Činjenica je da vdeo-igre postaju sve popularnije iz godine u godinu i da sve više gejmera krči sebi put u virtuelne svetove brojnih igara. S obzirom na to da industrija video-igara sada generiše više prihoda od filmske i muzičke industrije, video-igre definitivno više nisu samo hobi, već i unosan posao pojedinaca. Zato nas i ne čudi podatak da sve više igrača traži svoje mesto u esportu. Esport u našoj zemlji nastavlja da raste, ali koji su najpopularniji esportovi u Srbiji?

Koji žanrovi i video-igre najviše privlače najbolje srpske esport igrače

Najpopularniji esportovi u Srbiji – koja video-igra u našoj zemlji dominira?

Kada govorimo o najvećim i najpopularnijim esport igrama, znajte da su neke igre popularnije globalno, dok su druge doživele regionalne uspehe. Neki esportovi mnogo više igrača dok drugi organizuju veće turnire sa velikim novčanim nagradama. Koji su najpopularniji esportovi u Srbiji? Hajde da vidimo! 

1. Counter-Strike: Global Offensive

Mogli ste i sami da pretpostavite da je Counter-Strike: Global Offensive jedan od najpopularnijih esportova u Srbiji i kod pojedinacai kod timova! 

U klasičnom režimu ove igre, dva tima od po pet igrača takmiče se kao teroristi i antiteroristi. Za razliku od većine drugih pucačina, igrač koji je pao u borbi ne može odmah ponovo da uđe u igru. Igrač koji pogine može ponovo da podrži svoj tim samo u sledećoj rundi meča. U dva različita moguća scenarija ove video-igre timovi dobijaju različite misije:

  • Razoružavanje bombe: Tim terorista pokušava da postavi bombu u jednu od unapred određenih zona nakon čega mora da je čuva sve dok tajmer ne istekne. Cilj antiterorista je da eliminiše tim terorista ili razoruža bombu.
  • Spasavanje talaca: Na strani terorista su dva taoca. Antiteroristički tim mora da oslobodi najmanje jednog taoca i da ga odnese u zonu spasavanja. 

Veliki broj taktičkih pozicija u igri, različitih mapa, granata i oružja, koji imaju različit trzaj pri pucanju, čine da igrači u svakom trenutku budu aktivni. Sa ukupno 13.029 profesionalnih igrača, Counter-Strike: Global Offensive definitivno mora da se nađe na listi najpopularnijih esportovi u Srbiji! U našoj zemlji imamo 10 CS: GO timova koji učestvuju na brojnim takmičenjima i koji su osvojili fine novčane nagrade. Što se tiče samostalnih igrača, Counter-Strike: Global Offensive u Srbiji ima osam predstavnika. Nemanja “nexa” Isaković jedan je od njih! 

Counter-Strike: Global Offensive je ujedno i jedan od najpopularnijih esportova na svetu! 

2. League of Legends

Kada se uzmu u obzir samo pojedinci koji se takmiče u esportu, najpopularniji esport u Srbiji je definitivno League of Legends.

U video-igri League of Legends, najpoznatijoj strateškoj igri u realnom vremenu, dva tima se takmiče jedan protiv drugog na klasičnoj MOBA mapi. Svaki tim je sastavljen od pet različitih likova, od kojih svaki preuzima jednu od pet dostupnih uloga. Da li je ova raznolikost doprinela popularnosti igre? Verujemo da jeste! 

S obzirom na to da 7.130 profesionalaca u svetu igraju League of Legends, od kojih je njih 12 iz Srbije, igra se razlogom pojavila na ovoj listi! Aleksa “DoubleAiM” Stanković jedan je od poznatih srpskih esport igrača League of Legends-a. 

3. DOTA 2

Video-igra Dota 2 ima zaista privlačnu grafiku i više se fokusira na taktičku i timsku koordinaciju, a manje na mehanike. Izbor od preko 110 različitih heroja i pet različitih uloga ovu video-igru čini savršenim esportom. 

Uprkos relativno malom broju turnira, DOTA 2 nudi najveću novčanu nagradu na jednom od najvećih esport turnira – The International turniru

Prema podacima, DOTA 2 ima 3.837 profesionalaca od kojih je njih devetoro iz naše zemlje. Nikola “LeBronDota” Popović jedan je od njih! 

Mlade nade DOTA 2 esport scene će tek privući pažnju obožavaocima esportova! 

4. StarCraft II

Strateška igra StarCraft II nastavak je StarCraft-a, video-igre koja se smatra jednom od najstarijih esportova! Upravo je StarCraft zaslužan za uspeh Južne Koreje u takmičarskim igrama. Njegovo nasleđe nastavila je i video-igra StarCraft II, koja je postala i više nego uspešan i unosan esport u celom svetu. 

Kada je Srbija u pitanju, imamo dva velika profesionalna igrača od kojih je najpoznatiji Aleksandar “Beastyqt” Krstić

5. Valorant

Mečevi za pamćenje, bezbroj susreta, bitaka, borbe za prvim mestom i finim novčanim iznosima nisu jedina stvar koja privlači igrače video-igre Valorant. 

S obzirom na to da je Valorant osvojio simpatije igrača iz celog sveta, ne čudi nas što je i on jedan od najpopularnijih esportova u Srbiji! Srbija može da se pohvali jednim igračem koji je izdominirao kada je profesionalna karijera Valorant igrača u pitanju. 

Radi se o Draganu “elllement” Milanoviću, koji je nakon samo nedelju dana u novoj ekipi poneo titulu MVP-ja

Ukoliko želite da budete u toku sa događanjima u svetu esporta, pridružite se Meridianovom discord kanalu, koji će vas obradovati prilikom da osvojite razne bonuse i nagrade.

Pored toga, ukoliko pak više uživate u klađenju na esport, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i kladite se na omiljene esport događaje sa najboljim kvotama u Srbiji!