Priče o fudbalskoj reprezentaciji Srbije idu iz krajnosti u krajnost vrlo često. I dok jedni ne odustaju od davanja podrške kako selektorima tako i celokupnom timu, drugi pak odmahuju rukom i sa nevericom pričaju o nekim minulim uspesima i dostignućima najboljih srpskih fudbalera…  A kad smo već kod njih, ne možemo a da se ne dotaknemo i toga ko su najbolji srpski fudbalski selektori i njihovi timovi. 

Čime su doprineli da naša reprezentacija postigne uspeh? Na šta su se oslanjali i šta im je bila vodilja kada su sastavljali timove koji su ljubiteljima srpskog fudbala vraćali osmeh na lice? 

Zna se – domišljatošću, profesionalizmom, njuhom za dobru akciju i dobrim izborom tima. Zato oni i jesu najbolji srpski fudbalski selektori. No, da ne bismo mnogo dužili, u nastavku ćemo sastaviti listu onih koji su ostali neprikosnoveni kako po procentima tako i po igri njihovih timova. 

Najbolji srpski fudbalski selektori – brojke ne lažu

U sportu, predviđanje performansi je ključno za odabir sportista. Selekcija može biti usmerena na kratkoročne ciljeve, kao što je izbor igrača za sledeći meč, ali može biti usmerena i na dugoročne ishode. Primeri ovog poslednjeg su odabir mladih sportista ili predviđanje ko može da postigne odlične rezultate za 10 godina. Za selekciju sportista, dva su pitanja od suštinskog značaja: 

  1. Kakav učinak želimo da predvidimo?
  2. Koje metode se najbolje mogu koristiti za predviđanje tog učinka?

I kada na to odgovorimo valjanim i pametnim izborom, uspeh je zagarantovan. 

Dragan Stojković Piksi

Dragan Stojkovic Piksi
Izvor: Starsport

Veliki Dragan Stojković Piksi, nekadašnji fudbaler i reprezentativac Jugoslavije, je nakon velikih uspeha 2021. godine zasluženo dobio i ulogu selektora reprezentacije Srbije! 

Ovaj neprevaziđeni profesionalac je dokazao da je ne samo vrsni fudbaler već je i nenadmašni selektor o čijem se nemerljivom uticaju na reprezentaciju priča iz dana u dan sve više.

Ukoliko sagledamo postignute uspehe od njegovog preuzimanja tima, sloobodno možemo reći da je on jedan od najvećih junaka kvalifikacija za Katar! A kako i ne bi bio kada je sa svojim timom postigao ne fine već istorijske rezultate. 

Piksi je po procentu uspešnosti na prvom mestu kada su u pitanuu selektori naše reprezentacije sa 66,67% pobeda. Dakle, same brojke potvrđuju da ovom čoveku nema ravnog! 

Radomir Antić

Sve najlepše reči sveta ne bi bile dovoljne da opišu Radomira Antića, nekadašnjeg fudbalera, fudbalskog trenera i velikog srpskog fudbalskog selektora koji je napravio impozantan uspeh kada je srpska reprezentacija u pitanju. 

Radomir Antić zaslužuje da se njegovo ime nađe na našoj listi najboljih srpskih fudbalski selektori iz mnogo razloga, a najveći među njima je taj što se u njegovo vreme igrao najkvalitetniji srpski fudbal. 

Antić je bio fudbalski selektor srpske reprezentacije od 2008. do 2010. godine i za to vreme je nacionalni tim na 28 zvaničnih susreta, a pored toga je ostvario direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2010. godine. 

Slobodan Santrač

Slobodan Santrac
Izvor: Starsport

Još jedno veliko ime koje je obeležilo srpski fudbal jeste — Slobodan Santrač. Ovaj velikan srpskog sporta bio je najbolji strelac u istoriji našeg fudbala, ali i cenjeni fudbalski selektor reprezentacije Jugoslavije  od 1994. do 1998. godine. 

Santrač je svoju ekipu odveo 1998. godine na svetsko prvenstvo koje se održavalo u Francuskoj. Tokom svoje karijere jugoslovenskog fudbalskog selektora zabeležio je sledeće uspehe – imao je 2,3 osvojena boda po utakmici, 0,7 primljenih bodova po utakmici i pobedio je Čehe koji su bili tadašnji vicešampioni Evrope! Malo li je?

Slavoljub Muslin

Izvor: Starsportphoto

Još jedan, smelo ćemo reći, titan srpskog fudbala jeste Slavoljub Muslin. Muslin je nekadašnji fudbaler, ali i srpskiselektor koji je uspeo da svoj tim odvede na veliko takmičenje kao što je Mundijal (2018), i to posle dugih osam godina. 

Po procentu pobeda tokom vođenja reprezentacije, Muslin se nalazi na samom vrhu, zajedno sa Piksijem, Antićem i Santračem. Njegovi rezultati izraženi u postotku iznose 53,33%. Kada su u pitanju zvanične utakmice u kvalifikacionim utakmicama za svetska i evropska prvenstva, Muslin ima 2,1 osvojen bod po utakmici, prosek postignutih golova je dva dok s druge strane ima jedan primljen gol po utakmici u proseku. 

Ovo su imena ljudi koji su i te kako doprineli tome da naši timovi igraju onako kako bi i trebalo. Ostaje pitanje da li će se srpski fudbal vratiti na mesto koje zapravo i zaslužuje? Po svemu sudeći, i uz pomoć sadašnjeg selektora Dragana Stojkovića Piksija, gotovo da je izvesno da hoće! 

A dok fudbalska groznica ne krene, uživajmo u predstojećim susretima Orlova i nadajmo se što boljem plasmanu!