Više od jednog veka je tenis najunosniji profesionalni sport za sportistkinje. One su uz pomoć tenisa i svoje neverovatne igre postale internacionalne heroine. Pored toga što zarađuju vrtoglave cifre radeći ono što vole, uživaju u bodrenju publike koja je u njih gledala kao u ikone. Najbolje svetske teniserke nisu došle do te titule preko noći već su svojim radom, trudom i nenadmašnom igrom zaslužile istu! 

Mnogo je imena prošlo kroz beli sport, ali su pojedine žene na osnovu onoga što su radile i postigle na terenu zaslužile da se nađu na listi “Najbolje svetske teniserke”! Hajde da vidimo ko je u pitanju! 

10 najboljih svetskih teniserki

Ovih deset najboljih svetskih teniserki pokazale su zašto ih ljudi smatraju kraljicama terena!

Bili Džin King

billie jean king
Izvor: Guliver

Bili Džin King je možda najuticajnija teniserka svih vremena kako među muškarcima tako i među ženama. Pored toga što je bila ikona feminizma 20. veka, ona je takođe dominirala ženskim tenisom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Bez nje ženski tenis ne bi napredovao toliko i mnogi veruju da bi bio u senci muškog tenisa. Međutim, ona je napravila revoluciju. 

Bili je jedan od osnivača Ženske teniske asocijacije (WTA) uz pomoć koje se zalagala za boljitak ženskog tenisa kao i za njegov napredak. Bogata i uspešna karijera teniserke koja je osvojila 12 pojedinačnih titula uvrstila ju je među najbolje teniserke svih vremena. Ova dama je između 1966. i 1975. godine osvojila šest titula na Vimbldonu, četiri na US Openu i po jedan na Rolan Garosu i Australijan Openu.

Pored svojih pojedinačnih podviga, King je takođe osvojila 16 Grend slem titula u dublu – neke na Vimbldonu, a neke na US Openu. 

Margaret Kort

Većina teniskih stručnjaka smatra da je Margaret Kort najbolja teniserka svih vremena. Sa rekordnih 24 Grend slem titula, 19 titula u dublovima i 19 titula u mešovitim dublovima, Margaret se može pohvaliti sa 62 osvojene titule u svojoj karijeri. 

Bila je prva žena koja je 1970. godine osvojila Grend slem u singlu, a jedna je od samo dve žene koja je osvojila Grend slem u mešovitim dublovima. Izvojevala je pobedu čak dva puta! Postoji još jedna zanimljivost vezana za Margaret. Ona je bila prva teniserka koja je u svoje treninge uključila tegove i kondicioni trening! Rezultat toga je duga karijera bez povreda!

Ivon Gulagong

Gulagong
Izvor: Guliver

Gulagong je bila teniserka koja se izdvajala. Prvenstveno zbog svoje lepote, a zatim i gracioznosti koju je imala prilikom svakog pokreta reketa!

U to vreme, krajem 60-ih i do sredine 70-ih godina prošlog veka, igrala je u najkonkurentnijem periodu za ženski tenis. Ipak je uspela da osvoji sedam Grend slem titula! Čak je bila i svetska prvakinja 1976. godine. 

Bila je prva majka koja je osvojila Vimbldon. Do titule je stigla 1980. godine, tri godine posle rođenja ćerkice. Njeno ime našlo se u Međunarodnoj teniskoj kući slavnih 1988. godine.

Marija Šarapova

Izvor: Shutterstock

Pet osvojenih Grend slem titula u singlu je neverovatan poduhvat ove ruske teniserke. Ali njen bankovni račun je još neverovatniji. On je takođe doprineo tome da Marija Šarapova bude svrstana u najbolje svetske teniserke! 

Da li ste znali da u istoriji Ženske teniske asocijacije (WTA) postoje još samo dve žene koje su zaradile više novca na teniskim turnirima od Marije Šarapove koja je tokom 19 godina zaradila 38 miliona dolara? To su sestre Vilijams!

Marija Šarapova je tokom svoje karijere osvojila 36 WTA pojedinačnih titula kao i Završni turnir davne 2004. godine. Ova dvostruka šampionka Rolan Garosa penzionisala se prošle godine, ali verujemo da će zauvek ostati jedna od najprepoznatljivijih teniserki ikada!

