Rukomet iz godine u godinu postaje sve popularniji širom sveta. Iako se doskoro nije nalazio na listi najpopularnijih sportova na svetu, ta situacija se menja.

S druge strane,  kada je Srbija u pitanju, ovaj sport je oduvek privlačio veliki broj fanova i to se do danas nije promenilo. Najbolje srpske rukometašice doprinele su tome da se ovaj sport ne samo voli, već i živi. I verujte, to nije zato što je sama igra relativno jednostavna. To je zato što ove dame na terenu daju sve od sebe kako bi na najbolji mogući način predstavile svoju zemlju i klub za koji igraju. 

Šest terenskih igrača i golman po strani, na terenu dužine 40 metara i širine 20 metara, gde je cilj, kao i u svakom sportu, da se lopta ubaci u protivnički gol, doprinose tome da mi kao gledaoci uživamo u neverovatnim atletskim podvizima srpskih rukometašica

Najbolje srpske rukometašice – šampionke u svakom smislu

Sport je oblik međunarodne komunikacije koja se lako usvaja i razume širom sveta. Neki sportovi su popularniji, neki su dugotrajniji ali činjenica da popularnost rukometa toliko dugo traje u našoj zemlji daje nam za pravo da kažemo da mi zaista jesmo sportska nacija koja ne prihvata poraze. 

I zato, vreme je da saznamo ko su najbolje srpske rukometašice koje su osvojile naša srca. 

1. Svetlana Kitić

Izvor: Guliver

Ne postoji osoba koja nije čula za Svetlanu Kitić. Kojoj god generaciji da pripadate, verujemo da ste upućeni u to da je Svetlana Kitić dobila epitet “kraljica jugoslovenske rukomente škole” i verujemo da znate da je ova dama zaista uspela da nadjača popularnost samog rukometa. 

Naravno da je proglašena za najbolju rukometašicu svih vremena i naravno da će se naći na prvom mestu naše liste. 

Svetlana Kitić je tokom svoje karijere bila ključni igrač reprezentacije, odigrala je 202 utakmice i postigla neverovatnih 900 golova. Malo je reći “Svaka čast”! 

2. Ana Đokić

Izvor: Starsport

Srpska rukometašica Ana Đokić proglašena je za najbolju srpsku rukometašicu u 2007. godini. Ova, sada već bivša rukometašica rodom iz Aranđelovca, igrala je na poziciji pivota a tokom svoje rukometne karijere uspela je da sa svojim timom (reprezentacija Crne Gore) osvoji srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2012. godine kao i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu iste te godine. 

Ana Đokić je profesionalnu karijeru završila 2014. godine. 

3. Andrea Lekić 

Izvor: Starsport

Uroš Bregar, selektor rukometne reprezentacije Srbije, krajem 2021. godine oprostio se od jedne od najboljih srpskih rukometašica, Andree Lekić. 

Andrea Lekić imala je tu čast da 2009., 2010, 2011, 2012, 2013, 2016. I 2018. godine bude proglašena za najbolju srpsku rukometašicu koja je tada, ali i kasnije zaista dominirala na terenu. Na poziciji srednjeg beka, ova dama je uspela da svojom igrom osvoji četiri duple krune u Sloveniji i da čak tri puta stigne do četvrtfinala Lige šampiona. Pored toga, proglašena je za najbolju igračicu slovenačke lige 2011. godine.

Dobitnica je Majske nagrade kao i najvećeg individualnog priznanja u rukometu – proglašena je za nabolju igračicu planete u izboru Međunarodne rukometne Federacije 2013. godine. 

4. Sanja Vujović ex Damnjanović 

Izvor: Starsport

Sanju Vujović, nekadašnju Damnjanović prozvali su jednom od najboljih srpskih rukometašica decenije! Ova mlada dama, čija je igračka karijera trajala 21 godinu, rešila je da se povuče 2018. godine, zbog proširenja porodice. 

Sanja je tokom svoje karijere za reprezentaciju Srbije nastupila 111 puta i postigla 382 gola. Najveći uspeh doživela je 2013. godine kada je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Beogradu. 

5. Dragana Cvijić 

Izvor: Starsport

Dragana Cvijić je još jedna srpska rukometašica koja je obeležila prethodnu deceniju svojom igrom. I ona je, zajedno sa Sanjom Vujović i ostatkom ekipe osvojila srebnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013. godine. 

Ova dama je 2015. i 2018. godine proglašena za najbolju rukometašicu Srbije a tokom svoje karijere igrala je za  Crvenu zvezdu, Krim, Budućnosti iz Podgorice, a sada brani boje Vardara iz Skoplja.  

6. Katarina Krpež Šlezak

Izvor: Starsport

Katarina Krpež Šlezak, doskorašnja kapitenka, završila je svoju reprezentativnu karijeru u septembru prošle godine. Kao razlog, navela je da je vreme da konačno misli na porodicu. 

I Katarina je sa reprezentacijom Srbije osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013. godine a pored toga, osvojila je zlato na Mediteranskim igrama kao i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2012. godine. Proglašena je za najbolju rukometašicu Srbije 2019. godine.

7. Katarina Tomašević

Izvor: Starsport

Katarina Tomašević nije najbolji svetski fudbalski golman ali je definitivno najbolji rukometni golman kada je ženska rukomenta ekipa u pitanju. 

Kako mnogi kažu, ova dama je za nacionalni tim svaki put branila kao lavica, te je zato i dobila nadimak Ministarka odbrane. Jasno vam je da lopta pored nje zaista teško prolazi. 

Zahvaljujući svojoj umešnosti, Katarina je tokom svoje karijere dosadašnje karijere osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2013. godine kao i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2012. godine.