Da li i vama srce počne ubrzano da kuca kada se spomenu najozloglašeniji fudbalski derbiji? Razumemo vas.

Svaka fudbalska utakmica vredi isti broj bodova. Isto tako, svaka fudbalska utakmica završiće se pobedom i prolazom u dalji krug takmičenja ili ispadanjem. Teoretski, onda bi svaka fudbalska utakmica trebalo da ima isti značaj.

Ipak, to očigledno nije slučaj kada je reč o derbijima između žestokih rivala. Tada rivalstvo dobija jednu sasvim novu konotaciju koja od pamtiveka ne može da se objasni.

Najozloglašeniji fudbalski derbiji – susreti koji su zaprepastili sve 

Derbiji u fudbalu su neki od najočekivanijih mečeva u sezoni. Kada se priča o definiciji, derbi je sportsko takmičenje između lokalnih rivala iz neposredne geografske blizine. Međutim, u savremenom fudbalu to nije uvek preduslov. Timovi mogu biti i iz drugih država, a opet će se raditi o derbiju.

Svejedno, za navijače, igrače i trenere, ovo je igra u kojoj želite da pobedite i izbegnete poraz po svaku cenu. Fudbalski derbiji često mogu da ojačaju ili slome duh kluba. A još češće porodicu dele na dve suprostavljene strane bar dok utakmica traje.

Ne smemo da zaboravimo da napomenemo da su najveći skandali nameštanja utakmica često povezani sa derbijima. Verujemo da ovim podatkom niste iznenađeni.

S obzirom na to da čitate ovaj tekst, verujemo da ste fan fudbala, te nije na odmet da se prisetimo koji su to najozloglašeniji fudbalski derbiji zbog kojih su neki ljudi izgubili živote!

Liverpul protiv Juventusa

Najveća tragedija koja se desila u istoriji fudbala odigrala se 29. maja davne 1985. godine. Nesrećni splet okolnosti potresao je ceo svet, a odigrao se u Belgiji, na stadionu “Hejsel”. Akteri na terenu bili su Liverpul i Juventus, a fanovi ova dva kluba postali su žrtve nereda!

Engleski huligani su flašama i raketama krenuli na navijače protivničkog tima. Žestokom silom došli su do zida stadiona koji se zbog velikog pritiska srušio! Nažalost, nastradalo je 39 osoba, dok je više od 600 bilo povređeno.

Ovu strašnu tragediju pratila je i odmazda koju su prouzrokovali navijači Juventusa. Sukobili su se s policijom, a sam sukob je potrajao duga dva sata! Kada su se strasti smirile, utakmica je konačno mogla da počne. 

Za ovu strahotu i tragediju niko nije odgovarao! 

U analizi tragedije konstatovano je puno toga. Prvo, stadion “Hejsel” bio je u jako lošem stanju. Zatim, policija i redarske službe nisu obavile svoj posao valjano. I na kraju, prodato je više karata nego što je kapacitet stadiona.

Iako se desila tragedija, utakmica je morala da se odigra. Juventus jeste pobedio 1:0 uz pomoć Platinija koji je dao gol, ali ukus pobede bio je gorak!

Ovo je jedna od najvećih sportskih tragedija svih vremena! 

Inter Milan protiv FK Milana

Poznat kao “Derby della Madonnina”, Milanski derbi je nešto poput sukoba dveju kultura. Oduvek se na pristalice Intera gledalo kao na pripadnike gradske buržoazije, dok je FK Milan bio klub radnika. Ova klasna podela bila je toliko ukorenjena da u mnogima izaziva neopisivi bes koji traje već decenijama! 

Nasilje i nemiri se mogu videti na svakom susretu. Međutim, ovaj incident se mora spomenuti! Naime, u toku četvrtfinala Lige šampiona 2005. godine je zbog prekršaja golmana Milana poništen pogodak Estebana Kambijasa. Onda su navijači Intera zasuli bakljama i raznim drugim predmetima šesnaesterac Milana. Tada je golman Dida pogođen bakljom u rame.

Susret između Intera i Milana prekinut je u 73. minutu zbog navijača pri rezultatu 1:0 za Milan.

