Ukoliko imalo pratite esport, verujemo da ste se više puta zapitali koliko profesionalni esport igrači zarađuju. Sama zarada se razlikuje kod brojnih igrača. Neko zarađuje hiljade dolara godišnje, a neko milione!

Jasno vam je da je poslednjih godina profesionalno igranje video-igara postala jedna od plaćenijih profesija o kojoj svi maštaju! Trenutni razvoj ove industrije doprinosi tome da esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima postanu glavni cilj svakog igrača! Iako se godišnje mogu zaraditi milioni na turnirima, brojna sponzorstva, kao i razni angažmani, najboljim profesionalnim igračima obezbeđuju dodatne prihode. I zapravo ti dodatni prihodi čine da esport bude jedna od najunosnijih profesija! 

S druge strane, da bi se stiglo do tih istih miliona, potrebno je mnogo odricanja, treninga, strasti i odlučnosti! I zato se potrudite da sagledate širu sliku – ništa ne pada sa neba! 

Hajde da saznamo koliko profesionalni esport igrači zarađuju, kao i koji su to najčešći oblici prihoda u pitanju! 

Kako i koliko profesionalni esport igrači zarađuju novac?

Većina profesionalnih esport igrača kombinuje dva i više izvora prihoda. Zato nije ni čudo što su mnogi profesionalni igrači stekli ogromno bogatstvo dok su bili na vrhuncu svoje karijere.

Dakle, u proseku, profesionalni esport igrači zarađuju između 1.000 i 5.000 dolara mesečno ili između 12.000 i 60.000 dolara godišnje. Još jednom, govorimo o proseku.

Njihova plata kao i celokupna zarada zavise od nekoliko bitnih faktora, kao što su:

 • Video-igra koju igraju
 • Nivo veštine
 • Broj osvojenih turnira
 • Broj sponzora 

Šta još formira zaradu profesionalnih esport igrača? 

Novčana nagrada

Najveće nagrade na turnirima u Sjedinjenim Američkim Državama dostižu i do 200.000 dolara! Kada su međunarodni turniri u pitanju pobednik dobija i preko milion dolara! S obzirom na to da je često u pitanju ekipno takmičenje, nagrada se deli na članove tima, ali i u tom slučaju su iznosi neverovatni! 

Plate

Iako ranije nije bio slučaj da profesionalni timovi svojim igračima daju mesečnu platu, poslednjih godina se povećao broj kompanija koje to rade. Najnovija istraživanja pokazuju da profesionalni igrači zarađuju između 1.000 i 5.000 dolara mesečno. Najkvalifikovaniji igrači su i najplaćeniji, te iznos njihove plate može dostići cifru od 15.000 dolara!

Bonusi

Pored redovnih plata, profesionalni igrači dobijaju i bonuse, a ovo se najčešće dešava nakon velike pobede! Nemojte se iznenaditi, ali iznos bonusa nekada zna da dostigne cifru od 20.000 dolara po turniru! Za ovu svotu se vredi truditi. U prilog tome svedoče i najbolji srpski esport igrači, tačnije, cifre na njihovim bankovnim računima!

Sponzori

Iako esport još uvek nije priznat kao sport, njegovi profesionalni igrači, poput najpopularnijih fudbalskih klubova na svetu, imaju mnogo sponzora. Veliki broj kompanija sponzoriše profesionalne esport igrače. Zbog same prirode posla, kompanije koje proizvode energetska pića, ali i računarsku opremu, spremne su da ulože veliki novac. Cilj im je da se njihov proizvod nađe pored igrača najpopularnijih esportova na svetu

Osim plata, sponzori svojim zaštitnim licima daju i novčane bonus, plaćaju njihove putne troškove i nude im bezbroj drugih pogodnosti!

Striming

Striming je takođe izvor ogromnog novca koji ide u džep profesionalnih esport igrača. Sa velikom bazom pretplatnika i doslednim, kvalitetnim igranjem i sadržajem, igrači mogu zaraditi desetine hiljada dolara mesečno.

Svi ovi izvori prihoda razlog su zašto je profesionalno igranje video-igara prava karijera koja je trenutno pun pogodak! Kao i u bilo kojoj drugoj oblasti, i ovde imate najbolje, prosečne i one koji jedva opstaju, pa zarada zavisi i od toga.

Ono što je takođe super stvar je i to što postoji mnogo mogućnosti u esportu koje nisu vezane za profesionalno igranje video-igara. Dobro plaćeni poslovi koji imaju veze sa esportom su i: 

 • Menadžer društvenih medija
 • Menadžer događaja
 • Strimer
 • Trener
 • Novinar
 • Sudija
 • Specijalista za prodaju i marketing
 • Vlasnik organizacije

Koliko profesionalni esport igrači zarađuju?

I u ovom poslu, kao i u svakom drugom, uspeh je relativna stvar. Mnogi profesionalni esport igrači zarađuju pristojno za život radeći ono što vole i u čemu uživaju. Isti ti igrači nemaju preskupe nekretnine, automobile i slične stvari oko sebe. 

Ima i onih koji zarađuju minimalno, pa ipak nose najskuplji sat na ruci! Bitno je znati da se osnovna plata profesionalnog esport igrača kreće od 1.000 do 5.000 dolara mesečno. Taj iznos će se povećati sa novčanim nagradama, sponzorstvima i prihodima od striminga koji mogu dostići desetine ili stotine hiljada dolara. 

Upamtite, dok vrhunski profesionalni esport igrači zarađuju hiljade dolara svake godine, realnost je da samo nekoliko ljudi uživa u takvoj plati. Ukoliko maštate o tome da postanete profesionalni esport igrač, znajte da na ovom putu nema prečica. Red, rad i disciplina, pa tek onda astronomski iznosi! 

Ukoliko želite da saznate sve o esportu, takmičenjima, susretima, turnirima, pridružite se Meridianovom discord kanalu i saznajte sve najnovije vesti vezane za isti! 

S druge strane, ukoliko poželite da se kladite na esport, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i izaberite neke od najboljih kvota!