Tržište esporta je poslednjih godina zaista eksplodiralo i sve je više fanova koji s nestrpljenjem iščekuju borbu najjačih i najboljih imena u svetu esporta. S obzirom na to da je tokom poslednje dve godine COVID-19 ograničio velike javne događaje i nametnuo ograničenja putovanja, najveći online esport turniri postali su dominantni. 

Iako je tokom prošle godine Free Fire 2021, koji se održao u Singapuru, postao najgledaniji esport događaj svih vremena, sa zabeleženim najvećim brojem gledalaca od 5,41 miliona, značajan akcenat stavljen je i na online esport turnire koji su takođe zabeležili rekordne rezultate. 

Čak i pored toga što je broj publike u esportu iznosio 234 miliona stalnih gledalaca i 240 miliona povremenih, predviđa se da će još više rasti u narednih nekoliko godina. Ljubitelji esporta nalaze se svuda širom sveta, a najveći online esport turniri i te kako doprinose popularizaciji istog. 

Online esport turniri – događaji vredni naše pažnje

Trenutno postoje desetine velikih esport događaja širom sveta sa neverovatnim nagradnim fondovima. Većina ovih događaja tek treba da objavi datum i lokacije održavanja. Dok to ne učine svi, osvrnućemo se na najveće online esport turnire koji nas očekuju u 2022. godini.

1. FIFAe World Cup 

S obzirom na to da je FIFAe World Cup turnir bio otkazan 2020. i 2021. godine zbog pandemije, ovogodišnji događaj je definitivno jedan od najiščekivanijih! 

FIFAe World Cup je online turnir koji širom sveta organizuju FIFA i EA. Na njemu će nastupiti najbolji igrači. Regioni su podeljeni na deset različitih oblasti, a nakon online kvalifikacija koje omogućavaju igračima da se takmiče u početnim fazama, 32 igrača nastavljaju takmičenje u velikom finalu. 

FIFAe World Cup je zbog svoje popularnosti prepoznat kao najveći esport turnir i čak je ušao u Ginisovu knjigu rekorda! Datum održavanja ovog turnira u 2022. godini još nije potvrđen.

2. VCT Challengers Champions Tour

Valorant Champions Tour (VCT) se nakon odlične prve godine vraća jači i veći nego ikad! VCT APAC će sadržati više timova, veće uloge kao i ažurirani raspored takmičenja koji će vas raspametiti! 

Sezona VCT 2022 je strukturisana oko 3 globalna događaja: 

  • Challengers
  • Masters 
  • Champions

Timovi mogu očekivati da se bore kroz takmičarski format u tri faze kako bi obezbedili sebi šansu da se takmiče na globalnim događajima.

Takmičenje će obuhvatiti Aziju, Evropu, Severnu Ameriku i Južnu Ameriku. Igrači će se fokusirati na regionalno takmičenje, a pobednici će se kvalifikovati za Masters takmičenje. 

Jasno vam je da kada govorimo o tome ko su najveći online esport turniri, ovaj ne možemo da izostavimo!

3. RLCS: Rocket League World Championships

RLCS je definitivno jedan od jačih esport turnira koji se održavaju online. Sa najvećim RLCS nagradnim fondom od 6.000.000 dolara, sa više regiona i ažuriranim formatom, sezona RLCS 2021-22 biće najuzbudljivija do sada! 

Sezona 2021-22 će se završiti Svetskim prvenstvom u julu 2022. godine. Liga ima odvojena takmičenja koja se održavaju u jesen, zimu i na proleće. Svaki od ovih sezonskih događaja ima regionalne događaje koji vode do glavnog! Poeni sa regionalnih i glavnih turnira računaju se i “koriste” za RLCS!  

4. ESL Pro League Season 15

Nagradni fond za ESL Pro League predviđen za 2022. godinu iznosi 823.000 dolara! Za tim koji osvoji prvo mesto predviđeno je čak 175.000 dolara, za osvojeno drugo mesto predviđeno je 70.000 dolara, dok timovi koji osvoje treće i četvrto mesto dobijaju 35.000 dolara! 

Pored toga, bitno je naglasiti i da se timovima dodeljuje bonus od 5.000 dolara za svaku pobedu u grupnoj fazi! 

Veliki finalni turnir ESL Pro League zakazan je za proleće 2022. godine i održaće se online. 

5. Masters Tour 

Jedan od najvećih online esport turnira koji nas očekuju je i Masters Tour! 

Masters Tour se sastoji od online turnira na kojima će pobednici Masters kvalifikacija imati priliku da se takmiče protiv najvećih imena koja dominiraju u Hearthstone esportu. Svaki Masters Tour će se sastojati od približno 400 takmičara koji će dati sve od sebe kako bi dobili deo nagradnog fonda od 250.000 dolara!

6. FIFAe Club Series 2022

FIFAe Club Series 2022 je vrhunac esport događaja za takmičarske FIFA klubove! Ove godine, kvalifikacione runde će se igrati online zbog pandemije. Igrači će imati prilike da iz udobnosti svog doma izdominiraju na turnirima. Turnir će imati različite zone sa 12 konferencija širom sveta. Finale je predviđeno za leto 2022. godine!

7. FIFAe Nations Series 2022

Najkonkurentniji esport igrači učestvovaće na ovom turniru! S obzirom na to da se brani nacionalni identitet i da je u pitanju sticanje slave na globalnom nivou, ovo takmičenje iliti turnir uključuje najbolje igrače sveta koji predstavljaju svoju zemlju! Takmičari će imati prilike da igraju u 2v2 formatu!  

Na najvećim online esport turnirima imaćete prilike da vidite neke od najperspektivnijih esportova ali i esportove na koje se ljudi najviše klade! S toga, ukoliko želite da uvek budete u toku sa dešavanjima na esport sceni, pridružite se Meridianovom discord kanalu gde ćete imati prilike da saznate sve novosti iz sveta esporta.

A ako vas više zanima klađenje na esportove, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i proverite šta sve imamo u ponudi!