Ajaks protiv Fejenorda

Sledeći najozloglašeniji fudbalski derbi je bitka između najvećih klubova iz Amsterdama i Rotterdama. Još od davne 1921. godine je ovaj susret “začinjen” sa ozbiljnim nasiljem koje je vremenom eskaliralo do krajnjih granica!

Najozbiljniji incident između dve grupe navijača dogodio se 23. marta 1997. Tada  je došlo do jednog od najžešćih sukoba omraženih rivala na auto-putu A9. Tom prilikom je navijač Ajaksa – Karlo Pikorne – brutalno pretučen na smrt

I pored daleko rigoroznijih zakona, i dan danas je nasilje uobičajena pojava kada je holandski Klasiko u pitanju. Pa tako Ajaksovi navijači često demoliraju deo Roterdama kada se “nađu u prolazu”, a ni Fejenordovi fanovi im ne ostaju dužni.

Krakovija protiv Visle iz Krakova

Svakome ko prati dešavanja na navijačkoj sceni dobro je poznato kakav rivalitet vlada između dva kluba iz Krakova – Visle i Krakovije. Jedino kod navijača ova dva kluba ne postoji kodeks koji su ultrasi iz Poljske usvojili. U sukobima između dve grupe koriste se sva moguća sredstva, uključujući i oružje. A mogu se videti i napadi na brojčano slabije protivnike

Tragično je da je “Sveti rat“, kako zovu ovo rivalstvo, odneo brojne živote tokom godina. U gradu u kojem je ovo rivalstvo dovedeno do krajnjih granica, podrška određenom klubu ili nošenje dresa u pogrešnom delu grada može dovesti do smrtonosnih posledica.

Zapravo, između 2004. i 2006. godine osam navijača izgubilo je život kao direktan rezultat fudbalskog nasilja!

Jedna od najozloglašenijih epizoda u istoriji krakovskog derbija dogodila se 1990. Godine. Tokom sukoba sa navijačima Krakovije poljska policija odgovorila je brutalno! Navijači Krakovije reagovali su kontranapadom na policiju, a njihovoj borbi pridružili su se navijači Visle koji su se takođe okupili oko policije.

Ovo je rezultiralo sveopštom tučom između navijača i vlasti. Grupa navijača potom je došla do centra Krakova, pretresajući sovjetsku ambasadu gde se sklonio izvestan broj policajaca. Ovaj incident je dodatno stvorio zastrašujuću reputaciju derbija koji je postao poznat širom Evrope!

River Plejt protiv Boke juniorsa

Mnogi tvrde da je rivalstvo između Boke i Rivera najžešće i najveće rivalstvo na svetu! Slažete li se sa time?

Ova dva sukobljena tima svoje rivalstvo neguju od 1913. godine, međutim, kulminacija se dogodila kad se River preselio u predgrađe, 1938. godine. Boka i dalje ostaje tim koji predstavlja radničku klasu, dok River stiče brojne fanove iz visokog društva i dobija nadimak „Milioneri“. Susreti ova dva kluba najčešće započinju uz pratnju vatrometa i brojne pirotehnike i često se završavaju tučama koje policija jedva uspeva da obuzda.

Najozloglašeniji fudbalski derbi u istoriji ova dva kluba dogodio se u leto 1968. godine kada je ubijeno 71 navijač, dok je njih 150 povređeno u neopisivom stampedu. Niko nikada nije zvanično proglašen krivim za incident.

Međutim, neki izveštaji iz tog vremena tvrde da su navijači Boke bacili zapaljene zastave Rivera Plejta sa gornjeg nivoa stadiona koji je sleteo među njihove navijače i izazvao opšte ludilo!

Drugi su krivicu svalili na policiju, govoreći da su upravo oni navijače Boke gurali u zatvoreni prostor koji je bio prepun i nije imao dodatne izlaze sa tribine. Ova tragedija je definitivno jedna od najvećih u istoriji sporta!

Roma protiv Lacija

Roma i Lacio već 85 godina biju međusobne bitke. Derbi Rima ili “Derby della Capitale” jedan je od najpoznatijih na svetu.

