Mnogi bi rekli da fudbal već odavno nije samo sport, već je i dobar biznis uz pomoć kojeg se zarađuju ozbiljne sume novca! U prilog tome govore i novčani iznosi koji se nalaze na računima slavnih, poznatih i vrhunskih fudbalera! Koliko fudbaleri zarađuju i da li na njihovu zaradu utiče samo umešnost na terenu ili veliku ulogu u tome imaju i veliki sponzorski ugovori? 

Definitivno je u pitanju kombinacija ta dva faktora. Još kada na to dodate i prava na emitovanje kao i prodaju ulaznica, cifra postaje zaista velika! 

Koliko fudbaleri zarađuju?

Mnogi bi rekli previše, a mi ćemo reći – onoliko koliko zasluže zahvaljujući svojoj igri! Naime, koliko fudbaleri zarađuju zavisi od toga i u kojoj zemlji i ligi igraju. Prosečna plata fudbalera Premijer lige je nešto više od 60.000 funti nedeljno, što je više od 3 miliona godišnje. Fudbaleri Premijer lige nesumnjivo su najplaćeniji. Da li na iznos utiče njihova dominacija na terenu? Definitivno da!   

Zahvaljujući svom talentu, mnoga poznata imena “napreduju” na rang listi i samim tim pokazuju šta imaju i mogu da ponude klubovima. Kao rezultat toga, potražnja za njima se povećava zajedno sa iznosima na njihovom bankovnom računu! 

Na listi najbolje plaćenih fudbalera nalaze se fudbaleri visokog profila koji predstavljaju neke od najvećih svetskih fudbalskih klubova i to pretežno evropskih klubova.

Jedan od najpoznatijih svetskih fudbalera i najboljih fudbalskih strelaca, Kristijano Ronaldo, jedan je od fudbalera čija plata na godišnjem nivou iznosi 125 miliona dolara! Njegov iznenađijući povratak u Mančester junajted nije obeležen samo medijskom pompom, već i finom zaradom.

Zašto su toliko plaćeni? 

Plate u fudbalu su porasle za više od 200% od 2000. godine. Dobri i talentovani fudbaleri veoma su traženi jer povećavaju verovatnoću da tim osvoji titulu, što znači da će tim zaraditi znatne količine novca prodajom prava na emitovanje, ulaznica i robe svojim navijačima.

Kao što i sami zaključujete, sve je u ponudi i potražnji. Veliki svetski klubovi bukvalno moraju da licitiraju za igrače, nadmašujući jedni druge kako bi se osigurali sa najboljim igračima koji će zauzvrat odvesti klub dalje i zaraditi novac. Ovo je čista situacija u kojoj svi zarađuju! Koliko fudbaleri zarađuju? I više nego dovoljno! Hajde da vidimo o kolikim ciframa se tu zapravo radi.

1. Kristijano Ronaldo

Lista najbolje plaćenih fudbalera Ronaldo
Izvor: Shutterstock

Nakon povratka u Mančester junajted, poznati napadač Kristijano Ronaldo našao se na vrhu Forbsove liste najplaćenijih fudbalera u 2021. godini. 

Njegov povratak na Old Traford postao je jedan od fudbalskih transfera o kojima se najviše pričalo u dosadašnjoj istoriji fudbala! 

Ronaldo, poznat i kao jedan od najpraćenijih fudbalera na društvenim mrežama, stekao je još više pratilaca posle povratka u englesku Premijer ligu! I to nije jedina stvar u kojoj je napredovao! Njegova godišnja zarada je skočila na čak 125 miliona dolara godišnje! U ovu cifru ulazi i novac koji fudbaler dobija reklamirajući Nike, Clear i Herbalife

Ronaldo takođe odlično zarađuje zahvaljujući brendu CR7 i njegovoj kompaniji koja proizvodi parfeme, donji veš, naočare, ali pod svojim okriljem ima i hotele, teretane kao i kliniku Insparia u Marbelji! 

2. Lionel Mesi

Lista najbolje plaćenih fudbalera Mesi
Izvor: Shutterstock

Mesija mnogi smatraju najvećim igračem koji je ikada živeo – i on svoj talenat potkrepljuje jednom od najvećih zarada na svetu! Ukoliko ste se pitali koliko fudbaleri zarađuju, znajte da Mesi može da se pohvali godišnjom zaradom od 110 miliona dolara

U fudbalskom prelaznom roku 2021. godine, Lionel Mesi je napravio šokantan transfer u Paris Sen Žermen nakon propalih pregovora sa svojim bivšim klubom Barselonom.

