Ovo je zlatna era muškog tenisa i tu činjenicu niko ne može da ospori! Kada se zapitate ko su najbolji svetski teniseri, čija imena vam prva padnu na pamet? Naravno da prvo pomislite na Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera! 

Nemali broj sportskih stručnjaka tvrdi da su njih trojica najbolji igrači ikada. A još uvek se nalaze na vrhu ATP liste! I čini se da će se još neko vreme zadržati na njoj! 

Međutim, ko se pojavio pre ove trojice sportskih velikana? Ko je podstakao rivalstvo na terenu koje se prenelo i na Novaka, Nadala i Federera? Čija imena su pre njihovih upisana u istoriju? 

Hajde da saznamo ko si najbolji teniseri koji su beli sport učinili jednim od najpopularnijih sportova na planeti! 

12 najboljih tenisera na svetu

Ovih 12 tenisera neki su od najvećih majstora ovog sporta koje je svet ikada video:

1. Ken Rouzvol

Ken Rouzvel

Duga karijera Rouzvola koja je trajala pre i posle otvorene ere u tenisu doprinosi tome da se Ken nađe na listi “najbolji svetski teniseri”. On može da stane rame uz rame sa ostalim velikanima tenisa. Njegovih osam Grend slem titula u kombinaciji sa 15 glavnih šampionata nesumnjivo ga svrstava među najbolje.

Uz karijeru koja je započela početkom pedesetih godina prošlog veka, a završila se penzionisanjem 1980, brzi Ken bio je poznat i po svom bekhendu i tačnom servisu. Poslednju Grend slem titulu osvojio je na Otvorenom prvenstvu Australije 1972. godine u 37. godini. Tada je dobio titulu najstarijeg pobednika na Grend slemu. 

Takmičenje u tim godinama sa mladom generacijom teniskih velikana dovoljno govori o njegovoj kondiciji i mentalnoj spremnosti. Neprikosnoveni Ken Rouzvol uvršćen je u Tenisku kuću slavnih davne 1980. godine. 

2. Džon Mekinro

Dzon Mekinro

Kada je reč o tvrdim podlogama, brzim okretima i nenadmašnom servisu, kažu da nije bilo boljeg od Mekinroa! 

Njegov karakter, neočekivani postupci na terenu, ljutnja kada gubi učinili su da ga ljubitelji tenisa ili vole ili ne mogu da ga podnesu! Džon Mekinro bio je sportista koji je više od svega mrzeo da gubi, te je često znao da dozvoli da ga negativne emocije savladaju.

Međutim, to nije uticalo na kvalitet njegove igre kao ni na njegovu umešnost na terenu! Mekinro je bez sumnje jedan od najboljih tenisera u istoriji.

3. Džimi Konors

Dzimi Konors

Sredinom sedamdesetih godina niko nije dominirao teniskim terenima bolje od Džimija Konorsa. Te davne 1974. godine Konors je osvojio tri Grend slem turnira i tada je započeta njegova dominacija na listi. Čak 160 nedelja je bio prvi igrač sveta! Ovaj rekord je tek tri decenije kasnije uspeo da pobedi Rodžer Federer! 

Iako je te iste godine Konorsu zabranjeno igranje na Otvorenom prvenstvu Francuske, on nije posustao! Imao je dugu i impresivnu tenisku karijeru, povukao se 1996, ali i dalje drži rekord po broju ATP titula. 

4. Andre Agasi

Andre Agasi

Ko od starijih generacija može da zaboravi mladog, spretnog, plavokosog Agasija koji je krajem 80-ih godina bio jedan od najneverovatnijih tenisera? Najbolji svetski teniseri bez njegovog imena ne bi bili potpuni, stoga se moramo osvrnuti na sva sportska dostignuća ovog šampiona! 

Njegova sportska karijera duga 20 godina bila je obeležena njegovim neverovatnim servisima uz pomoć kojih je stizao do neverovatnih sportskih rezultata. Osvojenih 8 Grend slem titula, jedna zlatna medalja, 17 ATP masters turnira i jedan završni turnir svedoče o njegovim uspesima!

5. Bjern Bjorg 

Bjorn Borg

Tihi i nenametljivi Bjorg bio je čudo od deteta koje je dominiralo tenisom krajem 70-ih godina prošlog veka. Imao je nekoliko nezaboravnih mečeva sa Mekinroom i Konorsom. Osvojio je pet uzastopnih titula na Teniskom turniru u Vimbldonu. 

Uprkos relativno kratkoj karijeri (povukao se 1983. sa 26 godina), Bjorg je osvojio 11 Grend slem titula, sve na Vimbldonu i Otvorenom prvenstvu Francuske. Bjorg je bio prvi igrač zlatne ere koji je osvojio više od 10 glavnih titula

Iako je rano napustio svet profesionalnog tenisa, do danas je ostao jedan od najvećih tenisera koji je ulepšao tenis i doprineo njegovoj popularizaciji. 

