Istorija Olimpijskih igara govori u prilog tome da su Olimpijske igre jedan od najvećih globalnih sportskih događaja! Od trenutka kada Olimpijada počne, gotovo svi prate napredak i uspeh svojih predstavnika! Navijači širom sveta nadaju se i navijaju za svoje omiljene sportiste, željno iščekujući baš tu zlatnu medalju! Pored omiljenih sportista, gledaoci i najvijači imaju i omiljeni sport. 

Da li ste se ikada zapitali koji su najgledaniji sportovi na Olimpijadi? Da li znate koja disciplina privlači najveći broj publike širom sveta i koja disciplina je vodeća kada se sastanu najbolji od najboljih?  

Najgledaniji sportovi na Olimpijadi koje publika obožava

Statistika je definitivno jedan od najrelevantnijih faktora kojem najviše verujemo. Međutim, kada su u pitanju najgledaniji sportovi na Olimpijadi, ne možemo se osloniti samo na nju. Moramo sagledati širu sliku i obratiti pažnju na broj publike koja je došla da isprati određeni susret.

S obzirom na to da tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara prisustvo publike nije dozvoljeno, nećemo moći da damo sud o tome koji su nagledaniji sportovi na Olimpijskim igrama u Tokiju.  No, možemo se osvrnuti na prethodne Olimpijade koje su se u potpunosti razlikovale od ove! 

Jasno vam je da postoji nekoliko olimpijskih sportova koji istinski privlače gledaoce. Saznajmo i koji su!

1. Gimnastika

Na listi “Najgledaniji sportovi na Olimpijadi” na prvom mestu nalazi se gimnastika! U pitanju je disciplina koju prate svi uzrasti i u kojoj podjednako uživaju žene i muškarci. Gimnastika, sport koji uključuje vežbe koje zahtevaju ravnotežu, fleksibilnost, okretnost, snagu, koordinaciju i izdržljivost su definitivno omiljene svima!

Sportisti koji se takmiče prolaze kroz rigoroznu fizičku pripremu, istezanje i jačanje. Bilo da su u pitanju takmičenja tima ili pojedinca, ovu disciplinu obožavaju svi!

2. Plivanje

Plivanje je veoma popularan događaj na Olimpijskim igrama i nalazi se na drugom mestu po broju publike i fanove koji prate ovu disciplinu. Plivanje je bilo prisutno na svim modernim letnjim Olimpijadama, ali je za žene otvoreno tek od petih letnjih olimpijskih igara.

Amerikanci dominiraju plivanjem više od dve decenije, a jedan od najodlikovanijih američkih plivača je i Majkl Felps!

3. Atletske discipline

Atletika je jedinstveni sport koji obuhvata nekoliko događaja zasnovanih na trčanju, bacanju i skakanju. Naziv “atletska staza“ izveden je iz lokacija ovih događaja – polja za skakanje i bacanje i trkačke staze. 

U trkama pobeđuju pojedinci koji stignu do cilja u najkraćem i najbržem roku dok bacačke i skakačke sportove osvajaju pojedinci koji dostignu najveću daljinu ili visinu. Neki od redovnih bacanja uključuju bacanje diska, koplja i kugle, dok su uobičajeni skokovi trostruki skokovi, skokovi s motkom, skokovi udalj i skokovi uvis.

4. Vodeni sportovi

Najgledaniji sportovi na Olimpijadi su i vodeni sportovi! Vodeni sportovi se sastoje od različitih disciplina koje se izvode u vodi – sinhronizovano plivanje, vaterpolo, jedrenje, ronjenje, skokovi u vodu, između ostalih. Plivanje je naravno najpopularniji vodeni sport i upravo je ono steklo brojne fanove širom sveta! 

5. Dizanje tegova

Dizanje tegova je sport snage koji mnogi često pogrešno shvate, te ga tumače kao jednostavno vežbanje sa tegovima velikih težina. Velika zabluda!

Mnogo treninga pliometrije, snage i izdržljivosti stoji iza ovog sporta koji je već decenijama popularan širom sveta. Zato je dizanje tegova jedan od najgledanijih sportova na Olimpijskim igrama! 

6. Tenis

Da li ste uopšte pomislili da najgledaniji sportovi na Olimpijadi mogu da prođu bez tenisa? Nikako! Za to su zaslužni najbolji svetski teniseri – Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer!

Obožavanje belog sporta ne jenjava, stoga nemojte biti iznenađeni saznanjem da je tenis jedan od najgledanijih sportova na Olimpijskim igrama.

7. Fudbal

Naravno da je fudbal jedan od najgledanijih sportova na Olimpijadi! S obzirom na to da ovaj sport ima milijarde fanova širom sveta i da postoje brojna fudbalska takmičenja i ne čudi nas što se nalazi na ovoj listi. 

Pored muškog fudbala i te kako se prati i ženski fudbal. Najbolje svetske fudbalerke dominiraju scenom, te je i to doprinelo praćenju ženskog fudbala! Bilo da pratite fudbalere ili fudbalerke, ne može se poreći da je fudbal jedan od najpopularnijih i najgledanijih sportova na svetu

8. Vaterpolo

Može se reći da smo pomalo i subjektivni jer imamo jednu od najboljih vaterpolo ekipa na svetu. Ali bez obzira na to, vaterpolo je zaista jedan od gledanijih sportova na Olimpijadi.

Mi znamo zašto pratimo ovaj sport. Zato što nam najbolji srpski vaterpolisti donose mnogo radosti pored medalja, ali isto tako znamo da i ostatak sveta uživa dok gleda profesionalce koji dominiraju u bazenu! 

9. Košarka

Bilo da je u pitanju muška ili ženska ekipa, i u košarci naša zemlja dominira. Čak i kada izuzmemo srpske predstavnike, i svetski košarkaši i košarkašice su svakako zaslužni za to što se i ovaj sport nalazi na listi “Najgledaniji sportovi na Olimpijadi”! 

10. Boks

S obzirom na to da boks datira još iz trećeg milenijuma p.n.e i da je jedan od najstarijih Olimpijskih disciplina, ne čudi nas što je jedan od najgledanijih sportova na Olimpijskim igrama. Borba pesnicama, neizvesnost do kraja, ali i Muhamed Ali doprineli su tome da se ovaj sport verno prati!

Da li ste očekivali da će ovi sportovi naći među najgledanijima? Ili ste bili ubeđeni da se i Olimpijske igre “vrte” samo oko fudbala, košarke, odbojke i tenisa? 

Verujemo da uveliko pratite Olimpijadu i da imate nekoliko favorita! Ukoliko ste već pripremili teren za Olimpijske igre, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i kladite se na one u koje najviše verujete! Nadamo se da vas neće izneveriti!