Srbija je mala zemlja koja je izrodila i negovala mnoge velike šampione. Srpski sportisti poznati su po svom nesalomivom duhu, izdržljivosti, istrajnosti i patriotskoj ljubavi prema zemlji za koju su prolili krv, znoj i suze. Talenat i patriotizam rezultirali su obiljem osvojenih medalja u svim velikim sportskim događajima.

Najpoznatiji srpski sportisti uzor su mnogih generacija koje su ih nakon brojnih takmičenja dočekivale skandirajući njihova imena ispred Skupštine. I taj prizor se nikada ne zaboravlja!

Takođe, najpoznatiji srpski sportisti postali su nacionalni heroji i upravo oni zaslužuju da se nađu u ovom članku! Oni su ostavili i srce i dušu na terenima!  

1. Novak Đoković 

Izvor: Shutterstock

Kada je reč o Novaku Đokoviću, lakše je navesti turnire koje nije osvojio nego one koje jeste! Bukvalno ne postoji trofej koji Novak Đoković nema u svojoj vitrini. 

Senzacionalne teniske veštine Novaka Đokovića donele su mu ogromnih 17 Grend slemova! Đoković je jedan od najplaćenijih sportista na svetu i nesumnjivo najveći sportista u istoriji Srbije. Ovaj 33-godišnjak je takođe osvojio olimpijsku medalju za svoju zemlju – bronzu na Letnjim olimpijskim igrama u Pekingu, 2008. godine.

Pored svoje neverovatne sportske karijere, Novak Đoković godinama učestvuje u brojnim humanitarnim događajima. Njegov humanitarni rad tokom pandemije koronavirusa privukao je veliku pažnju. Ali moramo naglasiti da pored toga Fondacija Novak Đoković godinama već masovno pomaže ljudima kroz razne vidove donacije. 

Njegova umerenost, skromnost, stil života kao i njegovi stavovi dodatno doprinose popularnosti! Najpoznatiji srpski sportisti su dosta zadužili našu zemlju, a među njima je i Novak. On je zaista broj jedan u svakom smislu! 

2. Siniša Mihajlović 

Izvor: Guliver

Zamislite sve sjajne igrače koji su igrali u italijanskoj Seriji A. Tu si Zinedin Zidan, Roberto Bađio, Ronaldo, Del Pjero… Svako od njih je poznat po svojoj neverovatnoj igri i postignutim uspesima.

Međutim, svi oni zaostaju za Sinišom Mihajlovićem, rekorderom slobodnih udaraca! Ovaj virtuoz na terenu nije osvojio srca ljudi samo zbog jedinstvenih šuteva i postignutih golova. Naprotiv, on je jedan od najpoznatijih srpskih fudbalera i zbog stava i odnosa prema životu! Takođe je za divljenje njegova neustrašiva borba sa opakom bolešću koju je pobedio i opisao u svojoj biografiji! On je borac, vredan svakog poštovanja!

3. Aleksandar Đorđević

Izvor: Shutterstock

Aleksandar Saša Đorđević je talentom, posvećenošču, trudom i radom pokazao da je sve moguće kada si uporan i maksimalno posvećen tome što radiš! Takav je i sam bio od početka košarkaške karijere!

Aleksandar je često znao da kaže da je košarka njegov život i njoj se u potpunosti posvetio! Igrač, trener, selektor – svakom od ovih poziva bio je maksimalno posvećen. Njegove čuvene trojke koje su preokretale rezultate brojnih utakmica ostavljale su bez daha sve ljubitelje košarke. Ovaj srpski košarkaš ostaće upamćen po brojnim podvizima na terenu, ali najviše po svojoj smirenosti i dostojanstvenosti van njega! 

4. Ivana Španović

Izvor: Starsport

Najbolja atletičarka u Srbiji, na Balkanu i u Evropi je prelepa Ivana Španović! Svojim talentom, lepotom i prepoznatljivim osmehom, Ivana je uspela da osvoji brojne medalje. A ne čudi nas ni činjenica da se Ivana često nalazi i na listi najlepših sportistkinja

Ova šarmantna, intrigantna i vedra dama rođena je 10. maja 1990. godine u Zrenjaninu. Kao i njena majka, Ivana je počela da trenira atletiku kada je imala samo sedam godina. Mlada srpska lepotica poseduje mnoge nagrade i medalje, a jedna od njih je i titula najlepše takmičarke na Olimpijskim igrama 2008. godine.

