Svima nama koji pratimo ovu industriju su i te kako poznata najveća rivalstva na DOTA 2 eSport sceni. Vladavina pojedinih video-igara se poslednjih godina ne smanjuje, već njihova popularnost kao i uticaj na čitavu eSport industriju raste. S obzirom na to da je DOTA 2 jedan od praćenijih eSportova, nije ni čudo što mnoge zanima njegova istorija kao i najveća rivalstva na DOTA 2 eSport sceni.

Pandemija koronavirusa je učinila gotovo nemogućim da ponovo stvorimo eSport iskustvo koje svi poznajemo i volimo, ali nas nije ostavila “kratkih rukava” jer smo i dalje imali prilike da pratimo inovativnu igru kao i brojne turnire koji su bili na visokom nivou. 

Tokom istih, neretko se moglo videti da najveća rivalstva u eSportu i dalje tinjaju ali ona koja su ušla u istoriju DOTA 2 eSport scene ne mogu da se zaborave! 

Kako i zašto? Zato što su jedinstvena po mnogo čemu. 

Najveća rivalstva na DOTA 2 eSport sceni

Kao i u svakoj drugoj profesionalnoj igri, ponovljeni sukobi DOTA timova tokom godina doveli su do žestokih rivalstava širom sveta. U jednom trenutku se činilo da su epske bitke dostigle vrhunac na DOTA 2 eSport sceni jer su timovi ušli u borbu za nagradne fondove koji su bili sve samo ne zanemarljivi. 

Nekoliko miliona dolara bi svakome pomutilo razum, još kada na to dodate i slavu kao i sponzore koji dolaze nakon uspešnih mečeva na najvećim DOTA 2 turnirima, nije ni čudo što su najveća rivalstva na DOTA 2 eSport sceni toliko značajna. 

Imena kojih timova se pamte po ovome i koje rivalstvo je veće i od najvećih? Saznaćete u nastavku članka. 

NaVi vs Alliance

Najveće rivalstvo na DOTA 2 eSport sceni je definitivno rivalstvo između timova Natus Vincere protiv Alijanse i ono datira još od 2013. godine. 

Njihovi mečevi nazvani su “El Clasico” po uzoru na rivalstvo klubova Real Madrid i Barselona. U pitanju su neverovatne borbe za pobedu koje su vodila dva evropska DOTA 2 giganta. Sve je počelo od čuvenog turnira The International 3, gde su se dva tima suočila u velikom finalu. 

Upravo taj njihov susret smatra se jednim od klasika svih vremena a krajnji rezultat je bio takav da je Alijansa za dlaku pobedila Natus Vincere i odnela nagradu od 1,4 miliona dolara.

Esport scena definitivno ne bi bila ista bez ova dva tima koja su i te kako doprinela popularizaciji ove industrije. 

EHOME vs LGD

Te davne 2009. godine, nepotpisani kineski tim napravio je iznenađujući talas pobeda na amaterskoj sceni i konačno je zapao za oko velikom sponzoru. U kratkom roku, oni su postali globalna moćna kompanija igrajući pod zastavom kompanije Guizhou Laogandie Food, poznatije pod akronimom LGD.

Pored sveg uspeha, LGD je bio autsajder. Uporedite to sa EHOME, grupom neverovatno talentovanih igrača koji su u tom trenutku dominirali kineskom eSport scenom… EHOME je proizveo verovatno najbolje igrače u Kini na svakoj poziciji.

Ova dva tima su se razvila u titane kineske DOTE 2. Njihovi sukobi su postali legenda. Dva tima i njihovi igrači koji su bili željni kako slave tako i potvrde fanova nastavili su da se bore sve jače i žustrije, 

Pravi fokus je bio na borbi između primarnih nosilaca timova, dvojice najboljih na svetu: Sju “BurNIng” Džilej (Xu Zhilei) iz tima EHOME i Gung “ZSMJ” Đen (Gong Jian) iz tima LGD. Njihov rivalitet je bio poput nadmetanja Majkla Džordana i Medžika Džonsona.

EHOME je u jednom trenutku počeo slabije da igra jer je u ekipi došlo do brojnih promena koje su na kraju rezultirale velikim uspehom jer su uspeli da pobede i jedan od vodećih DOTA 2 timova – NaVi. Nakon toga, EHOME je potpuno dominirao scenom.

Evil Geniuses vs OG

Kada su u pitanju najveća rivalstva na DOTA 2 eSport sceni, ovo je definitivno jedno od njih. A nastalo je zbog izdaje jednog od najvažnijih članova OG tima. 

Kada je Tall “Fly” Ajzik (Tal Aizik), jedan od suosnivača i najbliži prijatelj Johana “N0taila” Sundstina (Johan Sundstien) napustio tim, cela Dota 2 zajednica je krenula u krstaški rat da se osveti N0tailu.

Od tog trenutka, rivalski mečevi između timova EG i OG počeli su svoju priču. 

Team Liquid vs Virtus.pro

Rivalstvo ove dve ekipe počelo je 2016. godine kada su oba tima započela svoj uspon na eSport sceni – Team Liquid početkom godine, a VP pred sam kraj godine. Kad god bi setimovi sudarili tokom turnira, to bi često rezultiralo nekim od najboljih mečeva na celom događaju. Oba tima su bila praktično nezaustavljiva i specijalizovana za neverovatne timske borbe. 

Ništa ne ističe ovu tvrdnju više od meča za obaranje rekorda na TI7 koji je trajao 103 minuta, imao 89 ubistava i na kojem niko nije mogao da kaže ko će pobediti sve dok VP-ov Ancient nije eksplodirao.

Kada je ovo rivalstvo u pitanju ,naglasićemo da je isto puno uzajamnog poštovanja i da nema “zle krvi”. Najveće pobede ali i najveće poraze su obe ekipe doživele jedna od druge. I dok god se trude da ostanu na vrhu takmičarske DOTA 2 scene, tako će biti.  

Kao što i sami možete videti, iako eSport nije priznat kao sport, velika rivalstva i u njemu postoje. Ukoliko uzmemo u obzir celokupnu situaciju u eSportu, verujemo da će nova rivalstva tek nastati. Do tada, mi ćemo pratiti trenutka dešavanja na eSport sceni a to možete učiniti i vi tako što ćete se pridružiti Meridianovom discord kanalu

Ukoliko ipak želite da uživate u najboljim kvotama, posetite Meridianovu online kladionicu i kladite se na svoj omiljeni eSport tim.