Najbolji srpski vaterpolisti doprineli su tome da srpska vaterpolo reprezentacija postane jedna od najuspešnijih muških vaterpolo reprezentacija na svetu! Kada se spomenu imena ovih ljudi, nastaje muk u prostoriji iz jednog prostog razloga – nema im ravnih. Sve to ovi momci svojom neprikosnovenom i nenadmašnom igrom dokazuju na svakom velikom takmičenju na kojem se pojave! 

Da li je to produkt sreće? Ne bismo rekli! Ovaj svetski uspeh rezultat je savršene ekipe, veštine i igre koja je dovedena do savršenstva! Rame uz rame sa najpoznatijim srpskim sportistima, najboljim fudbalskim klubovima na svetu, najboljim srpskim odbojkašicama i svetskim teniserkama, najbolji srpski vaterpolisti su ispisali i pišu istoriju sporta!

Najbolji srpski vaterpolisti

Njihova imena su sinonim za pobedu i ostaće upamćena zauvek! Hajde da ih upoznamo.

1. Aleksandar Šapić

Izvor: Meridianbet sport

Rekorder po broju postignutih golova tokom sportske karijere (1.694), Aleksandar Šapić bio je i ostao uzdanica srpskog vaterpola. Takođe je jedan od najboljih srpskih vaterpolista o čijoj karijeri se i dan danas govori!

Od Crvene zvezde, preko Partizana, Bečeja, Italije i Rusije, osvojio je 21 trofej. Od toga 9 Državnih prvenstava, 9 nacionalnih kupova, jednu LEN Evroligu i dva LEN Kupa. 

Aleksandar Šapić je bio najbolji strelac lige četrnaest puta zaredom. Ovim je pokazao da za njega prepreke ne postoje!  Profesionalnu sportsku karijeru okončao je pre 12 godina, a 2012. godine počinje da se bavi politikom. Veliko ime, veliki čovek i još veći sportista – Aleksandar Šapić! 

2. Vanja Udovičić

Vanja Udovicic
Izvor: Shutterstock

Danas ministar omladine i sporta i nekada jedan od najboljih vaterpolista koji je branio boje Srbije je Vanja Udovičić! Udovičić se, poput Aleksandra Šapića, može pohvaliti bogatom i uspešnom sportskom karijerom koja je trajala 15 i više nego uspešnih sezona!

Tokom igranja za reprezentaciju Srbije, osvojio je dve zlatne medalje na Svetskom prvenstvu i zlato na Evropskom prvenstvu u vaterpolu! Takođe, osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Atini i dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu!  

Za reprezentaciju Srbije odigrao je 289 utakmica i postigao 360 golova! Malo li je?

3. Slobodan Nikić

Izvor: Starsport

Pre te 2009. godine došlo je do velike smene generacija. Naime, vaterpolo reprezentaciju Srbije napustilo je dosta vrhunskih igrača i nove igrače niko nije uzimao za ozbiljno! A onda se sastavio tim iz snova! Tim u kojem je bio i veliki Slobodan Nikić! Imali su zajednički cilj – da budu najbolji i u tome su i uspeli! 

Imali ste tu čast da budete svedoci vrhunske igre vaterpolo tima. U njemu je Slobodan Nikić postao najtrofejniji vaterpolista sveta koji je uspeo da osvoji tri zlatne medalje na čak tri svetska prvenstva! Najbolji srpski vaterpolisti? Da, on je stekao zasluženo mesto među ovom ekipom!

4. Andrija Prlainović

Andrija Prlainovic
Izvor: Starsport

Svetski, evropski i olimpijski šampion Andrija Prlainović je jedan od najboljih vaterpolista na svetu! Da li ste znali da mladog Prlainovića zovu i Mesi srpskog vaterpola zbog njegove fenomelnalne igre, domišljatosti, golova kao i dodavanja lopte u ključnim trenucima? 

Ne postoje reči koje bi opisale šampionski pohod Andrije Prlainovića, ali zato u prilog tome govore njegovi uspesi u bazenu! Prlainović trenutno igra za Marselj, gde ponovo pokazuje i dokazuje zašto je jedan od najboljih!

5. Nikola Rađen

Nikola Radjen
Izvor: Starsport

Nikola Rađen je imao jedan peh u svojoj karijeri profesionalnog vaterpoliste. Tačnije, bio je suspendovan na četiri godine zbog pozitivnih doping rezultata! Ta 2015. godina nije bila naklonjena Nikoli, ali bez obzira na to, njegovi sportski rezultati mu se nikako i nikada ne mogu osporiti!

Tokom učešća i igre za vaterpolo reprezentaciju Srbije, Nikola je zajedno sa kolegama sportistima osvojio bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju i Londonu. Zatim, zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i zlatnu i srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu! Lista “najbolji srpski vaterpolisti” ne bi bila potpuna bez imena ovog čoveka koji je dokazao da se nakon svih neuspeha i loših životnih odluka svako može vratiti na pravi put! 

6. Živko Gocić

Zivko Gocic
Izvor: Starsport

Neprikosnoveni srpski vaterpolista i nekadašnji kapiten srpske reprezentacije koji je trenutno kapiten Solnoka je Živko Gocić. On je oduvek oduševljavao svojom igrom! Za srpsku reprezentaciju odigrao je 362 utakmice i postigao 207 golova

Zajedno sa kolegama koji su igrali za reprezentaciju Srbije, Gocić je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2006. i 2012. Uspeo je da osvoji zlato i na Svetskom prvenstvu koje se odigralo u Rimu, 2009. godine. 

Imao je tu čast i da podigne zlato na Olimpijskim igrama u Riju, kao i dve bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu! Nestvarna je bila ta generacija koja je nizala uspeh za uspehom! A Gocić je bio deo nje!

7. Dušan Mandić

Dusan Mandic
Izvor: Starsport

Dušan Mandić je krenuo iz Kotora, stigao do Partizana, a zatim odlučio da igra za reprezentaciju Srbije. To se u slučaju ovog mladog momka pokazalo kao pun pogodak!

Mandić je imao na koga da se ugleda, ali i od koga da nauči sve finesse ovog sporta. Zato je i sa reprezentacijom Srbije osvojio bronzu na Olimpijskim igrama u Londonu, ali i olimpijsko zlato u Riju! 

Za reprezentaciju Srbije je odigrao 200 utakmica prilikom kojih je postigao 289 golova

8. Sava Ranđelović

Sava Randjelovic
Izvor: Starsport

Sava Ranđelović je još jedna mlada nada srpskog vaterpola i još jedno ime bez kojeg lista “najbolji srpski vaterpolisti” ne bi bila potpuna! Kao i Dušan Mandić, i Sava je imao sreće da uči od najboljih! 

Ranđelović je sa reprezentacijom Srbije osvojio tri zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, kao i bronzanu medalju na Svetskom kupu. Kruna u njegovoj dosadašnjoj karijeri bilo je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2016. godine. Kako i sam govori ovih dana, još samo nekoliko meseci i Sava sa svojom ekipom odlazi da odbrani to olimpijsko zlato! 

Kao i uvek, liste pravimo po našim kriterijumima, tako smo uradili i sa listom “najbolji srpski vaterpolisti”. No, ukoliko smatrate da smo nekoga izostavili, slobodno napišite u komentaru! I pripremajte teren za Olimpijske igre u Tokiju! Naravno, Meridianova sportska kladionica će samo za vas pripremiti najbolje kvote!