Za manje od dve decenije, konkurentno igranje je brzo preraslo iz hobija u industriju zabave koja je u procvatu. Industrija eSporta je odavno premašila neto vrednost od milijardu dolara i očekuje se da će dostići vrednost od 3 milijarde dolara tokom 2022. godine. Milioni igrača koji igraju vrhunske eSport naslove kao što su League of Legends, Fortnite, Dota 2 i CS:GO trude se da budu najbolji! Za to vreme, najbolji eSport igrači sa Balkana postaju inspiracija za mnoge! 

S obzirom na to da se često raspravlja o tome koja zemlja ima najbolje svetske igrače, moramo priznati da je Južna Koreja na prvom mestu. Pa ipak, ni Srbija ne zaostaje, a u prilog tome najbolje govori razvoj i opstanak srpske eSport scene

Verujemo da znate koji su najbolji srpski eSport igrači, ali hajde da konačno vidimo ko su najbolji eSport igrači sa Balkana!

Najbolji eSport igrači sa Balkana – oni su dokaz da je sve moguće! 

Balkanske države imaju bogato iskustvo kada je u pitanju Counter-Strike, posebno kada je verzija 1.6 bila na svom vrhuncu. Bugarska ekipa pod nazivom Gplay.bg imala je dominantnu poziciju takmičeći se u ovoj video-igri. Jasno je, tokom godina sve više talenata sa Balkana pojavilo na velikoj eSport sceni i uvrstilo svoje ime na pobedničku listu! 

1. Nikola “NiKo” Kovač

Ovog mladića mnogi nazivaju “bosanska zver”, a nadimak je dobio sasvim zasluženo jer se “NiKo” već nekoliko godina smatra jednim od najboljih igrača na svetu. Prepoznatljiv je po svojim uspešnim taktikama i igri! 

“NiKo” se uvek isticao kao glavni nosilac svojih timova i uspeo je da čak pet puta bude na HLTV.org listi “Top 20 najboljih igrača na svetu” (Top 20 Players of the Year). Njegov najbolji plasman bio je 2016. godine, kada je završio kao drugi najbolji igrač sveta! 

Ovaj bosanski profesionalni igrač Counter-Strike: Global Offensive video-igre trenutno igra za G2. “NiKo” je od početka karijere velika inspiracija za mnoge igrače sa Balkana jer je osvojio šest MVP medalja, višestruke titule na LAN turnirima i osvojio je tri prva mesta u rangiranju igrača. Međutim, “NiKo” nije jedini igrač sa Balkana koji je postao poznat zahvaljujući svojim uspesima. 

2. Nemanja ”huNter-” Kovač

Nemanja “huNter-” Kovač nije poznat samo po tome što je rođak Nikole “NiKo” Kovača, poznat je i po svojoj dominaciji u video-igri CS:GO

Nemanja ”huNter-” Kovač je zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Nemanjom “nexom” Isakovićem rušio rekorde, te je i ove godine, kao i prošle, zablistao na  HLTV listi “20 najboljih igrača na svetu”. Nemanja ”huNter-” Kovač proglašen za 12. CS:GO igrača sveta!

I on, kao i njegov rođak, trenutno igra za G2

3. Nemanja “nexa” Isaković

Kada kažemo najbolji eSport igrači sa Balkana, ime ovog mladića ne smemo i ne možemo da izostavimo! Rame uz rame sa prethodnom dvojicom igrača, “nexa” je takođe jedan od najpoznatijih profesionalnih CS:GO igrača za kojeg čitav svet zna!

Nemanja “nexa” Isaković smatra se najboljim srpskim igračem svih vremena i trenutno igra za G2 tim!

4. Valentin “poizon” Vasilev

Valentin “poizon” Vasilev je jedan od najpoznatijih, ali i najboljih igrača iz Bugarske. Nakon što je eksplodirao na sceni sa timom Windigo Gaming, mladić se pridružio Complexity Juggernaut sastavu. Valentin “poizon” Vasilev poznat je kao jedan od najsmrtonosnijih CS:GO strelaca! 

Nakon dve godine, “poizon” je napustio Complexity, ali njegova dominacija nije prestala! 

5. Pavle ”maden” Bošković

Pavle “maden” Bošković jedan je od najboljih i najpoznatijih crnogorskih igrača. Ova crnogorska zvezda bila je pokretačka snaga GODSENT-ovog uspona u prvih 20. “Maden” je tokom dve godine imao tu čast da igra u dve različite organizacije – GODSENT i  FunPlus Phoenix (FPX). Osvojio je čak tri trofeja i, samim tim, dokazao da može da izađe na crtu velikim ekipama. 

Najnovija vest je da je “maden” pronašao novu ekipu i da postaje član ENCE tima. Ostaje nam da u narednim mesecima ispratimo njegov uspon na eSport sceni! 

6. Tim “Nemesis“ Lipovšek

Tim “Nemesis“ Lipovšek je profesionalni igrač video-igre League of Legends koji dolazi iz Slovenije. 

“Nemesis” je proveo dve godine igrajući za tim Fnatic, čak dva puta je uspeo da povede ekipu do četvrtfinala Worlds-a i uspeo je da dođe do tri uzastopna plasmana u finale LEC-a. Trenutno igra za Gen.G tim! 

7. Dino “LIMIT” Tot

Dino “LIMIT” Tot je najpoznatiji hrvatski support igrač League of Legends — fanovi ove video-igre ga obožavaju! 

“LIMIT” se tokom  2018. godine za vrlo kratko vreme pokazao kao jedan od najboljih i najtalentovanijih igrača sa Balkana. Na početku prolećne sezone 2020- debitovao je u LEC-u kao ravnopravni član SK Gaming organizacije

8. Aljoša “Milica“ Kovandžić

Najbolji srpski League of Legends igrač i trenutni midlajner ekipe Giants je upravo Aljoša “Milica“ Kovandžić! 

Ovaj mladić je pomoću svoje neverovatne igre poveo ekipu Giants do titule najboljih u regionalnoj ligi Evrope, a proglašen je i za najboljeg igrača lige. Fanovi i ljubitelji eSporta Aljoši predviđaju blistavu karijeru, a mi se nadamo da ćemo uvek ponosno izveštavati o jednom od najboljih srpskih eSport igrača! 

Najstariji eSportovi pokazali su da je u ovoj industriji sve moguće i da uvek ima mesta za vrhunske igrače! Bilo da ste ljubitelj CS:GO video-igre, ili pak League of Legends, jedno je sigurno – najbolji eSport igrači sa Balkana će vam uvek prirediti uživanje u turnirima i takmičenjima! 

Ukoliko želite da budete u toku sa najnovijim vestima i dešavanjima u svetu eSporta, pridružite se Meridianovim discord kanalu. Ako vam više leži klađenje na eSportove, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i izaberite neke od najboljih kvota!