Kada pitate dete šta želi da bude kada odraste, često vam naniže šarolika i fantastična zanimanja. Karijere vatrogasca, astronauta, fudbalera ili glumca najčešći su izbori mladih generacija, međutim, najbolje srpske odbojkašice doprinele su tome da veliki broj devojčica poželi da pođe njihovim stopama! 

Nemojte se začuditi kada vam kažemo da najpopularniji sportovi na svetu ne podrazumevaju samo fudbal, košarku i tenis! Znate li da je odbojka zapravo peti najpopularniji sport na planeti? Sa preko 900 miliona navijača širom sveta, odbojka i te kako parira fudbalu, košarci, hokeju i tenisu! 

Srbija je zemlja koja zaista može da se pohvali uspešnim odbojkašicama koje svuda širom sveta osvajaju brojne medalje. Ove dame time potvrđuju da je Srbija zemlja izuzetnih i uspešnih sportistkinja koje mogu da stanu rame uz rame sa najvećim svetskim imenima poput nekih od najboljih svetskih teniserki

Vreme je da saznate ko su najbolje srpske odbojkašice zbog kojih se ne trese samo mreža, već klecaju i kolena brojnih obožavatelja! 

Najbolje srpske odbojkašice

Ovih sedam srpskih odbojkašica ušle su u istoriju kao neke od najboljih sportistkinja naše zemlje!

1. Tijana Bošković

Tijana Boskovic
Izvor: Starsport

Tijana Bošković je nesumnjivo jedna od najboljih ali i najpopularnijih srpskih odbojkašica kojoj se ceo svet divi! Ova mlada dama je sa 20 godina postala jedno od najprepoznatljivijih lica u svetu odbojke, a njeni uspesi idu u prilog njenoj nenadmašnoj igri i borbenosti na terenu! 

Jedna od najboljih srpskih odbojkašica nastavila je da brani boje odbojkaškog kluba Ezacibaši na oduševljenje svih! Popularnost Tijane Bošković vidi se i u činjenici da je još tokom 2019. godine u Kini oformljen njen fan-klub, koji je tada imao 286.157 članova! Jednostavno, očarala je najmnogoljudniju zemlju svojom igrom! 

Bila je vodeći strelac Ženske nacionalne odbojkaške reprezentacije Srbije kada je debitovala na Svetskom prvenstvu u odbojci davne 2014. godine. Pored toga, osvojila je srebrnu medalju sa reprezentacijom Srbije na Olimpijskim igrama u Riju, 2016. godine, i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u odbojci za žene 2017. Ipak, vrhunac njene karijere bila je zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u odbojci za žene 2018. godine! 

Ova devojka zaista zaslužuje da se nađe na listi najboljih srpskih odbojkašica, jer ne samo da je sportska već i ljudska gromada o kojoj će se tek pričati! 

2. Maja Ognjenović

Maja Ognjanovic
Izvor: Starsport

Maja Ognjenović jedna je od najboljih srpskih odbojkašica koja ponosno vodi svoj tim i brani boje Srbije ima vrhunsku sportsku karijeru već 16 godina! 

Ova dama je veliki borac i može da se pohvali vrhunskim sportskim rezultatima! Osvojila je brojne medalje, od zlata do srebra, i svakom se diči! Maja Ognjenović odigrala je više od 250 utakmica u dresu Srbije! Iako joj je uloga kapitena donela brojne obaveze, Maja je tokom godina pokazala kako se postaje i kako se ostaje virtuoz na terenu! Mlađe koleginice definitivno imaju šta da nauče od najboljeg tehničara Evrolige i šampionata Evrope!  

I ona će, poput Tijane Bošković, naredne sezone igrati za Ezačibaši, a po svemu sudeći, žestoko i vredno se priprema za osvajanje zlata na olimpijskim igrama u Tokiju! 

3. Brankica Mihajlović

Izvor: Starsport

Jedan od najboljih ženskih primača servisa upravo je ova mlada dama koja je još davne 2012. godine zaigrala u dresu Srbije! 

Brankica Mihajlović može da se pohvali sa dve osvojene medalje – jednom srebrnom na Olimpijadi u Riju i jednom zlatnom na Svetskom prvenstvu održanom 2018. godine. Trenutno nastupa za turski odbojkaški klub Fenerbahče. 

