Srbija je zemlja velikih sportista! Pored Novaka Đokovića i brojnih igrača koji su se proslavili u oblastima poput fudbala, košarke i vaterpola, za našu zemlju se kaže i da je zemlja velikih imena koja su izdominirala u odbojci. Ko su najbolji srpski odbojkaši i čime su zaslužili da se o njima priča i piše?

Požrtvovanjem na terenu, kao i ulaganjem poslednjeg atoma snage kako bi svoj tim odveli do pobede zaslužili su najlepše epitete. Srpski odbojkaši važe za najstabilnije, ali i najkvalitetnije igrače kada je ovaj sport u pitanju. Zavoleli smo ih ne samo zbog njihove igre, već i zbog karaktera i poštovanja fanova, publike i sporta uopšte! 

Mi znamo kako i zašto su najbolji, a znate li vi? 

Najbolji srpski odbojkaši – 7 najlegendarnijih odbojkaša svih vremena

Odbojka je nesumnjivo postala jedan od najomiljenijih sportova na svetu. Zahvaljujući bogatoj istoriji, iznedrila je najbolje i najlegendarnije srpske odbojkaše koji ne samo da su fenomenalni sportisti, već su i izvanredni ljudi. 

Čija imena su postavila visoke standardne za sve novajlije koji žele da krenu njihovim stopama? 

1. Vladimir Grbić

Izvor: Guliver

Vladimir Grbić je definitivno najbolji, ali i najpoznatiji odbojkaš svih vremena, kada je naša zemlja u pitanju. Ovaj čovek je, zahvaljujući svojim uspesima na odbojkaškom terenu postao i član Kuće slavnih odbojkaša, ali to nikada nije bio njegov primarni cilj.

Vladimir je oduvek samo želeo da igra odbojku i u tome se snalazio i više nego odlično.

Igrao je na poziciji primača servisa, a u dresu naše reprezentacije uspeo je da osvoji čak 14 medalja! Vladimir Grbić pripada takozvanoj „zlatnoj generaciji“ srpskih odbojkaša i upravo je ta generacija uspela da osvoji najsjajnija odličja. 

Odbojka je definitivno najkolektivniji timski sport od svih, a Vladimir Grbić je izdominirao na tom polju. 

2. Nikola Grbić

Izvor: Starsportphoto

Nakon Vladimira Grbića, na listi najboljih srpskih odbojkaša ne može a da se ne nađe njegov rođeni brat Nikola Grbić. 

Nikola Grbić je takođe jedan od najtrofejnijih srpskih odbojkaša. Bio je selektor reprezentacije Srbije, trener italijanskog odbojkaškog kluba Peruđa, a trenutno je na čelu odbojkaške reprezentacije Poljske kao selektor. 

I Nikola je, kao i njegov brat Vladimir, postigao najveći uspeh 2000. godine, tokom Olimpijskih igara koje su se održale u Sidneju. Ekipa je tada osvojila zlato koje će zauvek sijati u srcima svih ljubitelja dobre odbojke! Njegovo ime može se takođe naći u Odbojkaškoj kući slavnih. 

3. Ivan Miljković

Izvor: Starsportphoto

Ivan Miljković je jedan od najboljih srpskih odbojkaša svih vremena, upravo zahvaljujući svojim dostignućima na terenu.

Ovaj bivši sportista je tokom karijere uspeo da osvoji nekoliko medalja: medalju na Svetskom prvenstvu, medalju Svetskog kupa velikih šampiona, Svetskog kupa, 0kao i medalju  Svetske lige. 

Pored toga što je i on osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju, bio je i kapiten reorezentacije tokom Evropskog prvenstva koje se održalo 2011. godine i tada je priglašen za MVP-ja samog prvenstva. Posle aktivne igračke karijere Ivan se bavio sportom kroz različite pozicije – uprava, marketing, kampanje. 

4. Aleksandar Atanasijević

Izvor: Starsportphoto

Aleksandar Atanasijević pripada generaciji onih odbojkaša koji su upijali svaki korak Vladimira i Nikole Grbića i koji su od njih učili šta znači biti dobar i častan čovek, a zatim i sportista, zato se nemojte čuditi što vidite da se i on nalazi na našoj listi najboljh srpskih odbojkaša. 

Aleksandar Atanasijević je takođe učestvovao na Olimpijskim igrama, ali u Londonu 2012. godine. Pored toga, ovaj mladić je i dvostruki šampion Evrope.

Trenutno igra za poljski klub Skra Belhatov.

5. Andrija Gerić

Izvor: Starsportphoto

Andrija Gerić je, takođe, jedan od najboljih i najpoznatijih srpskih odbojkaša. Pored Nikole i Vladimiria, i on pripada “staroj školi” odbojkaša, zbog koje su mnogi mlađi naraštaji i zavoleli ovaj sport.

Igrao je na poziciji srednjeg blokatora, a tokom svoje odbojkaške karijere osvojio je mnogo medalja i učestvovao je na brojnim svetskim takmičenjima. 

6. Slobodan Boškan

Izvor: Starsportphoto

Postoji li uopšte fan odbojke koji nije čuo za neprikosnovenog Slobodana Boškana? Naravno da ne postoji! 

I Slobodan Boškan je bio član naše reprezentacije koja je na Olimpijskim igrama u Sidneju osvojila zlatnu medalju. Pored toga, Boškan je osvojio i medalju Evropskog prvenstva, kao i medalju svetske lige! 

7. Slobodan Kovač

Izvor: Starsportphoto

Slobodan Kovač je još kao dete pokazivao je sklonosti ka odbojci. Ni sanjao nije da će jednog dana otići iz svog rodnog mesta Velikog Gradište i napraviti karijeru koja je zaista vredna pomena.

Slobodan je tokom svoje duge odbojkaške karijere bio i trener i igrač, kao i osvajač bronze na Olimpijskim igrama održanim 1996. godine u Atlantic, ali i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Pre osam godina, tačnije, 2014. godine postao je selektor iranske odbojkaške reprezentacije, a potom 2017. godine prešao na čelo slovenačke odbojkaške reprezentacije.