Činjenica je da svaki trener značajno utiče na samu igru fudbalera, kao i na ishod utakmice. Zato nije ni čudo što svaki uspešan fudbalski klub za kormilom ima i više nego odličnog trenera. Zašto je to tako? Zato što jake vizije kao i pravi tip treniranja zahtevaju velike napore, te shodno tome, svakom izuzetnom timu potreban je izvanredan trener koji poseduje sve kvalitete – liderstvo, etiku, dobru reputaciju i veliko iskustvo! Najbolji fudbalski treneri to imaju, a stekli su sve navedene osobine jer su bili na čelu najboljih fudbalskih klubova na svetu

S obzirom na to da je FIFA još od 1956. godine počela da dodeljuje Zlatnu loptu, osvrt na to ko su najbolji fudbalski treneri i nije tako težak. Zato hajde da vidimo koja imena su zaslužila da se nađu na našoj listi. 

Najbolji fudbalski treneri – ko je najveći fudbalski trener svih vremena?

Bez odlaganja, vreme je da saznamo imena onih koji su zaslužni za vrhunski fudbal koji netremice pratimo!

1. Roberto Mančini

Najbolji fudbalski treneri - Roberto Mancini
Izvor: Shutterstock

Bivši fudbaler Roberto Mančini (Roberto Mančini) je nacionalni fudbalski selektor Italije od 2018. godine. Tokom svoje fudbalske karijere, igrao je na poziciji napadača. Brojni veliki fudbalski znalci su Roberta nazvali jednim od najboljih fudbalskih napadača svih vremena.

Roberto je tokom svoje igračke karijere osvojio Guerin d’Oro, proglašen je za najboljeg fudbalera Serije A 1996/97 godine, dobio je nagradu „Zlatno stopalo“ (Golden Foot) kao i nagradu „Fudbalska legenda„. 

Nakon povlačenja iz profesionalnog fudbala, 2001. godine se pridružio Fiorentini kao trener. Na čelu ovog kluba se zadržao godinu dana, nakon čega je prešao u Lacio. Nakon Lacia nastavio je da stvara legende u različitim klubovima kao što su Inter iz Milana, Mančester Siti, Galatasaraj i Zenit iz Sankt Peterburga.

Dok je vodio Mančester Siti, osvojio je i tri trofeja: Premijer ligu, FA kup i FA Community Shield. Italija je osvojila Evropsko prvenstvo UEFA pod njegovim vođstvom 2020. godine. Kada kažemo najbolji fudbalski treneri, Mancinia ne možemo da izostavimo jer je upravo on jedan od najvećih međunarodnih trenera u istoriji fudbala. 

2. Joahim Lev

Najbolji fudbalski treneri - Joahim Lev
Izvor: Shutterstock

Joahim Lev (Joachim Low) je bivši fudbaler koji je svoju fudbalsku karijeru započeo davne 1978. godine. Ukoliko se osvrnemo na rezultate koje je ovaj čovek postigao kao fudbalski trener, slobodno možemo reći da ga većina njegovih obožavatelja smatra jednim od najsposobnijih muških sportista svog vremena.

Joahim je preuzeo ulogu trenera 2006. godine da bi 2015. godine osvojio prestižnu nagradu za najboljeg trenera sveta „FIFA World Coach„.  

Tokom 2017. godine, Joahim doživljava jedan od većih i zapaženijih uspeha u svojoj trenerskoj karijeri – uz njegovu pomoć Nemačka je pobedila Čile i osvojila FIFA konfederaciju. Tokom DFB (Nemački fudbalski savez) ere, Lev je imao 70 pobeda od 103 održana meča.  Impresivna karijera, morate priznati. 

3. Roberto Martinez

Najbolji fudbalski treneri - Roberto Martinez
izvor: Shutterstock

Bivši fudbaler, a sadašnji trener započeo je svoj igrački put sa devet godina kao defanzivni vezni igrač. Na početku fudbalske karijere u Real Saragosi (Real Zaragoza) osvojio je Kup kralja (Copa Del Rey). 

Bio je veoma fokusiran i odlučan igrač. Onog trenutka kada je završio svoju igračku karijeru, počeo je da upravlja timovima. Prvi tim koji je vodio bio je Svinsi Siti (Swansea City) 2007-2009. godine.

Nakon što je dve godine trenirao ovaj klub, 2009. prelazi u Vigan Atletik (Wigan Athletic), gde se zadržava četiri sezone. Zatim prelazi na čelo Evertona sve do trenutka dok se nije preselio u Belgiju. Tokom svoje trenerske karijere dokazao je zašto je proglašen za oštrog, inteligentnog i dobro obučenog trenera

4. Luis Enrike

Najbolji fudbalski treneri - Luis Enrike
Izvor: Shutterstock

Bivši španski fudbaler Luis Enrike (Luis Enrique) je nakon brilijantne karijere fudbalera prešao u trenerske vode. Ovaj svestrani igrač poznat je po svojoj brilijantnoj taktici zahvaljujući kojoj je gotovo uvek uspevao da nadmaši protivnike. 

Nakon povlačenja iz profesionalnog fudbala, Luis je započeo svoju trenersku karijeru 2008. godine u FC Barseloni B (Barcelona B). Nakon što ih je ovu ekipu trenirao tri sezone, prešao je u Romu i tamo se zadržao samo tokom jedne sezone, da bi se nakon toga pridružio Barseloni! 

Barselona je uzastopno osvojila La Ligu, Kup kralja, Superkup Španije, UEFA Ligu šampiona, UEFA Superkup i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo. Kao što i sami zaključujete, najbolji fudbalski treneri uvek daju sve od sebe da svoju ekipu dovedu do vrha! 

5. Valerij Karpin

Ruski fudbalski trener Valerij Karpin (Valeri Karpin), započeo je karijeru fudbalera 1986. godine. Nadaleko su ga nazivali jednim od najboljih fudbalera svog vremena. Karpin je igrao za klub Sport Talin(Sport Tallinn) dve godine. Nakon toga se pridružio moskovskom CSKA na jednu sezonu.

Zatim je prešao u moskovski klub Spartak, gde je konstantno igrao četiri sezone. Nakon njega, igrao je za još četiri kluba a zatim je najavio povlačenje 2005. godine. Njegov entuzijazam za fudbal nikada nije splasnuo.

Prvi klub kojim je kao trener upravljao bio je Spartak Moskva, na čijem je čelu bio pet godina. kojim je upravljao 5 godina. Nakon toga je vodio Majorku (Mallorcu) od 2014. do 2015. godine. 

Karpin je osvojio mnoge nagrade za različite klubove, uključujući dve za Spartak iz Moskve. Pomogao je ekipi da osvoji titulu klupske ruske prve divizije i Kup Rusije.