Poznato je da je fudbal oduvek smatran sportom za muškarce. Međutim, žene su tokom godina dokazale da i u fudbalu mogu parirati svojim muškim kolegama! Brzina, snaga, pronicljivost, dobar šut – najbolje svetske fudbalerke svaku od ovih stavki ispunjavaju!

Prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene održano je u Kini 1991. godine. Za 30 godina je ženski fudbal stvorio bogatu i više nego zanimljivu istoriju čiji će redovi u narednim godinama i decenijama tek biti ispisani!

Znamo ko su najveće fudbalske legende, kao i ko su najbolji srpski fudbaleri, ali da li smo upoznati sa imenima najboljih svetskih fudbalerki? Vreme je da saznamo nešto više o damama koje su promenile svima percepciju i dokazale da fudbal nije sport namenjen samo muškarcima!

Najbolje svetske fudbalerke – 9 dama koje su osvojile planetu

Pojava sve većeg broja fudbalerki nije iznenađujuća! Iako se davno tvrdilo da fudbal ne odgovara ženama, te tvrdnje su i te kako pobijene. Najveći dokaz toga je ogroman broj registrovanih fudbalerki u Međunarodnoj federaciji fudbalskih asocijacija (FIFA), kao i ogroman broj gledalaca koji prisustvuju fudbalskim susretima u kojima su žene glavne na fudbalskom terenu! 

Ove dame su svojom igrom osvojile svet! Hajde da se malo bolje upoznamo sa njima!

1. Mišel Ejkers

Izvor: Guliver

Mišel Ejkers je jedna od najboljih fudbalerki svih vremena! Ova dama je proglašena za fudbalerku veka davne 2002. godine i ključni je igrač u istorijskim pobedama Sjedinjenih Američkih Država na Svetskom kupu za žene koji su održani 1991. i 1999. godine. 

Mišel se povukla pre Olimpijskih igara 2000. godine, a tokom karijere je uspela da dođe do cifre od 105 golova! Ona je primljena u Nacionalnu fudbalsku kuću slavnih! 

2. Homare Sava

Izvor: Guliver

Japanska fudbalerka Homare Sava jedna je od njaboljih fudbalerki sveta. Svoju fudbalsku karijeru završila je 2015. godine. Tokom karijere osvojila je Svetsko prvenstvo u SAD, a proglašena je za najboljeg strelca, ali i najkorisnijeg igrača Mundijala! 

Tokom svoje i više nego uspešne karijere postigla je 83 gola i odigrala je 205 utakmica!  

3. Birgit Princ

Izvor: Guliver

Neverovatna nemačka fudbalerka Birgit Princ, koja je tri puta bila proglašena za najbolju na svetu, ovoj profesiji posvetila je dugih 25 godina! 

Imala je tu čast da čak tri puta bude izabrana za najbolju fudbalerku sveta. Takođe je tokom svoje karijere osvojila dve titule svetskog prvaka! Neverovatan talenat kao i igra ovoj dami obezbedili su mesto na listi “Najbolje svetske fudbalerke”!

4. Nadin Angerer

Izvor: Guliver

Jedna od najboljih Evropskih ali i svetskih fudbalerki, Nadin Angerer je u svojoj karijeri nekoliko puta igrom dokazala da zaista zaslužuje sve navedene titule kao i priznanja!

Angerer je 13. januara 2014. godine FIFA proglasila svetskim igračem godine, što ju je učinilo prvim golmanom koji je dobio ovo priznanje! Ova žena stala je rame uz rame sa najboljim svetskim fudbalskim golmanima!

5. Sidnej Leru

Američka fudbalerka rođena u Kanadi, Sidnej Leru trenutno igra na poziciji napadača za Orlando prajd u Nacionalnoj ženskoj fudbalskoj ligi. Ova fantastična fudbalerka predstavljala je Kanadu na raznim takmičenjima, a 2012. godine zaigrala je za seniorsku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država!

Sidnej se može pohvaliti titulom na Olimpijskim igrama 2012. godine, kao i titulom na Evropskom prvenstvu 2015. godine. 

6. Ebi Vombah

Ebi Vombah, žena koja je dva puta osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi, ne može a da se ne nađe na našoj listi “najbolje svetske fudbalerke”!

Počasni član Nacionalne fudbalske kuće slavnih, šest puta proglašavana za sportistu godine, 184 postignuta gola za nacionalni tim… Sve navedeno čini da sportska karijera fudbalerke Ebi Vombah bude zaista primećena!

7. Marta Vijeira da Silva

Izvor: Guliver

Marta Vijeira da Silva, u fudbalskom svetu poznata kao Marta, počasni je član ženske brazilske reprezentacije. Sa nacionalnim timom osvojila je dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine.

Ova neverovatna žena bila je pet puta proglašena za najbolju fudbalerku godine, a pored toga, dobitnica je “Zlatne lopte” i “Zlatne kopačke” kao najbolji strelac tokom prvenstva! 

8. Houp Solo

Izvor: Guliver

Brojni navijači i ljubitelji ženskog fudbala smatraju da je Houp Solo, dvostruka dobitnica zlatne olimpijske medalje, jedna od najbojih golmana na svetu. Pored toga definitivno spada u najbolje svetske fudbalerke! Zato nas i ne čudi što je i jedna od najplaćenijih fudbalerki! 

Ova dama je i rekorder u najčistijim pogocima među američkim fudbalerkama! 

9. Aleks Morgan

Izvor: Guliver

Aleks Morgan, jedna od najboljih svetskih fudbalerki, trenutno igra za Orlando prajd. Jedna je od najboljih fudbalerki fudbalske konfederacije i proglašena je najboljom fudbalerkom 2012. godine. Tada je sa ekipom osvojila olimpijsko zlato. 

Pored klupske karijere, postigla je 51 gol na 84 međunarodna nastupa za fudbalsku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država. 

Ove žene urezale su svoja imena u svet sporta u kojem dominiraju muškarci! Osim svog talenta i istrajnosti, mogu da se pohvale neverovatnom željom da budu najbolje! Najbolje svetske fudbalerke, poput najboljih svetskih teniserki i najboljih srpskih odbojkašica pokazale su da za žene prepreke ne postoje!