Popularnost i profitabilnost esporta porasle su onako kako niko nije očekivao! Od svojih skromnih početaka industrija esporta postala je jedna od najbrže rastućih izvora zabave na svetu. Najveći DOTA 2 turniri, baš poput najvećih CS:GO turnira, doprineli su tome! 

Esport je prošao kroz različite faze koje su dovele do toga da trenutno uživa u neverovatnoj popularnosti. Sve je počelo u skučenim dvoranama studentskih domova 1970-ih, a sada se prenelo na ogromne stadione. Privlačnost esporta  je rasla i prevazišla stereotip o tome da je igranje video-igara beznadežan posao i gubljenje vremena! A kako je to uspela? Uz pomoć velikih esport turnira koji mogu da se pohvale sa neverovatnim nagradnim fondom, ali i brojem publike koja ih prati!

S obzirom na to da je DOTA 2 jedan od najpopularnijih esportova na svetu, nije na odmet da saznamo i koji su najveći DOTA 2 turniri! 

Najveći DOTA 2 turniri – zašto baš oni zavređuju vašu pažnju?

Najveći DOTA 2 turniri su događaji na kojima učestvuju profesionalni timovi iz celog sveta koji pretenduju da osvoje glavnu nagradu čija je cifra zaista primamljva. Zato, ukoliko ste fan esporta i video-igara, nije na odmet ispratiti ovakve događaje u kojima ćete sasvim sigurno uživati!

Ukoliko želite da budete u toku sa svim dešavanjima, pridružite se Meridianovom discord kanalu gde ćete imati prilike da prvi saznate sve novosti iz sveta esporta, ali i da ostvarite pravo na neke od najboljih kvota u našoj zemlji! 

Koji su to najveći DOTA 2 turniri na kojima učestvuju timovi iz celog sveta? 

1. The International turnir 

Dota 2 International, poznat i po skraćenici TI, jedan je od najvećih esport turnira na svetu! Upravo ovaj šampionat ne prestaje da obara sopstveni rekord kada je visina nagradnog fonda u pitanju. The International turnir je jedan od najvećih i najunosnijih esport događaja sa nagradnim fondom koji je dostigao 40 miliona dolara! Prethodni rekord bio je nagradni fond od 34,3 miliona dolara sa prošlogodišnjeg događaja koji je organizovao Valve. 

Prvi The International turnir održan je 2011. godine u Nemačkoj i tada se video-igra DOTA 2 predstavila svetskoj publici. S obzirom na to da je i tada nagradni fond bio zapanjujuće veliki (1,6 miliona dolara), tadašnjih 16 timova koji su izašli na megdan borili su se za titulu šampiona i više nego žustro! 

U narednim godinama lokacija turnira se menjala, a nagradni fond je rastao da bi dostigao cifru od 40 miliona dolara! Jasno vam je zašto ne možemo da izostavimo The International turnir kada pričamo o tome ko su najveći DOTA 2 turniri koji su postavili temelje u esport zajednici! 

The International 10 će, nakon brojnih promena, konačno biti održan u Bukureštu od 7. do 17. oktobra!

2. DOTA 2 Major prvenstvo

Dota 2 Major je važan događaj koji ujedinjuje neke od najboljih timova u ovoj disciplini. On je takođe događaj koji kvalifikuje timove za najveći DOTA 2 turnir – The International. Ove godine je uspostavljen novi format za Dota Pro Circuit. Naime, manji turniri zamenjeni su regionalnim ligama koje određuju timove koji će učestvovati na velikim takmičenjima. Ove godine takmičarska scena za Dota 2 je podeljena u dve sezone, od kojih će svaka završiti Major prvenstvom. 

Da bi se kvalifikovao za The International turnir, tim mora da bude među prvima u svojim regionalnim ligama, što je impresivan podvig sam po sebi. U turniru učestvuju timovi sa različitih kontinenata:

  • Četiri tima iz Evrope
  • Četiri tima iz Kine
  • Tri tima iz jugoistočne Azije
  • Tri tima iz istočne Evrope
  • Dva tima iz Severne Amerike
  • Dva tima iz Južne Amerike

Samo će oni imati prilike da pokažu svoje veštine u DOTA 2 Major. 

3. DOTA 2 Tier 1 turniri

Tier 1 turniri nude izvanredan nagradni fond, igraju se isključivo oflajn i predstavljaju najbolje timove iz celog sveta. Ovi turniri se smatraju jednim od prestižnijih u esport zajednici. 

Na DOTA 2 Tier 1 turnirima se nagradni fond kreće od 300.000 dolara pa naviše. Pored Tier 1 turnira, postoje i Tier 2, Tier 3 i Tier 4 turniri. 

Tier 2 turniri takođe mogu da se pohvale većim nagradnim fondom, kao i učešćem velikog broja vrhunskih timova, dok Tier 3 turniri nude manji nagradni fond. U odnosu na ostale, Tier 4 turniri su najniže rangirani događaji koji se gotovo uvek održavaju onlajn.

Istaknuti turniri su Dota Major Championships događaji koje sponzoriše Valve. Kada govorimo o tome koji su najveći DOTA 2 turniri, Tier 1 ne može biti izostavljen!

4. DOTA 2 ESL turniri

ESL One je serija turnira koju organizuje Electronic Sports League (Elektronska sportska liga). Na ovim turnirima dolaze najbolji timovi i igrači iz celog sveta i u pitanju su događaji koji se održavaju širom cele planete.

Prvi ESL turnir održan je 2014. godine u Frankfurtu i od tada na njemu učestvuju svi profesionalni esport igrači koji se bore za prvo mesto i prestižnu novčanu nagradu koja ove godine iznosi 175.000 dolara!

Na ESL One Fall 2021 turniru ukupni nagradni fond koji iznosi 400.000 dolara biće podeljen na četiri dela. Kao što smo već naveli, pobednik osvaja 175.000 dolara, drugoplasirani 85.000 dolara, trećeplasirani 45.000 dolara, dok onaj ko osvoji četvrto mesto dobija “utešnih” 25.000 dolara. Veoma izdašno! 

Prema dostupnim podacima, Dota 2 je druga najčešće preuzimana igra na Steamu u 2021. godini.  Ova video-igra ima mnogo formata i načina igranja, a nastavak je jedne od prvih MOBA igara ikada stvorenih. Sa više od 590.000 dnevnih igrača, nije ni čudo što su najveći DOTA 2 turniri toliko praćeni! 

Ukoliko ste i sami fan DOTA 2 video-igre, i uživate u klađenju na esport, posetite Meridianov onlajn kazino i pripremite se za jedan od najvećih svetskih događaja – The International turnir koji počinje 7. oktobra 2021. godine u Bukureštu.