Može li se živeti od esporta – ovo je pitanje koje ljubitelji video-igara često postavljaju sebi, ali i svojim kolegama amaterima i profesionalcima. A jasno je i zašto se ljudi pitaju.

Nema ništa lepše no da zarađujete novac radeći ono što volite. Možete li da zamislite sebe kako zarađujete igrajući vašu omiljenu video-igru? Vidite li sebe kao vrhunskog esport igrača ili ipak kao nekoga ko učestvuje u esportu, ali se ne bavi profesionalnim igranjem video-igara? Da, i tako se može živeti od esporta jer profesionalci pored igranja video-igara zarađuju na još dosta načina!

Zvuči li vam ovo primamljivo? Hajde da vidimo može li se živeti od esporta i kako! 

Može li se živeti od esporta i na koji način?

Sada kada je industrija esporta sazrela do te mere da čitava scena vredi više od milijardu dolara, postoji mnogo različitih načina uz pomoć kojih možete zaraditi i živeti od esporta. Vreme je da prestanete da se pitate koliko profesionalni esport igrači zarađuju i da saznate na koje sve načine se može živeti od esporta. 

Dakle, ako volite da igrate, gledate ili pričate o video-igrama, postoji nekoliko načina na koje možete pretvoriti tu strast u prihod. Važno je znati da profesionalni igrači treniraju i vežbaju, pa čak i poput sportista. Iako esportovi još uvek nisu priznati kao sport, oni su više od hobija!

Ukoliko posedujete veštine i strast, upamtite da esport može biti zaista unosna karijera! Pre nego što damo odgovor na pitanje može li se živeti od esporta i na koji način, saznajmo odakle se sve “sliva” novac u ovu industriju.

 • Sponzorski ugovori: Vodeće esport timove i solo igrače sponzorišu velike kompanije, tako da sponzorski ugovori donose dosta novca.  
 • Prodaja ulaznica za turnir: Događaji uživo su još jedan način na koji organizatori turnira zarađuju. Prodaja ulaznica, kao i izdavanje štandova, jedan su od glavnih prihoda. 
 • Prodaja robe sa oznakom timova: Neki od najpoznatijih esport timova i više nego odlično zarađuju tako što prodaju robu svojim fanovima.
 • Oglašavanje: Događaji i takmičenja zarađuju od oglašavanja. Ovo se odnosi i na striming. 
 • Prava na emitovanje: Sve veći broj emitera plaća organizatorima događaja pravo ma prikazivanje turnira u video-igrama na TV-u.

Stoga, može li se živeti od esporta? I te kako! Evo još nekoliko načina uz pomoć kojih možete živeti od esporta!

Postanite profesionalni igrač esporta

Ovo je najbolji, ali i najizazovniji način da svoju strast pretvorite u profesiju. Da biste postali profesionalac, trebalo bi da osnujete tim, ali i da vas primete na takmičenjima nižih liga pre nego što postanete poznati igrač. 

Kao profesionalac, imaćete prilike da godišnje zaradite od 30.000 do 50.000 dolara. U ovu cifru ulaze sponzorstva kao i novčane nagrade osvojene na turnirima sa najvećim nagradnim fondovima.

Pre nego što rešite da postanete profesionalac imajte na umu da morate biti izuzetno posvećeni svom cilju. Znajte da ćete provesti sate i sate učeći i savladavajući veštine potrebne za dominaciju u određenoj video-igri. Neka sva vaša energija bude posvećena fizičkoj i mentalnoj kondiciji, kao i razvoju strategija. I sami znate da je konkurencija jaka! Neka vam najbolji srpski esport igrači služe kao inspiracija.

Okrenite se strimovanju

Još jedan popularan način zarađivanja novca kada je esport u pitanju jeste i strimovanje, pogotovo na Tviču. Na ovoj platformi je prosek zarade oko 5.000 dolara mesečno ukoliko ste dobri u svom poslu. Iako i strimovanje može delovati kao hobi, kada konačno stignete do zavidnog nivoa pratilaca, ovaj hobi može prerasti u posao sa punim radnim vremenom. 

Ključ za osvajanje pratilaca iliti pretplatnika je pronalaženje jedinstvenog stila. Najuspešniji Tvič kanali svojim pretplatnicima pružaju savete o određenim video-igrama, ali nude još dosta toga. 

Upamtite, poznati strimeri ne zarađuju samo od platforme, već i od brojnih sponzorstava. 

Sastavite svoje fantasy timove

Fantasy sport je vrsta onlajn igre u kojoj učesnici sastavljaju virtuelne timove u kojima se nalaze pravi igrači profesionalnog sporta. Isti ti timovi se takmiče na osnovu statističkih dostignuća igrača u stvarnim utakmicama. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih igara, ovo vam može delovati zaista zanimljivo i može biti unosno.

Izaberite fantasy sport, sastavite fantasy tim, nadmudrite protivnika i uživajte u novčanoj nagradi!

Kladite se na svoje omiljene esport timove

Može li se živeti od esporta? Jasno je da može! Čak i ne morate biti deo ove industrije da biste profitirali od nje. 

Zaista je jednostavno – ukoliko volite i pratite određenju igru i poznajete timove, imate predispozicije da sastavite dobru opkladu koja će vas odvesti do mogućeg dobitka. Meridian onlajn kladionica je jedna od kladionica koje vam nude i mogućnost klađenja na esport. 

Na kraju, ne morate biti profesionalni igrač da biste bili deo esport industrije. Sada postoji mnogo mogućnosti za zaradu! Možete biti:

 1. Vlasnik organizacije
 2. Novinar
 3. Sudija
 4. Specijalista za prodaju i marketing
 5. Trener
 6. Menadžer događaja

Kao što i sami zaključujete, zaista se može živeti od esporta, na ovaj ili onaj način. A ukoliko želite da proširite svoje znanje o esportu, turnirima, takmičenjima i susretima koji nas tek očekuju, pridružite se Meridianovom discord kanalu i saznajte sve najnovije vesti.