Istorija Olimpijskih igara kazuje nam da su drevne Olimpijske igre u početku bile jednodnevni događaj sve do 684. godine p.n.e., posle čega su produžene na tri, a zatim na pet dana.

Najstarije Olimpijske discipline donekle su se razlikovale od današnjih, ali se većina ovih sportova i danas može videti na Olimpijskim igrama, naravno, u izmenjenom obliku. Najstarije Olimpijske discipline bile su prvenstveno deo verskog festivala u čast Zevsa, oca grčkih bogova i boginja. Festival i igre održavani su u Olimpiji, koje je bilo seosko svetište na zapadu Peloponeza.

Grci koji bi stigli do Olimpije, odnosno svetišta, delili su ista verska uverenja i govorili istim jezikom, a svi sportisti bili su muški državljani gradova-država iz svih krajeva grčkog sveta, koji su dolazili iz daleke Iberije na zapadu i Crnog mora na istoku. 

Kako brojni pisani zapisi govore, svi takmičari kao da su se od rođenja pripremali za najstarije Olimpijske discipline u kojima su pokazivali svu svoju nadmoć! Ova praksa ostala je do danas, a ipak, dosta toga se promenilo, počev od najstarijih Olimpijskih disciplina pa sve do nagrada koje pobednici dobijaju.

Najstarije Olimpijske discipline – strah od Zevsa pri svakom potezu

Na Olimpijskim igrama nisu učestvovali samo amateri, već su se takmičili sportisti koji su dobijali brojne stipendije kako od tadašnje države tako i od privatnih lica. Nije bilo novčanih nagrada, ali su pobednike po povratku kući slavili svi! I tokom drevnih Olimpijskih igara bilo je varanja, doduše, ne tako skandaloznog poput nameštanja utakmica, ali… 

Želja za pobedom je izgleda oduvek bila jača od zdravog razuma! Tadašnji takmičari jesu stajali uplašeni pred statuom Zevsa i zaklinjali se da će se takmičiti pošteno. Međutim, često su izazivali neopisiv gnev velikog boga! 

Pretpostavljate i zašto! Jer su varali! Ipak, za razliku od današnjeg vremena, tadašnji sportisti koji su na nepošten način stizali do pobede bili su odstranjeni sa takmičenja momentalnom diskvalifikacijom ili javnim bičevanjem. I pored svega toga, mnogi su na pokvaren način pokušavali da dođu do pobede u najstarijim Olimpijskim disciplinama!

Koje su najstarije Olimpijske discipline?

Ove discipline postojale su od najstarijih dana i prvih Olimpijskih igara!

Petoboj

Petoboj je bio prvi multidisciplinarni događaj na Olimpijadi koji se sastojao od pet događaja:

  • Bacanja diska
  • Bacanja koplja
  • Skoka udalj
  • Trke
  • Rvanja

Bacanje diska, koplja i skok udalj nisu se održavali kao pojedinačni događaji na ranim igrama. Niko ne zna tačan redosled takmičenja u petoboju, ali zna se da su sve ove discipline održavane u toku istog dana događaja petoboja i uvek su se završavale rvanjem. 

Kada je petoboj u pitanju, nejasno je kako se birao pobednik ove discipline. Određeni izvori govore u prilog tome da je krajnji pobednik bio onaj koji je pobedio na najmanje tri događaja. Muškarci koji su se takmičili u petoboju smatrani su najlepšim sportistima! 

Trka hoplita 

Trka hoplita, poznatija pod imenom Hoplitodromos je, za razliku od ostalih trka koje su se izvodile gole, zahtevala od sportista da nose oklop koji je često znao da teži i preko 50 kilograma! Oklop se sastojao od kacige, štita i štitnika na nogama koji su uklonjeni sredinom 5. veka pre nove ere jer su ometali kretanje. 

Trka hoplita testirala je izdržljivost i snagu sportista koji su pokušavali da savladaju dužinu dva stadiona. 

Pankration

Pankration bio je poslednji borbeni sport koji je dodat drevnim Olimpijskim igrama. Od tri borbena sporta (druga dva su bili rvanje i boks), pankration je bio najopasniji. Bio je to nasilan sport koji se izvodio rukama i koji je imao vrlo malo ograničenja. 

Prema grčkoj mitologiji, pankratos su izmislili Herakle i Tezej, koji su koristili rvanje i bokserske metode kako bi pobedili svoje protivnike. Sve tehnike boksa i rvanja, kao i šutiranje i gušenje na zemlji bile su prihvatljive. Jedina ograničenja bila su griženje i kopanje očiju protivnika.

