Iz godine u godinu popularnost esporta ne prestaje da raste! Jedan za drugim nizali su se događaji u kojima je esport dostizao nove prekretnice, a najstariji esportovi dokaz su brojnih promena koje su uticale na uspon video-igara iz hobija u jedan od najplaćenijih poslova današnjice! 

Od skromnih početaka do industrije vredne milione dolara, najstariji esportovi bili su preteča igranja video-igara na profesionalnom nivou! 

Najstariji esportovi – kako je sve počelo?

Industrija video-igara kakvu danas poznajemo znatno se razlikuje od one koja je dominirala pre 20 godina. Od arkada i kućnih video-igara do najvećeg svetskog medija zabave, video-igre dostigle su popularnost neverovatnih razmera zbog takmičarske prirode koja je prerasla u konkurentno igranje i esport. 

Da li ste znali da poreklo esporta datira još iz 70-ih godina prošlog veka? 

Kako bi mnogi rekli, hajde da krenemo od početka. Naime, prvi esport događaj održao se krajem 1972. godine. na Univerzitetu Stanford. Grupa studenata odlučila je da se takmiči u video-igri Spacewar. Međutim, za razliku od današnjih takmičenja, u ovom nije bilo novčane nagrade, već je pobednik dobio jednogodišnju pretplatu na čuveni časopis Rolling Stone. 

Kao što verovatno i sami već možete da pretpostavite, kada kažemo najstariji esportovi, začetnika, odnosno video-igru Spacewar od koje je sve počelo, ne možemo da izostavimo! Ali šta je usedilo posle video-igre Spacewar? 

Napokon je održano prvo takmičenje u video-igrama, 1980. godine! Šampionat Space Invaders imao je ogromnu posećenost od 10.000 učesnika prilikom čega je privukao veliku pažnju.

Tokom 80-ih godina prošlog veka brojne kompanije promovisale su video-igre i objavljivale rezultate i rekorde učesnika u publikacijama poput Ginisove knjige rekorda. A onda su stigle devedesete, kada su najstariji esportovi osvojili sve bez da se iko pitao da li su esportovi sport

Street Fighter

Video-igra Street Fighter ima jednu od najstarijih i najdužih profesionalnih igračkih scena.

Ova borbena igra objavljena je 1987. godine i smesta je zaludela obožavaoce širom sveta. 

Pomahnitalo kliktanje dugmadi, kotrljanje arkadnih štapova, ustreptali dah igrača koji se trude da pobede protivnike – ova legendarna igra sa borilačkim veštinama bila je toliko popularna da je definisala sam žanr igre, ali i ostvarila veliki uticaj na istoriju video-igara. Jednostavno, Street Fighter je pokrenuo igračku revoluciju, posle koje su ubrzo rođeni najpopularniji esportovi na svetu.

Super Smash Bros.

Da li ste i pomislili da najstariji esportovi mogu da prođu bez video-igre koju je objavio Nintendo? Naravno da je to nemoguća misija! 

Super Smash Bros. serija video-igara postigla je neverovatan uspeh preko noći. Iako su svi naslovi predstavljeni na velikim esport turnirima, Super Smash Bros. Melee i Super Smash Bros. Ultimate jedni su od najpopularnijih kada je takmičenje na visokom nivou u pitanju. 

Da li je iko mogao da pretpostavi da će originalni Super Smash Bros. koji je objavljen 1999. godine za Nintendo 64 biti jedan od najstarijih esportova? Ako jeste, svaka čast! 

Marvel vs. Capcom

Jedna od najprepoznatljivijih borbenih franšiza na svetu je Marvel protiv Capcom-a, video-igra koja ima fanove svih generacija! Marvel i Capcom “sarađuju” gotovo 25 godina. Ova video-igra koja se ubraja u najstarije esportove zauzima posebno mesto u istoriji borbenih igara jer je privukla veliki broj igrača u takmičarski svet. 

Tokom vrhunca Marvelove popularnosti sredinom 90-ih, MVC igre bile su prvi izbor svim igračima koji su uživali u stripovima i crtanim filmovima.  

Tekken

Tekken je jedna od najcenjenijih borbenih igara svih vremena. Ime ove video-igre sinonim je za arkade, turnire i borbeni žanr uopšte! Prodata je u milionima primeraka i prilagođena animiranim i akcionim filmovima. 

Tekken je jedna od prvih japanskih video-igara čija je popularnost eksplodirala i van regiona. Pojavila se davne 1994. godine i postala je fenomen u svakom smislu te reči!

Killer Instinct

Killer Instinct započeo je svoj razvoj u Rare kompaniji ranih 90-ih. Namera Rare-a bila je da od početka krene za bazom fanova video-igre Street Fighter. Međutim, Killer Instinct evoluirao je u nešto sasvim drugačije. 

Posle objavljivanja, video-igra Killer Instinct naišla je na topao prijem kod kritičara i obožavalaca, te je postigla veliki uspeh širom sveta! U Severnoj Americi prodato je više od dva miliona primeraka i još tri miliona u inostranstvu. Bila je to dvanaesta najprodavanija igra ikada objavljena na Super Nintendu.

Doom

Najstariji esportovi pod svoje okrilje imaju i nezaboravan FPS klasik – Doom. Pre 28 godina objavljena je jedna od najkrvavijih i najnasilnijih video-igara do tada posle koje svet video-igara više nije bio isti!

Doom se ubrzo našao na rekordnom broju računara, a kompanija je zarađivala 100.000 dolara dnevno. Doom je bio toliko popularan da se čak i Bil Gejts pojavio u videu koji promoviše igru i novi operativni sistem Microsofta.

Procene se razlikuju, ali igra je prodata u najmanje 2 ili 3 miliona primeraka do 1999. godine. Iako je stekla neprevaziđenu popularnost, nisu je svi oberučke dočekali. Količina krvi i nasilja u igri bila je bez presedana do tada, a igra je bila puna i satanističkih simbola i paklenih prizora. Roditelji širom sveta su se žalili na Doom, a mnogi igrači su je igrali samo u kućnim uslovima, daleko od očiju svih. 

Quake

Prošlo je 25 godina od kako je video-igra Quake stigla na tržište i postala jedna od najuticajnijih video-igara svih vremena. Ovaj naslednik video-igre Doom nadovezao se na tehnologiju i tok igre svog prethodnika i time postavio uspešan obrazac za proizvodnju i igranje video-igara koji će se pratiti naredne dve decenije.

Video-igra Quake je u velikoj meri odgovorna za današnju esport scene. U pitanju je bila prva igra sa mapama dizajniranim za više igrača. Danas ovakve mape uzimamo zdravo za gotovo, ali pre pojave Quake-a takva sistem igara sa više igrača bio je samo san!

Najstariji esportovi začetnici su svega što se danas dešava. Takmičenja su napredovala, video-igre su se menjale, novčane nagrade su porasle, ali jedno je ostalo isto – ljubav prema video-igrama! 

Ukoliko ste i sami zaljubljenik u video-igre i zanima vas ko su najbolji profesionalni CS:GO timovi ili prosto želite da saznate sve o esportu, posetite Meridianov discord kanal gde ćete naći sve što vas zanima! A ukoliko želite da se kladite na esport, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i iskoristite najbolje kladioničarske kvote i kladite se na vaše omiljene esportove!