Ovde se ne radi samo o sportu. U ovom rivalstvu su uključeni i politika, ekonomija, staleži i sve druge društvene sfere. Njihovi navijači pripadaju skroz različitim društvenim grupama i klasama.

Pre četrdeset godina dogodio se prvi smrtni slučaj. Ovo predstavlja jednu od najvećih tragedija koja se može dogoditi na bilo kom fudbalskom susretu. Naime, navijača je baklja pogodila u oko, a nesrećni čovek je zbog posledica izgubio život!

Čak ni ova tragedija nije uspela da obuzda ni naredne generacije navijača. Naime, oni su nastavili da prave haos i probleme pri svakom susretu ova dva suprostavljena tima! 

Tokom sezone 2004/05. Romini ultrasi napravili su haos koji je za posledicu imao 170 teško povređenih policajaca! Ova dva događaja definitivno zaslužuju da se nađu na listi “najozloglašeniji fudbalski derbiji”! 

Vest Hem protiv Milvola

Rivalstvo dva tima iz londonskog Ist Enda jedno je od najdugotrajnijih na Ostrvu. Nastalo je pri kraju 19. veka između radnika na dokovima dve luke na suprotnim stranama Temze.

Milvol su 1885. godine osnovali radnici na doku i brodogradilištu, a deceniju nakon njega nastao je Vest Hem. Sve se desilo zahvaljujući nadzorniku železare “Temza” koji je došao na ideju da formira fudbalski tim kompanije kako bi podigao moral radnika.

Od starta su mečevi ova dva tima donosila probleme, prekide i sukobe. Kada je pre 44 godine poginuo navijač Milvola, Ijan Prat, koji je prilikom tuče sa rivalima iz Vest Hema ispao iz voza, njegovi prijatelji su deliti letke sa sledećim tekstom:

“Navijač Vest Hema mora da umre kako bismo ga osvetili”.

Na “Apton Parku” 25. avgusta 2009. godine u Karling Kupu izbili su veliki neredi. Tada  su se huligani sukobili ispred stadiona bacajući cigle i boce jedni na druge. Jedan navijač Milvola, Alan Bejker, izboden je nožem kada je naleteo na 11 navijača Vest Hema.

Nasilje je nastavljeno i na stadionu, prilikom čega je policija prekinula susret više puta zbog upada navijača na teren, a posle poslednjeg sudijinog zvižduka, na teren je uletela velika grupa huligana koju je policija jedva uspela da rastera.

Crvena zvezda protiv Partizana

Sukob Partizana i Crvene zvezde jedna je od najvećih bitaka na Balkanu! Ovo rivalstvo se ukorenilo kako u politici tako i u društvenoj kulturi. Tokom svakog susreta ova dva rivala se očekuju sukobi velikih razmera koji se neretko završe strašnim povređivanjem, pa čak i tragedijom!

Kako su oba kluba rasla, tako je rasla i priroda njihovih sukoba. Sve ovo je praćeno sa neredima i tučama uobičajenim za svaku priliku. 

Kada su Crvena zvezda i Partizan u pitanju, ne možemo a da ne spomenemo jednu od najvećih tragedija koja se desila upravo na derbiju ova dva kluba.

Davne 1999. godine ubijen je navijač Crvene zvezde Aleksandar Radović. Navijači Partizana sa južne tribine svog stadiona su ispalili signalnu raketu koja je na suprotnoj strani pogodila nesrećnog 17-godišnjaka iz Opova.

Kada je hitna pomoć napokon došla do mladog Aleksandra, on je već izdahnuo. Navijači Partizana koji su bili odgovorni za ovu tragediju dobili su kaznu zatvora u trajanju od osam do 23 meseca, a ekonom crno-belih koji je bio odgovoran za unošenje rakete dobio je otkaz. 

Čak i posle 20 godina svi navijači Crvene zvezde žale zbog ovog nesrećnog i tragičnog događaja. I danas na stadionu “Rajko Mitić” možete videti transparent koji nosi njegovo ime.

Na ovaj način svi Zvezdini navijači udruženo žale za izgubljenim mladim životom!