Serena Vilijams

Izvor: Shutterstock

Jedna od najjačih i najmoćnijih žena koje su ikada igrale tenis je definitivno Serena Vilijams. One će po svemu sudeći ostaviti veliki trag u tenisu! Krajem 90-ih Serena i njena sestra Venus bile su jedne od dominantnijih žena u tenisu. Zajedno su osvojile 14 Grend slem dublova. Sa 23 Grend slem titule u singlu i 72 titule u pojedinačnoj konkurenciji, Serena je ispisala istoriju ženskog tenisa! 

Njena igra i danas inspiriše, a čini se da Serena ne zaostaje za mlađim koleginicama iako je napunila 40 godina! Kada pomislite na najbolje svetske teniserke ikada, njeno ime vam odmah padne na pamet i tako će biti još mnogo, mnogo godina! 

Belinda Benčič

Izvor: Shutterstock

Švajcarska profesionalna teniserka Belinda Benčič dovoljno je atraktivna da bude model. No, ona je na vreme shvatila da joj tenis odlično ide! Ova mlada dama koja ima tek 24 godine zauzela je 7. mesto na svetu. Do sada je osvojila tri singla i dve titule u dublu na WTA turneji. Sudeći po njenoj igri, o njoj će se tek pričati u narednim godinama! 

Simona Halep

Izvor: Shutterstock

Rumunija je počela da proizvodi odlične tenisere! Otkako je Simona zaigrala tenis, ova zemlja može da se pohvali i jednom od najboljih ženskih profesionalnih teniserki sveta!

Simona je dva puta osvojila Grend slem titule u singlu, ima 22 osvojene WTA pojedinačne titule i dva puta se našla na prvom mestu kao najbolja teniserka sveta, 2017. godine i 2019. godine. Iako niska i sitne građe, ona je pravi borac na terenu! 

Bjanka Andresku

Izvor: Shutterstock

Sa samo 19 godina Bjanka Andresku promenila je tenisku rang listu. Došla je do finala Otvorenog prvenstva SAD 2019. godine i pobedila Serenu Villijams! Verujemo da je još kao devojčica maštala o tome da ukrsti rekete sa jednom od najboljih svetskih teniserka ikada! Zamislite taj osećaj kada je shvatila da joj se san ostvario! 

U avgustu 2019. godine Bjanka postaje prva Kanađanka koja je pobedila u singlu na Otvorenom prvenstvu Kanade otkako je to učinila Urbanova 1969. godine. Trenutno se nalazi na 4. mestu na svetu! Verujemo da će tek dominirati ženskim tenisom!

Naomi Osaka 

Izvor: Shutterstock

Naomi Osaka je aktuelna šampionka Australian Opena u singlu i prva je azijska teniserka koja je zauzela 1. mesto u pojedinačnoj konkurenciji. Osvojila je tri titule i stigla do pet finala na WTA turneji.

Njena najzapaženija pobeda bila je na US Openu kada je izdominirala i pobedila Serenu Vilijams! 

Karolina Pliškova

Karolina Pliškova je jedna od najpoznatijih čeških profesionalnih teniserki! Ova mlada dama bila je prva na svetu u singlu. Na tom mestu se zadržala 8 nedelja. Od 2017. godine do danas rangirana je među prvih 10. Trenutno se nalazi na 9. mestu, ali svojom igrom stavlja do znanja da će se vratiti na sam vrh liste. 

Pliškova je na WTA turneji osvojila 16 titula u singlu i 5 u dubl. Može se pohvaliti velikodušnom nagradom koja je iznosila više od 20 miliona dolara. Karolinina sestra bliznakinja je takođe profesionalna teniserka. Da li će njih dve ponoviti uspeh sestara Vilijams? Ostaje nam da vidimo!

Najbolje svetske teniserke – žene koje menjaju igru

Poput najvećih fudbalskih legendi, najboljih svetskih fudbalskih golmana, ali i najpoznatijih srpskih sportista, imena ovih dama ostaće upamćena zauvek!