Iako je početkom prošle godine imala operaciju zbog preloma domalog prsta šake, Brankica sa nestrpljenjem čeka početak Olimpijskih igara, gde će zajedno sa ostalim koleginicama imati prilike da odbrani srebrnu medalju osvojenu u Rio de Žaneiru! 

4. Milena Rašić

Milena Rasic
Izvor: Starsport

Put od Šumadije do velikih svetskih odbojkaških takmičenja nije bio nimalo lak, ali Milena je pokazala da se uz volju, upornost, disciplinu i jasan cilj sve postiže, zato se i nalazi na listi najboljih srpskih odbojkašica! 

Najpoznatiji srpski sportisti najbolji su dokaz da su naši sportisti poznati po istrajnosti i nenadmašnoj igri, a Milena je nesumnjivo jedna od njih. Najnoviji podaci vezani za Rašićevu je da je posle dugih 7 godina otišla iz turskog kluba Vakifbank u čijem je dresu dala neverovatnih 2.323 poena.

Milena je proglašena za najboljeg blokera tokom 2016. godine, a do sada je osvojila jednu bronzanu, jednu srebrnu i jednu zlatnu medalju

5. Stefana Veljković

Stefana Veljkovic
Izvor: Starsport

Stefana Veljković se početkom februara ostvarila u najlepšoj i najvažnijoj životnoj ulozi – postala je mama jednog dečaka koji je dobio ime Luka! Iako je njen sin njen najveći uspeh, ne možemo da zanemarimo rezultate koje je godinama postizala na odbojkaškom terenu i brojnim sportskim takmičenjima! 

Stefana je do sada igrajući za reprezantaciju osvojila srebrnu medalju, a može se pohvaliti i zlatnom, koju je uz pomoć neverovatne umešnosti osvojila 2018. godine na Svetskom prvenstvu u Japanu! 

Stefana je neprikosnovena u ulozi srednjeg blokera, ali ova mlada dama ne privlači pažnju samo zbog toga! Pored toga što je jedna od najboljih srpskih odbojkašica, jedna je i od najvoljenijih!  

6. Bjanka Buša

Bjanka Busa
Izvor:Wikimedia Commons

Bjanka Buša jedna je od onih sportistkinja o čijim će se uspesima tek pričati! Odbojkom je počela da se bavi još davne 2011. godine, a tokom dosadašnje karijere ostvarila je brojne uspehe, među kojima su i osvojena srebrna medalja na Olimpijadi u Riju, zlatna medalja na Evropskom prvenstvu 2017. godine i zlatna medalja na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Japanu

I ova srpska reprezentativka igra za turski klub Fenerbahče, gde će tek pokazati svoje umeće i dominaciju na terenu! 

7. Anja Spasojević

Anja Spasojevic
Izvor:Wikimedia Commons

Srpska odbojkašica koja je od početka svoje karijere oduševljavala gotovo sve oduvek je bila neko ko je na svakoj utakmici davao sve od sebe i trudio se da se izbori za svaki poen! 

Da, Anja Spasojević, udata Pešić, poznata je po nenadmašnom smeču uz pomoć kojeg je sa reprezentacijom stigla do bronze, davne 2006. godine, ali i do srebra godinu kasnije na Evropskom prvenstvu u Belgiji

Iako se Anja povukla iz sveta sporta još tokom 2014. godine, o njenog igri se i dan-danas priča!

Najbolje srpske odbojkašice dominiraju na terenu kao niko drugi

Poput fudbalskih utakmica sa najviše golova, svaki susret naše ženske odbojkaške reprezentacije sa protivničkom, kao i igra naših odbojkašica ostaju urezani u pamćenje! Bilo bi sebično ne odati priznanje i ostalim devojkama koje poput dama koje smo naveli ostavljaju srce na terenu. 

Mi smo napravili listu najboljih srpskih odbojkašica po našim kriterijumima, ali ukoliko smatrate da smo neku od devojaka izostavili, slobodno napišite u komentaru! 

Umalo da zaboravimo – svaka od devojaka je šampionka i ne zna se koja je bolja, spretnija, motivisanija! Zato nije ni čudo što uspesi ne izostaju!