6. Dominik Tim

Dominik Tim
Izvor: Shutterstock

Najbolji svetski teniseri današnjice su skoro svima Novak, Rafa i Nadal. Međutim, ne možemo da osporimo uspeh mladih nada svetskog tenisa. Među njima je sasvim zasluženo Dominik Tim koji se nalazi na četvtom mestu ATP liste! 

Ovaj mladi Austrijanac od početka svoje karijere jasno stavlja do znanja svojim suparnicima da će ih i te kako namučiti na terenu. A ovo se pokazalo tokom takmičenja!

Do sada je Dominik uspeo da osvoji 17 ATP trofeja i titulu na Otvorenom prvenstvu SAD 2020. godine. Tek ćemo videti umešnost mladog Dominika! 

7. Danil Medvedev 

Danil Medvedev
Izvor: Shutterstock

Da li ste uopšte upoznati sa činjenicom da se ovaj mladić nalazi na drugom mestu ATP liste, odmah iza našeg Novaka Đokovića? Da, čak je uspeo da pretekne i velikog Rafaela Nadala! 

Iako je poražen kada je ukrstio rekete sa Novakom i Nadalom, ruski teniser je nastavio da grabi ka vrhu ATP liste. Tada je svoju igru doveo do savršenstva! Upravo zbog toga je i osvojio deset ATP turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Blistava i uspešna karijera je pred njim! 

8. Stefanos Cicipas

Stefanos Cicipas
Izvor: Shutterstock

Grčki teniser Stefanos Cicipas nalazi se na petom mestu ATP liste i on je najbolji grčki teniser svih vremena! 

U dosadašnjoj karijeri ima 6 osvojenih turnira, 9 izgubljenih finala, 159 pobede i 82 poraza. Da li će mladi Stefanos opravdati poverenje svojih zemljaka i Grčku dovesti do mesta broj 1, ostaje nam da vidimo u narednim godinama! 

9. Aleksandar Zverev

Aleksander Zverev
Izvor: Shutterstock

Aleksandar Zverev je skoro pobedio velikog Rafaela Nadala na njegovoj omiljenoj podlozi! Šta vam to govori o ovom mladom teniseru? Da se ustremio na najbolje i rešio da ih ostavi u senci! 

Pobeda nad Nadalom samo je jedan od uspeha Zvereva. Međutim, ne smemo zanemariti ni njegove plasmane na ATP listi. Najbolji plasman mu je bilo treće mesto, dok se trenutno nalazi na šestom. Ali to ne znači da se mladi nemački teniser ruskog porekla opušta! To samo znači da se priprema za dominaciju na terenu! Da li će uspeti da savlada Đokovića i Federera? Šta vi mislite o tome? 

10. Novak Đoković

Naš broj 1, ponos, dika i uzdanica! Jednom rečju, Novak! 

Đoković je očigledno najbolji igrač sveta u ovom trenutku i ima potencijal da osvoji još mnogo Grend slem titula. Sa 18 Grend slem trofeja on sigurno ima potencijal da nadmaši Nadalovih i Federerovih 20. 

Na osnovu svoje dosadašnje igre i neverovatnih uspeha, dokazao je zašto se njegovo ime nalazi pored Nadala i Federera. Oni su čuvena i nenadmašna trojka čije uspehe će teško ponoviti omladinci!

11. Rafael Nadal

Rafael Nadal
Izvor: Shutterstock

Sa samo 34 godine, vatreni Španac već ima osvojenih 20 Grend slem titula i smatra se najboljim i najjačim igračem na šjaci! Njegova rekordna 13. titula na Otvorenom prvenstvu Francuske 2020. godine otežava mladim naraštajima da prestignu ovaj rekord i da Nadala svrgnu sa trona!

12. Rodžer Federer

Rodzer Federer
Izvor: Shutterstock

Njegovih 39 godina i njegova dominacija na teniskim terenima govore u prilog tome da budući najbolji svetski teniseri teško da mogu da prestignu njegove rekorde! 

Od 2004. do 2008. godine, Federer je 237 uzastopnih nedelja bio rangiran na prvom mestu sveta, što je rekord koji možda nikada neće biti nadmašen. Iako mlađi igrači sada pronalaze način da ga pobede, njegov neprekidno visok nivo igre tokom njegove dvadesetogodišnje karijere dokaz je njegove kondicije i sposobnosti.

Najbolji svetski teniseri – put do vrha nije lak

Najbolji fudbalski klubovi na svetu svedoče o tome da je uspeh prelep, ali da se do njega mora doći uz brojna odricanja i žrtve! Pored toga, potreban je rad, vežba i želja koja ruši sve pred sobom! Najbolji svetski teniseri to isto potvrđuju! 

Novak, Nadal, Rafa, Bjorg, Mekinro, Medvedev, Tim i Zverev… Svi do jednog ispisali su i ispisaće istoriju tenisa, koja će zauvek biti obeležena njihovim uspesima! Na nama je da se udobno smestimo i posmatramo uspehe ovih neverovatnih sportista!