Navijači, stručnjaci, bivši igrači ali i oni koji ne prate pomno košarku jednoglasno se slažu da je Majkl Džordan ne samo najbolji svetski košarkaš već i najveći košarkaš svih vremena! I pored toga, ne možemo a da se ne zapitamo ko su košarkaške legende sa najviše poena koje su uspele da postanu ne samo najbolji strelci, već i da ostanu na vrhu liste zahvaljujući svojim istorijskim dostignućima? 

Ukoliko imalo poznajete istoriju NBA lige  znate da je košarkaški meč nepredvidiv i da sve zavisi od jednog igrača koji može da izdrži više od drugih, u zavisnosti od njihovog kvaliteta. Možete da budete dobar skakač, dodavač, defanzivac, šta god želite, ali na kraju tim koji postigne više poena dobija utakmicu, zar ne? 

Ući na listu “Košarkaške legende sa najviše poena”  je nešto čime se mnogi ne mogu pohvaliti. NBA je oduvek predstavljala najbolje igrače svih vremena i naravno da su najdarovitiji strelci ostavili trag u ligi i ispisali istoriju.

Da li ste spremni da saznate ko su košarkaške legende sa najviše poena?

Košarkaške legende sa najviše poena – petorica najboljih

Kako biste najbolje procenili statističku dominaciju ovih momaka, osvrnućemo se na lidere u košarci koji su i više nego zaslužili epitet najbolji! 

1. Karim Abdul Džabar (Kareem Abdul-Jabbar)

Izvor: Flickr

Na vrhu ove liste nalazi se samo jedno ime, Karim Abdul Džabar. Tokom dvadesetogodišnje karijere, Abdul Džabar je postao jedan od najboljih igrača svih vremena. Na putu do osvajanja šest titula u NBA ligi, Karim je postigao 38.387 poena, što je rekord koji se trenutno čini neosvojivim. Iako ima košarkaša koji su se približili Jabbarovom rezultatu, još uvek niko nije uspeo da ga svrgne sa trona.

Zanimljivo je da je Abdul Džabar samo dva puta osvojio NBA šampionat, 1971. i 1972. godine. Ipak, doslednost je bila ključ za njega – prosečno je postizao 24,2 poena po utakmici a odigrao je 1560 utakmica odigranih u savezu.

Sada Lebron Džejms ima priliku ne samo da mu se približi već i da nadmaši njegov rezultat. U međuvremenu, veliki Abdul ostaje na vrhu ove liste.

2. Lebron Džejms (LeBron James) 

Izvor: Flickr

Lebron Džejms je nakon pobede Lejkersa u Hjustonu doživeo još jednu prekretnicu u karijeri – poslednja dva poena koja je doneo svom timu pomoogla su kralju terena da dostigne i nadmaši 36.000 poena u karijeri, što ga čini najmlađim košarkašem ikada koji je dostigao taj broj poena sa 36 godina i 363 dana. 

Lebron je najviše rangirani aktivni igrač na listi strelaca svih vremena i mogao bi da se popne na vrh liste “košarkaške legende sa najviše poena” do kraja karijere.

Prema Basketball-Reference, Džejms je sedam puta bio ubedljivo lider svog tima po poenima, skokovima i asistencijama u finalu NBA lige. Samo tri druga igrača u istoriji lige su postigla ovaj podvig jednom (Medžik Džonson, Tim Dankan i Džimi Batler). 

Ovaj momak već ima više poena u karijeri od Majkla Džordana ili Kobija Brajanta, više asistencija u karijeri od Ajza Tomasa ili Gerija Pejtona, više skokova od Larija Birda ili Vilisa Rida, više ukradenih poena u karijeri od Alena Ajversona i Medžika Džonsona, više blokova u karijeri od Skotija Pipena ili Jao Minga, više trojki u karijeri od Kevina Durenta ili Peđe Stojakovića, i više tripl-dablova u karijeri od Vilta Čemberlena ili Džejmsa Hardena.

Malo li je?

3. Karl Malon (Karl Malone)

Karl Malon, bivši profesionalni NBA igrač  smatra se jednim od najvećih napadača u istoriji NBA lige. Malone je tokom svoje dugogodišnje karijere uspeo da postigne neverovatne rezultate – dva puta je bio MVP NBA lige, 14 puta NBA All-star i 11 puta član All-NBA prvog tima.

Tokom karijere osvojio je 36,928 poena, te je zauzeo treće mesto, odmah iza Džabara i Lebrona. Ne samo da se može pohvaliti neverovatnim brojem poena, već i rekordom po broju pokušaja i izvedenih slobodnih bacanja. 

Karl Malon je član Košarkaške Kuće slavnih. 

4. Kobi Brajant (Kobe Bryant)

Izvor: Flickr

Kobi Brajant je bio bivši američki profesionalni košarkaš i preduzetnik. Odigrao je celu svoju dvadesetogodišnju karijeru u NBA ligi za Los Angeles Lakerse. Brajant je važio za jednog od najboljih NBA igrača svih vremena, osvojio je više nagrada i trofeja tokom svoje karijere, a bio je i jedan od najbogatijih sportista svih vremena, što je zanemarljivo u odnosu na njegovu celokupnu sportsku karijeru.

Povučen iz srednje škole Lover Merion 1996. godine, Kobi je bio predodređen za velike stvari. Posedovao je sve veštine i još važnije odlučnost da bude najbolji.

Najbolji dokaz toga je zbor njegovih poena tokom košarkaške karijere – 33,643 poena

Kobi je završio karijeru sa prosečno 25 poena, 5 skokova i blizu 5 asistencija po utakmici. Neverovatno, zar ne? 

5. Majkl Džordan (Michael Jordan)

Sinonim za košarku, dobru igru i veliki uspeh je niko drugi no Majkl Džordan, čovek koji je utabao put košarke tokom devedesetih godina prošlog veka i označio prekretnicu u istoj! 

Danas je Džordan vlasnik NBA tima Charlotte Hornets, a nekada je bio ključna figura u popularizaciji košarke. Do dana današnjeg ne postoji osoba koja ne zna za njega i koja se ne divi njegovim uspesima. Pored brojnih nagrada i priznanja, veliki uspeh su i poeni koje je osvojio tokom karijere – 32,292 poena koji ga svrstavaju na peto mesto naše liste “Košarkaške legende sa najviše poena”.

O njima nećemo pisati bespotrebne hvalospeve, nećemo naglašavati kako i kada su postigli to što su postigli… Za njih ćemo samo reći da su neprikosnovene košarkaške legende sa najviše poena!