Mesi je napustio Barselonu posle 26 godina i brojnih osvojenih trofeja i nagrada. Iako bi njegova zarada bila još veća da je dogovor sa Barselonom postignut, Mesi se ne žali ni na ovaj iznos. 

Njegova saradnja sa Adidasom, Pepsijem, i Badvajzerom pivom mu dodatno pojačava račun! 

3. Nejmar

Lista najbolje plaćenih fudbalera Nejmar
Izvor: Shutterstock

Nejmar je drugi igrač Paris Sen Žermena na Forbsovoj listi najplaćenijih fudbalera u 2021 godini. U maju 2021. godine Nejmar je potpisao novi četvorogodišnji ugovor sa PSŽ-om, a njegova godišnja zarada iznosi 75 miliona dolara u PSŽ-u i 20 miliona dolara od sponzorskih ugovora! 

Nejmar sarađuje sa kompanijama Puma, Epic Games, Flutter Entertainment, Qatar Airways, Red Bull i Triller.

Pored toga, on je treći sportista po broju pratilaca na društvenoj mreži Instagram, te i od toga ima veliki prihod! Sve u svemu, on je nesumnjivo jedan od najplaćenijih fudbalera koji je sa Mesijem i Kilijanom Mbapeom formirao jednu od najboljih napadačkih trojki! 

4. Kilijan Mbape

Lista najbolje plaćenih fudbalera Mbape
Izvor: Shutterstock

Svake godine Kilijan Mbape nastavlja da se razvija u sve boljeg igrača koji postiže značajne uspehe i rekorde i upravo se zbog toga smatra trenutno najtalentovanijim mladim fudbalerom!

U protekle tri, četiri godine zaradio je dosta novca i zato i jeste jedan od najplaćenijih fudbalera u 2021. godini. 

Njegova godišnja zarada iznosi 43 miliona dolara, od toga preko 28 miliona dolara zaradi zahvaljujući svojoj igri i 15 miliona zahvaljujući brojnim sponzorskim ugovorima. Prema brojnim glasinama, za njega je zainteresovan Real Madrid. Ukoliko se desi da Mbape poptiše ugovor sa njima, njegova zarada će se sigurno uvećati! 

5. Mohamed Salah

Lista najbolje plaćenih fudbalera Salah
Izvor: Shutterstock

Otkako je Mohamed Salah debitovao za Liverpul u Premijer ligi, važi za jednog od najboljih igrača kako u ligi tako i u Evropi! Njegova statistika je neverovatna i zato se smatra jednim od najboljih fudbalera u istoriji Liverpula! 

Zahvaljujući svom neverovatnom talentu, egipatski napadač zarađuje 41 milion dolara – 25 miliona dolara plate i preko 16 miliona dolara od sponzorskih ugovora! 

6. Robert Levandovski

Lista najbolje plaćenih fudbalera Levandovski
Izvor: Shutterstock

Napadač Bajerna iz Minhena, Robert Levandovski, pored toga što je proglašen jednim od najboljih napadača u istoriji fudbala može da se pohvali i godišnjom zaradom od 35 milliona dolara – 27 miliona dolara zarađuje zahvaljujući svom ugovoru sa Bajernom, a ostatak dobija zahvaljujući sponzorskim ugovorima. 

Levandovski je trenutno nosilac evropskih zlatnih čizama za 2021. godinu! 

7. Andres Inijesta

Lista najbolje plaćenih fudbalera
Izvor: Shutterstock

Plate fudbalera uopšte nisu male, a tome svedoči i zarada bivšeg veznog fudbalera Barselone, Andresa Inijeste. On se isto može pohvaliti činjenicom da je među najplaćenijim fudbalerima u 2021. godini. 

Inijestin prelazak u Japan godinama ga drži među najskupljim fudbalerima. Zahvaljujući ugovoru sa japanskim klubom Visel Kobeom, Andres godišnje zarađuje 31 million dolara, dok 4 miliona dobija zahvaljujući sponzorima!