Euro 2020 otvorio je legendarni tenor Andrea Bočeli na čuvenom stadionu Olimpico u Rimu! Da li se tada moglo naslutiti da će Italijani podići pehar na turniru koji je premašio sva očekivanja? Da li su igrači italijanske reprezentacije sanjali o ovakvom uspehu? I da li je Donaruma ikada pomislio da će se njegovo ime naći na listi najboljih igrača na Euro 2020 odnosno, da će baš on poneti titulu najboljeg?

Čudan splet okolnosti pratio je ovo Evropsko prvenstvo od prvog do poslednjeg trenutka! Francuska kao najveći favorit takmičenja ispala je sasvim neočekivano, a Italija, čiji je sastav bio oslabljen, na kraju je podigla trofej! 

Prošlo je samo nekoliko sati od završetka jednog od najvećih svetskih fudbalskih takmičenja i utisci se i dalje sumiraju, ali jedno je jasno – Italija je bez premca dostojni pobednik Eura 2020

Svim ljubiteljima dobrog fudbala poznat je podatak da je reprezentacija Italije drugi put osvojila Evropsko prvenstvo! Međutim, da li ste znali da su prvi put podigli pehar 1968. godine u ponovljenom finalu kada su pobedili Jugoslaviju sa 2:0?

Posle sinoćne večeri, fudbal se nije vratio kući, ali definitivno se na velika vrata vratio u Rim! A najbolji igrači Euro 2020 prvenstva doprineli su tome! 

Najbolji igrači Euro 2020 prvenstva – šta je prethodilo proglašenju najboljih?

Posle 50 utakmica, 1.218 šuteva i 140 golova, finale Euro 2020 prvenstva moglo je da počne. Italija i Engleska su pred punim stadionom izašle jedna drugoj na crti, dok su istom jačinom polagale nade da će baš one u toku večeri uspeti da podignu pehar! Njihov susret ponovio se posle 9 godina pošto su se poslednji put sukobili na Evropskom prvenstvu 2012. godine! 

Prisustvo domaće publike na stadionu Vembli davalo je snagu Sautgejtovim momcima da ne posustanu. Uprkos tome, na kraju je samo sreća bila presudna. U ovom slučaju, Italijani su opravdali statistiku, kvote i poverenje velikog Roberta Mančinija! 

Sam početak susreta jasno je nagoveštavao da predstoji velika borba! Englezi su u prvom poluvremenu bili dominantnija ekipa, međutim, posle kratkog predaha i tokom drugog poluvremena, kao da su izgubili kompas i da ih je upravo to koštalo titule! 

Ko bi uopšte i mogao da nasluti pad kvaliteta igre ekipe Engleske posle gola zabeleženog kao najbrži gol u istoriji finala Evropskih prvenstava! Naime, Englezi su za samo 3 minuta zatresli mrežu Đanluiđija Donarume! 

Činilo se kao da ih niko neće zaustaviti. Ipak, reprezentacija Italije još jednom je dokazala da u fudbalu ništa nije ni sigurno ni konačno! 

Italija je ubrzo pojačala napad i saterala Englesku u ćošak. Sautgejt je bio nemoćan da zaustavi nastup protivničke ekipe i činilo se da njegovi momci nisu znali šta ih je snašlo! Posle gola Italije u drugom poluvremenu, izgledalo je da englesku ekipu polako ali neumoljivo stiže poraz! 

Italija kao da je zaboravila šta je poraz posle 34 meča iz kojih je izašla neporažena! 

Tako je bilo i ovog puta! Zahvaljujući penalima, Rim je slavio do ranih jutarnjih sati, dok je Engleska ostala u neverici! Neizvesnost je mnoge koštala živaca, a kako li su se tek osećali najbolji igrači Euro 2020 prvenstva posle proglašenja? 

Najbolji igrači Euro 2020 – zvezde Evropskog prvenstva

Čovek koji je bio na visini zadatka od početka takmičenja, koji je spasao mrežu nebrojeno puta, sačuvao svoj tim i najviše doprineo pobedi – jedan, jedini i nepogrešivi Đanluiđi Donaruma, najbolji golman Evropskog prvenstva! 

Đanluiđi Donaruma, nakon što je odbranio dva jedanaesterca, proglašen je za najboljeg igrača Euro 2020 prvenstva! Ovu titulu poneo je i više nego zasluženo! 

Prema statistici, Donaruma tokom grupne faze Euro 2020 nije primio nijedan gol, a tokom nokaut faze uspeo je da u svakoj utakmici po jednom izvadi loptu iz mreže!

Njegova nenadmašna igra bila je odličan stepenik uz pomoć kojeg se kao prvi golman “okitio” ovom nagradom koja se dodeljuje od Euro 1996. Dakle, Đanluiđi je prvi golman u istoriji koji je dobio ovo veliko priznanje.

Kada kažemo najbolji igrači Euro 2020 prvenstva, ne možemo da izostavimo ni titulu prvog strelca. Ovog puta, Kristijano Ronaldo imao je čast da ponese ovu laskavu titulu! Ronaldo je i 2012. godine bio proglašen za prvog strelca i može da se pohvali sa 14 postignutih golova na zavšrnim turnirima Evropskog prvenstva! 

Pedri Gonzales, otkrovenje ovog takmičenja, poneo je titulu najboljeg mladog fudbalera na Euro 2020! 

Španski vezni igrač zablistao je tokom ovog takmičenja i dobio brojna priznanja za svoje odlične performanse, posebno tokom polufinala, u kom su doživeli poraz protiv Italije! 

Kada se sve uzme u obzir i sumiraju utisci, ne može se osporiti činjenica da ono što je Pedri postigao na ovom turniru, sa samo 18 godina, može da se meri i sa dostignućima Andresa Inijeste! I sam selektor Španije izjavio je da je igra mladog Pedrija neverovatna i jedinstvena! 

Najbolji igrači Euro 2020 prvenstva, poput najvećih fudbalskih legendi, imaju brojne kvalitete i savršeno upravljaju loptom ali i brojnim zgodnim i nezgodnim situacijama u kojima se nađu! Da li je to tajna njihovog uspeha?

S obzirom na to da je Evropsko prvenstvo završeno i da nam se bliže Olimpijske igre, verujemo da već znate na koga ćete se kladiti. Posetite Meridianovu onlajn kladionicu i izaberite neke od najboljih kvota koje će vas približiti dobitku! 

Želimo vam puno sreće i nadamo se da ćete uživati!