Sport nas uči radnoj etici, postavljanju ciljeva, timskom duhu i kako da se nosimo sa teškim trenucima. Takođe nas uči kako se deli radost kada pobedimo i kako se deli tuga kada izgubimo! Sport ne poznaje starosnu dob, boju kože ili pol – u sportu smo svi isti i podjednako važni! Ovom krilaticom su se vodili i najbolji srpski rukometaši!

Nesumnjivo, Srbija je sportska nacija! Pored fudbala, tenisa i vaterpola, Srbija se može pohvaliti i rukometom. A tu su i naši rukometašima koji su i te kako vredni pomena! Ko su najbolji srpski rukometaši i čime su doprineli da mlade generacije zavole ovaj sport?

Najbolji srpski rukometaši – 6 neprevaziđenih igrača

Rukomet je timski sport koji zahteva izdržljivost u napadu i odbrani, tačnost pri dodavanju lopte, agilnost za promenu pravca, odličnu koordinaciju za kontrolu lopte, brzinu za postizanje gola, fleksibilnost, ali i eksplozivnost na terenu!

Najbolji srpski rukometaši pokazali su da sve navedene osobine imaju i da odlično barataju sa njima! Vreme je da saznamo ko su najbolji srpski rukometaši koji izvode magiju na terenu!

1. Ratko Nikolić

Izvor: Starsport

Ratko Nikolić je najbolji srpski rukometaš koji će ostati upamćen po svojim uspesima. Takođe su svi čuli za njega jer je bio prvi kapiten rukometne reprezentacije Srbije!

Momak je potekao iz sela Bukovik i dva puta je poneo titulu najboljeg pivotmena sveta. Tokom karijere je dva puta učestvovao na evropskom finalu Lige šampiona, osvojio je bronzu na Svetskom prvenstvu 1999. godine. Takođe je sa ekipom osvojio četvrto mesto na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju! Profesionalna karijera Ratka Nikolića je zaista izuzetna, a u prilog tome govori i činjenica da je upravo on proglašen za najboljeg srpskog rukometaša 2007. godine.

2. Momir Ilić

Izvor: Starsport

Momir Ilić je bio kandidat za najboljeg rukometaša sveta, bivši kapiten rukometne reprezentacije Srbije i osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u rukometu 2012. godine. Ovo je čovek koji je postigao 456 golova za nacionalni tim!

Momir je zahvaljujući svojoj veštini na terenu čak pet puta proglašen za najboljeg rukometaša Srbije – 2009, 2010, 2013, 2014. i 2015. godine. Pored svega navedenog, Momir je izabran za MVP igrača regionalne SEHA lige 2016. godine. 

3. Marko Vujin

Izvor: Starsport

Još jedan momak koji je obeležio srpski rukomet i koji je ostavio značajan trag u Evropi je Marko Vujin. On je jedan od najboljih desnih bekova koje je Srbija imala! Tokom svoje dosadašnje karijere Marko može da se pohvali time što je sa rukometnom reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu koje je održano 2012. godine u Srbiji.

Imao je čast da zaigra na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, kao i da učestvuje na evropskim i svetskim šampionatima na kojima Srbija nije osvojila medalje. No, Marko je zajedno sa svojim saigračima pokazao neverovatnu spretnost, kao i odličnu igru zahvaljujući kojoj se i izdvojio! 

Vujin je proglašen za najboljeg rukometaša Srbije 2011. godine!

4. Darko Stanić

Izvor: Starsport

Darko Stanić je bio najbolji golman Evrope tokom 2012. godine. Ovim odličjem treba da se ponosi kao što se njime ponose najbolji svetski fudbalski golmani! Put nekadašnjeg golmana rukometne reprezentacije Srbije imao je mnogo uspona i padova, ali jedno je sigurno – njegove vrhunske odbrane golova niko ne može da ospori!

Čuvao je mrežu Srbije na nekoliko velikih i važnih takmičenja, a sa rukometnom ekipom je osvojio i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2012. Godine. Darko Stanić je 2012. godine proglašen za najboljeg rukometaša Srbije

5. Petar Nenadić

Izvor: Starsport

Petar Nenadić, najbolji rukometaš Evrope za 2019. godinu, jedan je od najboljih srpskih rukometaša. On je sa rukometnom reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2012. godine i zlatnu medalju na Mediteranskim igrama koje su održane u Peskari 2009. godine.

Nenadović dve godine nije nosio dres reprezentacije Srbije, ali je krajem prošle godine u dogovoru sa selektorom Tonijem Đeronom odlučio da ponovo zaigra za nacionalni tim tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. One će se održati početkom 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj! 

6. Rastko Stojković

Izvor: Starsport

Rastko Stojković je deo ekipe koja je 2012. godine osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Zahvaljujući raznim uspesima na terenu, Rastko je 2017. godine proglašen za najboljeg rukometaša Srbije.