Ljubiteljima fudbala dobro je poznato da je posao golmana da spreči loptu da zatrese mrežu i da njegove odluke u deliću sekunde često određuju ishod čitave utakmice. Prilično je jasno da najbolji svetski fudbalski golmani poseduju nenadmašive veštine u raznim sferama. Tempo, hrabrost, snaga, vođstvo, pozicioniranje, koncentracija, spretnost kao i predviđanje samo su neke od njih. 

Poslednja linija odbrane u fudbalu su upravo oni, a vi u nastavku saznajte imena fudbalskih golmana koji su ušli u istoriju!

Najbolji svetski fudbalski golmani – deset veličanstvenih

Njihova imena možda nisu nadaleko poznata, ali je njihova igra vredna svakog pomena! Kao i najpoznatiji srpski sportisti, ali i najveće fudbalske legende, ovi čuvari mreže dali su svoje srce i dušu za svoje timove. Takođe su pokazali sve veštine pri svakom fudbalskom susretu!

Realan parametar koji odlučuje o tome ko su najbolji svetski fudbalski golmani ne postoji. Međutim, to nas ne sprečava da na osnovu njihove igre, broja odbranjenih i primljenih golova sastavimo listu onih čija imena se nalaze na brojnim svetskim listama kako čuvenih magazina, tako i fudbalskih znalaca koji ih pomno prate! Pa da počnemo!

Ovo su najbolji svetski fudbalski golmani.

1. Jan Oblak

Izvor: Shutterstock

Igra Jana Oblaka temelji se na strpljenju i pažljivom odlučivanju. On je suprotnost velikom broju golmana koji čekaju napad nestrpljivo. Jan detaljno “čita” napad protivničke ekipe i gotovo nepogrešivo tumači u kom smeru lopta dolazi! 

Ovaj dvadesetsedmogodišnji reprezentativac Slovenije nije neko ko se izdvaja po žestokom nastupu. On ima prilično smiren stil igre koji mu je doneo stalan posao u Atletiku, kao i javnu pohvalu samog Mesija! 

2. Manuel Nojer

Izvor: Shutterstock

Trenutni član fudbalskog kluba Bajern Minhen i reprezentativac Nemačke, Manuel Nojer je još jedna golmanska legenda koja zaslužuje da se nađe na listi “najbolji svetski fudbalski golmani”! Zašto? 

Potpuno suprotno od njegovog prethodnog kolege, Nojer ide na sve ili ništa! Nemački igrač godine još uvek “napada” svojim agresivnim stilom igre. Njegova umešnost iznenađuje fudbalske ljubitelje pri svakom novom fudbalskom susretu. Skoro su svi od početka njegove karijere mogli da predvide da će doživeti brojne uspehe! Davne 2011. godine, Nojer je potpisao ugovor sa Bajern Minhenom vredan 22 miliona evra uz pomoć kojeg je došao na drugu poziciju najskupljih golmana ikada!

3. Alison Beker

Izvor: Shutterstock

Nakon Alisonovog dolaska u Liverpul, usledio je uspon samog kluba koji je od tog momenta počeo da osvaja brojne trofeje! Ovaj brazilski fudbalski golman postao je zvezda Liverpula sa samo pet poraza u Premijer ligi tokom prve dve i po sezone (do decembra 2020). 

Alison ima sličan stil igre i odbrane mreže kao Jan Oblak. Beker se i više nego odlično uklapa kako u igru reprezentacije Brazila, tako i u igru Liverpula. Jula 2018. godine sklopio je dogovor sa Liverpulom, a njegov ugovor iznosio je 72,5 miliona evra, što ga je učinilo najskupljim golmanom sveta. Zasluženo! 

4. Kejlor Navas

Izvor: Shutterstock

Poznati golman iz Kostarike koji trenutno igra za Pariz Sen Žermen i reprezentaciju svoje zemlje imao je uspone i padove. No, ipak je zadržao nivo igre koji nikada nije bio prosečan! 

Kostarikanac je održao svoj kultni status zahvaljujući svojim refleksima, proračunatošću i spretnošću na terenu. Paris Sen Žermen zna da bez Navasa i njegove nenadmašne odbrane neće lako moći da se kandiduje za Ligu šampiona! 

5. David de Hea

Izvor: Shutterstock

Od svih golmana na svetu, čini se da su Davidovi kritičari najstroži, ali i najglasniji! Od sredine januara Mančester junajted zauzima prvo mesto u Premijer ligi, a oni koji traže da se De Hea smeni za sada su utihnuli. 

Španski golman je konačno uskladio formu i stil igre nakon razočaravajućeg Svetskog kupa 2018. godine. Tako se suprostavio kritičarima! Takođe je rekao veoma samouvereno da Junajted neće propustiti šansu da osvoji Ligu šampiona! 

6. Tibo Kurtoa

Izvor: Shutterstock

Kurtoa se definitivno može svrstati među vrhunske golmane u La Ligi. Njegovu golmansku karijeru u Real Madridu krase tri osvojena trofeja za samo dve godine. Ova zastrašujuća golmanska sila neprikosnoveno čuva uglove stativa, zanemarujući veliki pritisak navijača Real Madrida kojima iz nekog razloga i nije baš simpatičan.

7. Mark Andre ter Štegen

Izvor: Shutterstock

Štegen, poput svojih kolega zaslužuje da se nađe na listi “najbolji svetski fudbalski golmani”. Ima mnogo razloga za to. Prvo, njegova odbrana gola, onda hrabri potezi kao i dostojanstvenost u trenucima kada mu publika, kao i navijači Barselone, i nije baš naklonjena.

Stručnjaci govore da je igru nemačkog reprezentativca poljuljao rezultat susreta sa Bajernom u avgustu 2020. godine. Definitivno će trebati vremena da se ovaj fijasko zaboravi! Međutim, golman nemačkog porekla i dalje je hvaljen zbog svoje karakteristične i precizne distribucije lopte. Čeka se Liga šampiona kao i ponovni susret sa Bajernom, a Štegen se nada da će popraviti loš utisak od prošle godine. A nadaju se i navijači! 

8. Roman Birki

Izvor: Shutterstock

Nećete videti mnogo članaka koji hvale Birkijeve veštine, ali isto tako nećete naći ni situacije u kojima je Birki kriv. Švajcarski golman ima zanimljiv spoj brzine i snage, poseduje mobilnost koju imaju najbolji svetski fudbalski golmani. 

Pored svega navedenog, Birki ima zanimljiv i pomalo neobičan ritual pred početak svake utakmice. Naime, dok se sudije pozdravljaju sa kapitenima timova i odlučuju ko izvodi početni udarac, Roman se ušunja i “ukrade” loptu, jer, po njegovim rečima, želi da je oseti pre nego što meč počne.

9. Igo Loris

Izvor: Shutterstock

Povreda lakta udaljila je Lorisa sa fudbalskog terena prošle godine na tri meseca. Brojni navijači Totenhem hotspera nisu verovali da će se francuski fudbaler oporaviti, ali je Igo iznenadio sve i ponovo postavio svoje ime na sam vrh liste “najbolji svetski fudbalski golmani”. 

Strpljiv i metodičan stil igre koji krasi Lorisa i dalje donosi samo dobre rezultate Totenhemu. Verujemo da će tako biti i ubuduće! 

10. Rui Patrisio

Izvor: Shutterstock

Dok se neki golmani trude da pruže osećaj sigurnosti, Rui Patrisio se opredeljuje da iskoristi haos u svoju korist. Stvari mogu postati poprilično nepredvidive kada se Patrisio, koji je osvojio titulu kontinentalnog prvaka, nađe na golu!