5. Milica Mandić

Milica je devojka sa kojom ne želiš da se petljaš! Šalu na stranu, ova mlada sportistkinja je olimpijska šampionka u tekvondou! Prelepa srpska predstavnica osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2012. godine. Ovaj neverovatni uspeh ostao je upamćen jer se radilo o prvoj medalji za Srbiju koja je učestvovala na takmičenju kao samostalna država! 

Milica je rođena u Beogradu. Osvojila je brojne nagrade i medalje, a Olimpijski komitet Srbije proglasio ju je za najboljeg sportistu 2012. godine. Tekvondo je definitivno postao sport koji se prati samo zbog ove mlade dame! Najpoznatiji srpski sportisti zaista plene duhom i oduševljavaju nas svojim uspesima!

6. Vladimir Grbić

Izvor: Guliver

Vladimir Grbić je jedan od najboljih, ali i najpoznatijih srpskih odbojkaša! Ovaj veliki sportista može da se pohvali brojnim uspesima tokom svoje sportske karijere. Na primer, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. godine. Međutim, ono što je njemu bitnije je da mlađe generacije nauči suštini života, kako da pređu preko prepreke, ali i da dobro igraju odbojku. 

Nakon 242 odigrana meča u nacionalnom timu, ovaj sportista izuzetnog karaktera uči mlađe generacije kako da postanu olimpijski šampioni! 

7. Milorad Čavić

Izvor: Starsport

Sećate li se Milorada Čavića? Da li pamtite prekretnicu njegove karijere? I da li se i vi pitate šta se zapravo desilo sa ovim sportistom koji je davne 2008. godine bio jedan od najpoznatijih sportista?

Milorad Čavić plivao je te godine za olimpijsko zlato. I umesto da se raduje i slavi taj datum, ovaj proslavljeni plivač ne želi ni da ga spominje! Jedna stotinka odlučila je i odredila dalji tok karijere dvojice momaka. Nakon toga, više ništa nije bilo isto, kako za Čavića, tako i za čuvenog Majkla Felpsa. Njihov susret definitivno spada u najveća sportska rivalstva! 

8. Dragutin Topić 

Izvor: Starsport

Koliko god godina da imate, ne postoji šansa da niste čuli za legendarnog Dragutina Topića Topa. On je postavio svetski rekord u skoku u vis! Od svojih dečačkih dana, Dragutin je obećavao. A sjajni sportski rezultati i brojni uspesi samo su potvrdili stav svih onih koji su mu od starta predviđali neprikosnovenu sportsku karijeru. 

Suvišno je bilo šta dodavati osim toga da nas je on, kao i drugi najpoznatiji srpski sportisti, oduševljavao i donosio nam radost!

9. Jasna Šekarić

Izvor: Starsport

Jasna Šekarić je streljaštvom počela da se bavi u osmom razredu. Iako je u tom periodu intezivno trenirala odbojku, znala je da je drugi sport za nju. Istog trenutka kada je u svoje ruke uzela vazdušnu pušku shvatila je da će streljaštvo biti i ostati njena najveća ljubav i životni poziv

Nikada se nije zadovoljavala postignutim uspesima već je uvek hrlila ka većem i boljem rezultatu! 

10. Aleksandar Šapić

Činilo se tih godina da Aleksandar Šapić ima sve. Vrhunsku sportsku karijeru, slavu, pohvale i fanove. To je sve ono o čemu svaki sportista sanja. Međutim, jedan od najboljih vaterpolista u svetskoj istoriji, Aleksandar Šapić na vrhuncu svoje karijere odustaje od sporta i odlazi u politiku. Ovo je bio šok za sve, ali nakon toliko godina, čini se da poznati srpski vaterpolista nije zažalio.

Aleksandar Šapić je tokom svoje sportske karijere osvojio zlatnu medalju na Svetskom šampionatu (Montreal, 2005.), olimpijsku bronzu u Pekingu (2008.) i Sidneju (2000.) i srebrnu olimpijsku medalju u Atini (2004.). Bio je najbolje plaćeni vaterpolista na svetu i najbolji strelac lige od 1995. godine do kraja sportske karijere 2009. godine.

Najpoznatiji srpski sportisti – naklon do poda! 

Najpoznatiji srpski sportisti zaslužuju sve reči hvale! Sva ova imena zaslužuju da se nađu na našoj listi jer su dali deo sebe kako bi svoju zemlju i svoj narod učinili ponosnim, ali i predstavili Srbiju na najbolji mogući način!