Debate koje se često vode među prijateljima su sledeće – ko je najbolji sportista na svetu, da li je Partizan bolji od Crvene zvezde, koji košarkaš u NBA je naš najbolji predstavnik… Među tim debatama, neretko možemo čuti i žučne rasprave o tome ko su najbolje srpske atletičarke.

Ove dame ne samo da plene svojom lepotom, već svojim rezultatima i te kako potvrđuju da zaslužuju epitet “najbolje”.

Njihova imena nisu poznata samo u našoj zemlji — za njih zna ceo svet. One su definitivno najbolje srpske atletičarke i, kako stvari stoje, ne planiraju da stanu sa nizanjem uspeha, medalja i pohvala. One su jedinstvene po mnogo čemu. One su naše! 

Ko su najbolje srpske atletičarke? 

Kada vam postavimo pitanje o srpskoj atletici i o damama koje predstavljaju našu zemlju, čije ime vam prvo padne na pamet? 

Ivana Vuleta (Ivana Španović)

Jedna od najpoznatijih i najboljih srpskih atletičarki Ivana Vuleta nedavno se plasirala u finale discipline skok udalj na Evropskom prvenstvu koje se održavalo u Minhenu. Kada je Ivana skočila 6,67 metara, ostvarivši četvrti najbolji rezultat, bilo je jasno da za ovu damu nikada i ni u čemu nema prepreka! 

Kako je i sama izjavila za medije, ovaj rezultat bio je samo još jedan stepenik do cilja, a cilj je zna se šta – zlato u rukama! 

Na početak njene karijere, kao i na sve njene dosadašnje uspehe se nećemo detaljno osvrtati jer verujemo da ne postoji osoba koja nije upućena u kolekciju njenih medalja. Samo ćemo reći da je Ivana sasvim sigurno jedna od najboljih i da zaslužuje da zauzme prvo mesto na našoj listi najboljih srpskih atletičarki. 

Milica Gardašević

S obzirom na to da govorimo o discipline skok udalj, moramo spomenuti mladu damu koja sasvim sigurno kreće da gradi uspešnu karijeru. U pitanju je Milica Gardašević, devojka koja je zajedno sa Ivanom Vuletom postigla uspeh na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kada je ostvarila najbolji reultat u dosadašnoj karijeri skočivši 6,83 metara. 

Milica Gardašević je 2017. godine pobedila na Evropskom prvenstvu do 20 godina u Grosetu i tom prilikom je osvojila titulu juniorskog evropskog prvaka. 

Po svemu sudeći, i ovu mladu damu čeka blistava karijera. 

Adriana Vilagoš

Govorimo o tome koje su najbolje srpske atletičarke, i dok se ne osvrnemo na imena onih koje su uticale na sam tok atletike u našoj zemlji, moramo da se dotaknemo mladih nada, devojaka koje ostvaruju odlične rezultate iako su tek na početku karijere. Jedna od njih je i Adriana Vilagoš, čudo od deteta, kako je mnogi zovu.

Ova devojka je sa samo 18 godina uspela da dobije priznanje da je najbolja mlada sportistkinja Srbije, a osvojila je i 2. mesto kao najbolji mladi sportista Evrope u kategoriji juniora. 

Za one koji nisu upućeni, Adriana Vilagoš se takmiči u disciplini bacanje koplja. Pre samo godinu dana uspela je da osvoji zlatnu medalju u Najrobiju u bacanju koplja na juniorskom prvenstvu sveta. 

Olivera Jevtić

Ne postoji osoba koja nije upućena u uspehe Olivere Jevtić, jedne od najboljih srpskih atletičarki i najboljih trkačica na velike udaljenosti. 

Olivera Jevtić je srpska sportistkinja koja je više puta proglašena najboljom atletičarkom naše zemlje, ali i nekadašnje Jugoslavije i Srbije i Crne Gore. Pored toga, Olivera je imala tu čast da zahvaljujući svojim rezultatima predstavlja svoju zemlju pet puta na Olimpijskim igrama

Dragana Tomašević

Dragana Tomaševič je još jedna srpska atletičarka koja je tokom svoje karijere ostvarila nemerljive i velike rezultate. Dragana našu zemlju predstavlja u bacanju diska i to radi veoma uspešno. 

Najbolji rezultat koji je i državni rekord postignut je na Evropskom prvenstvu 2006. u Geteborgu, kada je bacila disk 63,63 metara. 

Marija Vučenović 

Marija Vučenović je takođe jedna od najboljih srpskih atletičarki. Ona se takmiči u bacanju koplja. U svojoj dosadašnoj karijeri uspela je da osvoji dve bronzane medalje, 2012. godine i 2013. godine.  

Marija Vućenović je 2021. godine u Splitu postavila lični rekord – bacila je koplje 62,25 metara. 

Najbolje srpske atletičarke oduvek vode borbe sa najvećim rivalkama koje, poput njih, teže ka jednom – najboljim rezultatima i zlatu. Skokovi, brzina, bacanje diska i koplja, skok udalj, skok u vis… Sve ove discipline imaju po jednu predstavnicu koja obećava. 

U bliskoj budućnosti ćemo imati prilike da saznamo da li će neka od mlađih dama uspeti da nadmaši rezultate starijih koleginica. Do tada, uživajmo u svemu onome što najbolje srpske atletičarke donose našoj zemlji!