Najveća rivalstva u eSportu obeležila su ovu industriju čak i više od najvećih skandala prilikom klađenja na eSportove. Naravno, takmičenje za hiljade ili milione dolara i prestiž najvećih trofeja u eSportu je prilično solidna motivacija za pobedu, ali da li je opravdanje za najveća rivalstva u eSportu? 

Neka rivalstva potiču od ličnog animoziteta ili čak izdaje dok su druga izvor izvanredne konkurencije. U oba slučaja, upravo ta rivalstva uzrok su stotine nezaboravnih trenutaka i događaja.

Tokom duge istorije esporta postojalo je milion rivaliteta – bilo je rivalstava kada su igrači bili protiv igrača, timovi protiv timova pa čak i organizacije protivc organizacija. I čitava ta ujdurma oko rivaliteta u eSportu bila je ponekad i veća ali i jača od najvećih sportskih rivalstava koja su ušla u istoriju

Najveća rivalstva u eSportu – ovi sukobi su ušli u istoriju

Postoji mnogo vrsta eSport rivaliteta sa kojima su fanovi već upoznati. Mnoga od njih ovih su prijateljska toliko da neki od ovih parova ne prepoznaju jedni druge kao rivale, ali ih zajednica definitivno često suprotstavlja. 

Čak i najjednostavniji oblici rivaliteta između dva pojedinca ili zajednice mogu prerasti u najveća eSport rivalstva, a mi smo se usredsredili na ona koja su ostavila najjači utisak, kako na nas, tako i na čitavu zajednicu. 

NaVi vs Alliance

Kada je u pitanju svet video-igre DOTA 2, postoji samo jedno rivalstvo koje je važno – Natus Vincere protiv Alijanse (Alliance). Ova dva tima su se “sukobila” kao dva najbolja tima na svetu nekoliko puta pre turnira International 3, ali upravo je na tom turniru rođeno legendarno rivalstvo. 

U najvećem pojedinačnom meču u istoriji video-igre DOTA 2, Alliance je uspela da pobedi NaVi sa 3:2, a pobeda je izvojevana zahvaljujući legendarnom Drim Kojlu (Dream Coilu) Gustava „s4“ Magnusona (Gustav „s4“ Magnusson). Taj sukob titana je izgledao neverovatno, ne samo fanovima, već i učesnicima borbe. Kao što možete očekivati, tim NaVi nije bio srećan zbog poraza.

U mesecima nakon ovog turnira, svi su bili željni mečeva ova dva tima. Njihovi igrači su dokazali da su formirali dve najbolje ekipe na svetu, a njihovi mečevi nazvani su Dotinim „El Clasico“ mečevima, po čuvenom fudbalskom rivalstvu između Real Madrida i Barselone.

Kako su oba tima stigla do International 9 turnira, imali smo prilike da još jednom uživamo u njihovom rasplamsanom rivalstvu na jednoj od najvećih eSport scena.

FaZe vs OpTic

Ovo rivalstvo se proteže kroz video-igre a počelo je sa Call of Duty Jutjub video-snimcima. Kada su se oba tima pridružila takmičarskoj sceni,  počeli su da se takmiče jedan protiv drugog, ali na žustar i ponekad poprilično oštar način. Fanovi su često znali da kažu da takav animoziteta, a i rivalitet u životu nisu videli, stoga je “sukob” između ova dva tima bio poprilično praćen i komentarisan.

Ova dva eSport rivala dominirala su scenom godinama i bila su zapažena ne samo u Call of Duty igri, već i u drugim video-igrama. 

Mango vs Armada

Kada govorimo o tome koja su najveća rivalstva u eSportu, rivalstvo između njih dvojice ne možemo da izostavimo. 

Znate, tokom godina je bilo mnogo rivaliteta između bogova Meleea, ali nijedno nije bilo intenzivnije od rivaliteta Adama „Armade“ Lindgrena (Adam „Armada“ Lindgren) protiv Džozefa „Manga“ Markeza (Joseph „Mango“ Marquez). Rivalstvo je počelo na događaju Genesis 2009, prvom “Armadinom” događaju u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što je dominirao evropskom scenom. 

Njih dvojica su se sastali u finalu, gde je Armada odneo pobedu, a zatim su se ponovo suočili u velikom finalu, pri čemu je Mango došao kao gubitnik, te je morao mnogo više da se potrudi. Na kraju je Mango odneo pobedu i tako je stvoreno jedno od najvećih rivalstava u eSportu.

Tokom godina, njih dvojica su se sastajali u bezbroj finala i drugih mečeva, gde su se smenjivale pobede i porazi i jednog i drugog.

Flash vs Jaedong

Zaista ne bismo mogli da pišemo o tome koja su najveća rivalstva u eSportu, a da ne spomenemo “sukob” koji je okarakterisan kao najveća svađa u istoriji eSportova. Naime, Li „Džejdong” Džej Dong (Lee „Jaedong“ Jae Dong) i Li „Fleš” Jong Ho (Lee „Flash“ Young Ho) bili su dvojica najboljih igrača StarCrafta, a njihovi mečevi  su godinama progkašavani za najbolje StarCraft mečeve koje je publika ikada videla. 

Njihov prvi susret desio se 2007. godine, kada su Fleš i Džejdong bili novajlije koje su se takmičile na takmičenjima najviših nivoima. 

Dok je Džejdong naizgled mogao da pobedi sve ostale zahvaljujući svojoj igri ali i doslednosti, Fleš je bio igrač koji je uvek mogao da ga dotera do granice pucanja, a zahvaljujući tome, Fleš je stigao i do pobede. 

Zahvaljujući načinu na koji je azijska eSport scena bila postavljena, a pored nje  i StarCraft scena, često bismo imali prilike da vidimo kako njih dvojica igraju više puta mesečno. I upravo u takvim situacijama, nikada ne bismo bili sigurnoi ko će da pobedi.  Često bi jedan od njih pretrpeo težak poraz da bi se nakon samo nekoliko dana, na sledećem takmičenju, vratio i odneo pobedu. Njihov svaki meč je bio izuzetno praćen a fanovi njih dvojice bili su možda čak i veći rivali od njih samih. 

Kada su u pitanju najveća rivalstva u eSportu, malo ko može da se približi ovom.

SK Telecom T1 vs KT Rolster

Rat Telekoma (Telecom) je jedno od najvećih rivalstava u svetu korejskog eSporta, koje obuhvata godine i više video-igara. South Korea Telecom i KT Corporation (ranije Korea Telecom) su dve najvećetelekomunikacione kompanije u Južnoj Koreji, i obe su godinama sponzorisale eSport timove. Dakle, ne samo da su se borile u svetu telekomunikacije, već su se borile i u eSportu.  

Sve je krenulo od StarCrafta, nakon čega se sukob proširio i na League of Legends gde su dve organizacije dugo bile dva najbolja tima na svetu! SKT je, naravno, najuspešniji LoL tim ikada sa tri svetske titule, ali odmah iza njega je i KT tim. Dok je SKT postigao više uspeha, KT ih je pratio u stopu i prečesto bio nadomak titule. 

Najveća rivalstva u eSportu nisu iznedrila samo rivale, već su uspostavila odnos pun poštovanja između timova ali i takmičara. Verujemo da će tek biti rivaliteta među eSport takmičarima. Do tada, posetite Meridianov discord kanal koji će vas uputiti u sva dečavanja vezana za eSport scenu kako u Srbiji tako i u svetu. 

Ukoliko vas ipak interesuju najbolje kvote, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i uživajte u nekim od najboljih ponuda.