Pankration je bio toliko opasan da je nekoliko sportista umrlo! Iako je ovaj sport bio nasilan, vekovima je bio popularan, te je čak prešao u rimsku kulturu.

Trke kočijama sa četiri konja (Tethrippon)

Tethrippon bio je prvi konjički događaj koji je dodat Olimpijskim igrama 680. Godine pre nove ere. Kako bi se sve prilagodilo novoj disciplini, Olimpijske igre su sa jednodnevog prešle na dvodnevno održavanje! Trke kočijama održavale su se na hipodromu, na otvorenom, ravnom i širokom području. 

Trke kočijama sa četiri konja sastojale su se od 12 krugova, a krugovi su iznosili oko 14 km. O stvarnim pravilima bilo kog konjičkog događaja ne zna se mnogo, ali podatak koji je poznat je da takmičari nisu smeli da skreću ispred drugih trkača!

Boks (Pygmachia)

Boks nije samo jedan od najstarijih Olimpijskih disciplina, već je i jedan od najstarijih kontaktnih sportova uopšte. Drevni grčki boks, koji se zvao pigmahija, drugi je borbeni sport koji je dodat Olimpijskim igrama. Boks je bio prisutan na svakoj drevnoj olimpijadi i bio je vrlo popularan u grčkoj kulturi više od hiljadu godina. 

Za razliku od današnjeg boksa, koji ima više pravila da osiguraju bezbednost sportista, pigmahija je bila vrlo gruba. U početku su borci nosili kožne obloge od volovskih koža zvane himantes oko ruku i zglobova, a bokseri su koristili rukavice oštrih rubova koje su se zvale oksidi, koje su nekad čak dovodile do smrti tokom mečeva.

Ovi drevni bokserski mečevi trajali su samo jednu rundu i cilj je bio ili onesvestiti protivnika ili ga navesti da odustane. 

Rvanje (Pale)

Rvanje je bilo prvi borbeni sport koji je dodat igrama i smatrao se najsigurnijim od tri grčka borbena sporta (boks i pankration dodati su kasnije). Rvanje je takođe bilo uključeno kao jedan od pet događaja u petoboju.

Grci su koristili dve metode rvanja: uspravno rvanje (orthe pale), koje se odvijalo u jami s peskom, i rvanje na zemlji, koje se radilo na vlažnom pesku (kato pale). Postoje zapisi koji navode da su sportisti rvanje započinjali uspravno, a zatim tokom meča prelazili na rvanje na zemlji ukoliko protivnika ne bi oborili posle zamaha ili bacanja.

Trčanje na duge staze (Dolichos)

Kao i druge trke i dolihos se odvijao na stadionu. Iako je dužina trke varirala, obično je bila oko 18 do 24 kruga. Takmičari su morali da obrnu krug oko kamptera (motke) na kraju svakog kruga da bi nastavili trku.

S obzirom na to da je dolihos bio trka na duge staze, trkači na početku trke nisu kretali žustro, već su tempo ubrzavali u poslednjim krugovima, a zatim i sprintali do cilja.

Stadion

Kada kažemo najstarije Olimpijske discipline, trka na stadionu se ne izostavlja! U pitanju je najstariji olimpijski sport na svetu. To je bio jedini događaj na prvim Olimpijskim igrama 776. godine pre nove ere i ostao je jedini događaj na Olimpijskim igrama do 724. godine p.n.e. Dužina trke bila je 600 grčkih stopa, ali ovo nije bila standardizovana jedinica, pa su stadioni često varirali u dužini.

Stadion je dobio ime po mestu u kojem se trka odvijala, dakle, po stadionu i zato sportske arene nazivamo stadionima. Trka na stadionima bila je najprestižniji događaj na drevnim Olimpijskim igrama, čak i posle uvođenja drugih sportova. Pobednik trke smatran je pobednikom čitavih Olimpijskih igara i svaka Olimpijada je nosila ime po pobedniku! 

Drevne Olimpijske igre imale su popularnost i posećenost poput najposećenijih Evropskih prvenstava u fudbalu, a učesnici na njima bili su hvaljeni i nadaleko poznati! Olimpijska baklja i olimpijski plamen došli su kasnije, ali svakako su doprineli čitavom konceptu drevnih Olimpijskih igara koje su utrle put modernim Olimpijskim igrama kakve danas poznajemo!

Ovogodišnje Olimpijske igre praćene su uvođenjem vanrednog stanja u glavnom gradu Japana. Mnogo je onih koji se protive održavanju istih, ali Tokio ne odustaje od istorijskog događaja! 

Kvote su spremne i čekaju samo na vas! Ukoliko želite da odigrate tiket baš o svojoj meri, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i izaberite neke od najboljih kvota!