Jedan od najpopularnijih sportova na svetu, odnosno fudbal, igra je u kojoj je glavni cilj postići što više golova! Iako ima mnogo odličnih fudbalera, retki su oni koji su postali poznati kao najbolji fudbalski strelci. Ovi momci su ispisali i još uvek pišu istoriju fudbala!

Veliki broj igrača širom sveta teži da se nađe među najboljim golgeterima. Njihove karijere jesu zapanjujuće, ali malo je onih koji su nas oduševili kao što su najbolji fudbalski strelci. Još je manje onih koji su u skorije vreme postigli uspeh kakav je postigao Kristijano Ronaldo!

Ko je sa ove liste postigao najviše golova i ko od njih je zaslužan za odlične rezultate na brojnim fudbalskim susretima? Saznajmo!

Najbolji fudbalski strelci – deset impresivnih igrača

Savršena forma i igra, vrhunski rezultati i brojke koje se ne dovode u pitanje – ovi fudbaleri učinili su nezamislivo! Vreme je da saznate ko su najbolji fudbalski strelci! 

1. Jozef Bikan – 805 golova

Izvor: Guliver

Po mnogim statistikama, najplodniji strelac u istoriji fudbala o kojem mlađe generacije ne znaju mnogo je Jozef Bikan! Ovaj čovek je bio zvezda u Austriji tokom 1930-ih godina. Bio je član ekipe koja je stigla do polufinala Svetskog prvenstva 1934. godine i igrao je do 1955. godine. Sa fudbalskog terena se povukao sa 42 godine.

Jozef Bikan je najbolje rezultate postigao u dresu Slavije (Prag) i jedan je od najboljih napadača koji je tokom karijere uspeo da postigne čak 805 golova! Malo je reći da je ovaj rezultat izvanredan! Zahvaljujući svojim dostignućima, Jozef se na našoj listi “Najbolji fudbalski strelci” nalazi na prvom mestu. 

2. Kristijano Ronaldo – 795 gola

Najbolji fudbalski strelci
Izvor: Shutterstock

Za ovog čoveka je dovoljno da kažemo samo jedno – on je najbolji strelac Portugala svih vremena

Od početka svoje karijere, Ronaldo je bio impresivan igrač koji se vrlo brzo transformisao u mašinu za postizanje golova. Portugalska zvezda rušila je jedan rekord za drugim, postižući rezultate u Ligi šampiona koji možda nikada neće biti nadmašeni.

I pored toga što već ima 36 godina, Ronaldo ne odustaje, već nastavlja da niže uspeh za uspehom! 

3. Romario – 772 gola

Izvor: Guliver

Bivši trener Barselone Johan Krojf je Romaria opisao kao neprevaziđenog “genija” u kaznenom prostoru! Bogata karijera dokaz je da je Romario postavio temelje vrhunske igre. Barsa, Ajnhoven, Vasko da Gama samo su neki od klubova u kojima je Romario ispisao istoriju i u kojima je postigao takve golove da se o istim i dan danas priča! Čak ni najbolji svetski fudbalski golmani nisu ostali “imuni” na njegov šut!

Romario je bio jedan od najkvalitetnijih igrača koje je svet fudbala ikad video, što je potvrđeno njegovim rekordom od 772 gola u samo 994 utakmice! 

4. Pele – 767 golova

Najbolji fudbalski strelci Pele
Izvor: Shutterstock

Čak i Franc Bekenbauer, jedan od najboljih nemačkih fudbalera i menadžera, smatra da je Pele najveći i najplodniji igrač svih vremena! 

Trostruki osvajač Svetskog prvenstva sa Brazilom, Pele je zatresao mrežu 767 puta u samo 831 utakmici, što znači da se može pohvaliti zapanjujućom stopom pogodaka od 0,92 gola po susretu! Pele je definitivno sinonim za veliki uspeh i nenadmašne rezultate!

5. Lionel Mesi – 755 golova

Najbolji fudbalski strelci 1
Izvor: Shutterstock

Kada je reč o fudbalu, nijedna lista nije potpuna bez Lionela Mesija. Njega fudbalski znalci smatraju jednim od najboljih fudbalera u istoriji! U svojoj dosadašnjoj karijeri Mesi je postigao 755 golova u 941 utakmici. Mesi ne prestaje da niže uspehe, a to je dokazao i 11. oktobra kada je postigao svoj 80. gol za reprezentaciju na čijem je čelu bio u utakmici protiv Urugvaja!

6. Ferenc Puškaš – 746 golova

Izvor: Guliver

Najbolji fudbalski strelci ostaju zapamćeni jer su mnogo doprineli ovom sportu. Jedan od tih igrača koji je vredan spomena je Ferenc Puškaš. On je bio poznat i pod nadimkom “Galopirajući major” zahvaljujući svojoj umešnosti na terenu! 

Puškaš je bio ključni igrač u dve najveće ekipe u istoriji fudbala! Bio je proglašen za najboljeg strelca XX veka 1995. godine! Tokom svoje karijere postigao je 746 golova u 754 utakmice. Neverovatan podvig! 

7. Gerd Miler – 735 golova

Izvor: Guliver

Vrhunski fudbaler, Gerd Miler, bio je poznat po svojim predatorskim instinktima u kaznenom prostoru. On je nesumnjivo ikona minhenskog Bajerna! Zahvaljujući njemu osvojeno je zlato kada je postigao pobednički gol za Zapadnu Nemačku u finalu Svetskog prvenstva 1974. Godine! Miler je tokom svoje fudbalske karijere 735 puta zatresao mrežu! 

8. Euzebio – 623 gola

Izvor: Guliver

Euzebio je bio jedan od najplodnijih strelaca tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, predvodeći ekipu Benfike koja je dominirala i osvojila Evropu.

Euzebija i dalje mnogi smatraju najvećim portugalskim igračem svih vremena, u rangu sa sa Kristijanom Ronaldom. Euzebio, nekadašnja legenda Benfike, u karijeri je postigao 623 gola u 639 utakmica. Pored toga, osvojio je Zlatnu loptu 1965. godine, kao i Zlatnu kopačku na Svetskom prvenstvu 1966. godine. 

9. Uve Zeler – 575 golova

Izvor: Guliver

Uve Zeler, ikona Hamburga, jedan je od najboljih napadača koje je Nemačka ikada iznedrila! U 649 utakmica tokom karijere uspeo je da da 575 golova! Stopa pogodaka od 0,89 golova po susretu govori u prilog tome da najbolji fudbalski strelci zaista zaslužuju ovaj epitet!

10. Zlatan Ibrahimović – 570 golova

Najbolji fudbalski strelci Ibrahimovic
Izvor: Shutterstock

Verovatno najbolji švedski fudbaler svih vremena, Zlatan Ibrahimović nastavlja da niže uspehe!  Zahvaljujući fizičkoj, ali i psihičkoj spremnosti, veliki Ibrahimović je uspevao da izdominira u brojnim odlučujućim susretima! Iako ga mnogi komentarišu kao arogantnog igrača, jedno ne mogu da mu ospore – njegove izvanredne rezultate u postizanju golova!