Treneri eSport timova imaju veliki udeo u svakom zabeleženom postignuću. Ukoliko ste barem malo pratili eSport scenu, jasno vam je da to što neki tim ima najbolje igrače na svetu često ne znači da će dati i najbolje (ili bilo kakve) rezultate. 

S obzirom da profesionalni eSport igrači u ovu industriju ulaze vrlo mladi, potrebni su im mentori, odnosno, vođstvo. Potreban im je neko ko će stvoriti strukturu kroz koju će dalje rasti i razvijati se, i kao konkurenti, ali i kao mlada ljudska bića. Najpoznatiji eSport treneri izdvajaju se upravo po tome. 

Koje osobine poseduju najpoznatiji eSport treneri? 

Trener je iskusan veteran, lider u svakom smislu te reči. Trener je svestan kroz šta njegovi igrači prolaze svakodnevno i kako to može uticati ne samo na njihov učinak, već i na njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

Biti trener je neverovatno izazovan, slojevit posao koji zahteva veoma specifičan i jedinstven skup sposobnosti i vrlina. Imati vrhunske igrače je samo polovina dobro obavljenog “posla” — imati dobrog trenera je još važnije. 

Esport je sam po sebi takav da su igrači često pod velikim pritiskom. U takvim situacijama je najvažnije imati nekoga ko će ne samo voditi ekipu, već i ko će biti tu da pruži bezrezervnu podršku. Treneri su stoga ključni element koji se, nažalost, često zanemaruje. Zato smo rešili da napravimo listu najpoznatijih eSport trenera koji su ostavili i ostavljaju trag u ovoj industriji. 

1. Džoi “YoungBuck” Stiltenpul (LEC, League of Legends)

Džoi “YoungBuck” Stiltenpul (Joey Steltenpool) je legendarni evropski trener poznat  i kao „general sa šest zvezdica“, zbog svojih šest LEC titula — regionalni rekord.

Činjenica da ih je osvojio sa nekoliko potpuno različitih postava samo dodatno legitimiše njegovo mesto kao najboljeg i najuspešnijeg trenera kojeg je Evropa ikada imala. Bio je na čelu G2 Esports i Fnatic. 

Ono po čemu se on izdvaja je činjenica da se prvenstveno fokusira na stvaranje prijateljske atmosfere za svoje igrače, davanje prioriteta timskom radu u odnosu na izražavanje individualnih veština i davanje strukture svojim igračima.

On je apsolutni veteran u svakom smislu te reči. Upravo zato se i nalazi na našoj listi najpoznatijih eSport trenera. 

2. Džakob “YamatoCannon” Mebdi (LEC, League of Legends)

Džakob “YamatoCannon” Mebdi (Jakob Mebdi) je veteran na sceni League of Legends. Njegovi timovi su takođe postigli popriličan uspeh (sa više nastupa na svetskim prvenstvima), iako mu je LEC titula uvek izmicala.

Zašto je “YamatoCannon” savršen trener? Zato što je on mentor, prijatelj i vođa. Njegovi timovi su bili prilično slični “stilski”.

Više su voleli agresiju i igru podstaknutu hrabrošću i uvek su bili u stanju da prikažu odličnu predstavu tokom bez obzira na šanse.

On možda nije najodlikovaniji selektor Evrope, ali je svakako eSport trener sa najviše njuha i sklonosti ka teatralnosti i liderstvu.

3. Bok “Reapered” Han Gju (LCS, League of Legends)

Nesvakidašnja sposobnost Bokada “Reapered” Han Gju (Bok Han-gyu) da pretvori početnike u superzvezde ga definitivno stavlja na vrh liste najpoznatiji eSport treneri. u sopstvenu ligu.

Cloud9 je, u stvari, dosledno bio jedina organizacija u Severnoj Americi koja je uspela da razvije i neguje lokalne, domaće talente.

“Reapered” nikada nije uspeo da osvoji LCS titulu sa Cloud9 timom, ali mesto u Top 4 na Svetskom prvenstvu 2018. Godine vredi možda čak i više od krajnjeg regionalnog trijumfa.

Pod njegovim vođstvom, Cloud9 je postao još kreativniji, fleksibilniji i samouvereniji. Nedostajalo im je ono dodatnog duha koji je bio neophodan da skinu sa trona Team Liquid i Team SoloMid pre njih, ali su godinama konstantno bili Top 3 tima u regionu.

Reapered ima drugačiji pristup kada je vožstvo tima u pitanju. Upravo je takav pristup urodioplodom i davao je rezultate tokom godina.

4. Deni “zonic” Sorensen (Astralis, CS:GO)

Deni “zonic” Sorensen (Danny Sørensen) je legenda u svakom smislu te reči. Mnogi ga smatraju najboljim danskim igračem Counter-Strike 1.6 svih vremena, što govori mnogo o njemu, kao i o njegovim sposobnostima. Njegovo ogromno iskustvo i znanje učinilo ga je jednim od najboljih i najpoznatijih eSport trenera.

“Zonic” trenutno vodi Astralis, najbolji i najdominantniji Counter-Strike: Global Offensive tim u istoriji igre. Sa njim na čelu, Astralis je osvojio četiri CS:GO Majora, od kojih tri uzastopno.

U pitanju je tim koji je u osnovi napravio revoluciju u igri i još uvek je jedan od najboljih i najjačih CS:GO timova na svetu.

“Zonic”, sam po sebi veteran, doveo je ovaj tim do mnogih monumentalnih trijumfa.

5. Titua “Sockshka” Merlo (OG, Dota 2)

Lista najpoznatijih eSport trenera ne može biti kompletna bez glavnog trenera OG-a, jedinog tima u istoriji Dote koji je uspeo da osvoji dva Internacionalna turnira zaredom. Titua“Sochshka” Merlo (Titouan Merloz) i njegova zvezdana postava su bili u stanju da urade ono što je mnogim mislima bilo nemoguće.

Naravno, OG ima i svoje loše dane, ali kada je sve na kocki, uvek pronađu način da se izvuku i pobede.

Definitivno postoje hiljade veštih eSport trenera, ali malo koji može da postigne onošto su momci sa naše liste postigli.

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, te ste poželeli da saznate sve o eSportu, ali i o takmičenjima, preporučujemo vam da posetite Meridianov Discord kanal.

Ukoliko više uživate u klađenju na eSportove, onda je za vas idealna Meridianova onlajn kladionica koja nude neke od najboljih kvota.