. Naime, nedugo posle susreta otkriveno je da su se ekipe dogovorile da podele novčanu nagradu u vrednosti od 40.000 dolara. 

S obzirom na to da je zabranjen svaki vid manipulacije i dogovora među ekipama koje namerno gube ili manipulišu mečevima, oba tima su bila diskvalifikovana! Umesto da Dignitas i Curse podele nagradu, 40.000 dolara je podeljeno između trećeg, četvrtog, petog i šestog mesta.

Curse se javno izvinio svojim pratiocima i fanovima, žaleći zbog loše odluke koja ih je koštala reputacije! U odnosu na ostale primere, ovaj događaj i nije toliko skandalozan, ali je svakako nedopustiv! 

4. Hearthstone – seksistički ispad organizatora turnira

Rekli ste “najveći skandali u istoriji esportova”? Ovo je definitivno jedan od njih! 

Ne tako davne 2014. godine, organizatori turnira Hearthstone kritikovani su zbog seksizma! 

Isti ti organizatori zabranili su učešće ženama na takmičenju. Možete li da poverujete da neko u 21. veku da sebi za pravo da kaže da na određenom događaju mogu da učestvuju samo muškarci? Čovek bi pomislio da je predrasudama o ženama odavno došao kraj, međutim, izgleda da se neke stvari nikada neće promeniti! 

Istoimeni turnir bio je otvoren samo za finske igrače muškog pola! I ne, potparola takmičenja, Markusa Koskivirta, nije bilo sramota da ovo izgovori i da pusti takvo saopštenje za javnost! 

Da slučaj bude još tragičniji, posle promene pravila, kada je ženama ipak dozvoljeno da se prijave za takmičenje, poslata je izjava internet stranici Poligon gde je rečeno sledeće:

“Politika rodne podele IeSF-a nikada nije bila seksistička, već je to bio pokušaj da se esport uskladi sa tradicionalnim sportovima.“

Ma šta rekoste?! 

5. Verbalno i fizičko zlostavljanje od strane trenera

Kada govorimo o najvećim skandalima u istoriji esportova, verujemo da nije teško zamisliti da se i u ovoj branši dešavaju verbalna i psihička zlostavljanja, ali da li možete da poberujete da je bilo i fizičkih?

2019. godine, mladi južnokorejski tim koji je bez prestanka radio na usponu u esportu trpeo je užasno maltretiranje od strane trenera! 

Umesto da se imena mladića veličaju, ukaljana su brojnim pričama o zlostavljanju, kako psihičkom, tako i fizičkom!

Naime, Kim “cvMax” Dae-ho, bivši trener igrača Grifina, bio je pod istragom pošto je optužen za fizičko i verbalno zlostavljanje Choi „Sword“ Sung-woa. Prema Grifinovim rečima, “cvMax” je igrače često gađao rokovnikom i hvatao ih za kragne! Proglašen je krivim za prevaru i kažnjen je. Izvršnom direktoru tima Chou takođe je izrečena dugoročna zabrana! Ovaj događaj šokirao je korejsku esport zajednicu! 

Da li najveći skandali u istoriji esportova mogu da se mere sa najvećim skandalima nameštanja utakmica? Donekle i mogu, ali izgleda da je ovde situacija još gora! 

Kao što i sami znate, video-igre su namenjene zabavi, igri u kojoj možete uživati sa najboljim prijateljem dok izlazite na megdan s brojnim neprijateljima! Video-igre nisu predviđene za malverzacije, nameštanja i podvale! Pa ipak, najveći skandali u istoriji esportova govore suprotno! 

Ukoliko ste ljubitelj esportova i dobrih kvota posetite Meridianovu onlajn kladionicu, gde vas čeka pregršt ponuda iz sveta esporta! Ukoliko želite da saznate nešto više o ovoj temi, takmičenjima, bonusima i nagradama, pridružite se Meridianovom discord kanalu i saznajte sve o najpopularnijim esportovima i mnogo više!