Nema sumnje da je profesionalno bavljenje fudbalom izuzetno konkurentan, ali i isplativ poziv. Upravo se zato često među dečacima može čuti pitanje: „Kako postati profesionalni fudbaler?“ 

Da bi dečaci uspeli da ostvare svoj san, kao što je to učinio Kristijano Ronaldo, najbolji fudbalski strelac, ali i jedan od najznačajnijih fudbalera našeg vremena, moraju steći značajnu prednost u odnosu na konkurenciju i moraju biti bolji i od najboljih! A kako će uspeti u tome? Tako što će dati sve od sebe da njihov san postane java! 

Kako postati profesionalni fudbaler? 

Kada razmišljate o tome kako postati profesionalni fudbaler, ono što morate znati je da je mnogo sreće uključeno u ostvarivanje ovog sna i želje. Međutim, bitno je da sebi pružite šansu tako što ćete se držati principa. 

Postati i opstati kao profesionalni fudbaler je san skoro svakog muškarca, a vrlo je lako shvatiti i zašto. Prvo, bavite se sportom koji volite, a pritom ste i plaćeni za to. Pored toga, za vas znaju svi, a vaše uspehe slave kao da ste im rod najrođeniji. I ne samo to, oni koji se ističu u sportu su uvek poštovani, llppa njihova dela i uspesi ostaju upamćeni godinama, pa i decenijama. O tome vam svedoče i uspesi najboljih srpskih fudbalera.

S obzirom na to da je u pitanju neverovatno konkurentna industrija koja zahteva posvećenost, doslednost i žrtvu, odgovor na pitanje kako postati profesionalni fudbaler nije nimalo jednostavan. 

Bez obzira na to, nikada ne treba odustati od cilja, zato smo se i potrudili da u članku koji je pred vama obuhvatimo najkorisnije savete koji će vam pomoći u tome da ispunite svoj san. 

1. Budite sigurni u to da je fudbal vaš prioritet

Ukoliko imate dovoljno strasti i posvećenosti da radite na sebi i svojim veštinama kao i da iste usavršavate konstantno, znajte da ste na dobrom putu da ispunite svoj cilj. Znate i sami da što više sati, odnosno svog vremena, posvetite sportu, dajete sebi veće mogućnosti i šanse da uspete u nameri da postanete profesionalni fudbaler.

U današnjem veoma kompetativnom svetu sporta, ako ne možete dati 100 odsto sebe, prestići će vas oni koji to mogu i žele. Fudbal je najpopularniji sport na svetu, i kada je on u pitanju, konkurencija je ogromna, a želja za uspehom u istom je još veća. Dakle, ni jednog trenutka ne smete smetnuti sa uma da vam fudbal mora biti, ako ne jedini, onda glavni prioritet. 

Još jednu stvar nikada ne smete izgubiti iz vida – vi zaista morate voleti fudbal. U vama mora kuljati strast prema njemu jer u protivnom, ukoliko vaš uspeh kao pojedinca izostane, lako se može desiti da vam fudbal postane nebitan. 

Dakle, predanost igri je ono što će vas izdvojiti od ostalih. Da biste postali profesionalni fudbaler, morate da živite i dišete igru. Putovanje neće biti glatko, ali vaša strast će vam pomoći da prebrodite negativne i izazovne trenutke.

Ako želite da budete profesionalni sportista na današnjem tržištu, morate biti 100% posvećeni

2. Naučite sve o fudbalu

Činjenica je da, ukoliko želite da dominirate u nečemu, morate imati sve podatke u “malom prstu”. To znači da morate naučiti što više o fudbalu. Gledajte utakmice, čitajte knjige i razgovarajte sa profesionalnim fudbalerima ukoliko vam se ukaže prilika za to. Razmišljajte o taktikama koje koriste, ali donosite i zaključke o tome kako biste vi delali u nekoj situaciji. 

3. Počnite da trenirate fudbal što pre 

Fudbal je timski sport, tako da je ključno da se pridružite timu u što mlađim godinama kako biste igrali što više i naučili igru do tančina.

Trenirajte svakog dana i nadograđujte svoje veštine. I nemojte se plašiti da menjate timove. Nema lepšeg osećaja ostati veran lokalnom timu ali isto tako nema ništa loše u tome promeniti tim i naučiti nešto novo u novom okruženju u kojem će vaše veštine postati još bolje. 

4. Vežbajte i hranite se zdravo

Profesionalni fudbaleri su sportisti a da biste bili vrhunski sportista i da biste stekli i održavali potreban fizički nivo, neophodno je da vežbate ali i da se zdravo hranite.

Poznato vam je da fudbaleri troše mnogo energije na treninge i utakmice, tako da je ključno pronaći zdravu nutritivnu ravnotežu u svojim obrocima. Voditeračuna o unosu proteina i ugljenih hidrata, kao i tečnosti.

Mesi, na primer, sledi strogu dijetu koja uključuje puno vode, ribe, hrane od celog zrna, svežeg voća i povrća. Kristijano Ronaldo takođe svoju ishranu bazira na ribi i jajima. Naravno, ako želite da postanete profesionalni fudbaler, nije preporučljivo da jedete brzu hranu i mnogo slatkih poslastica.

Dobar trening mora biti kombinovan sa dobrom ishranom

Što se tiče vežbanja, vežbe moraju biti prilagođene svakom pojedincu, a razlikovaće se u zavisnosti od uzrasta. 

Trebalo bi, u najmanju ruku, da razvijete kondiciju da izdržite 90 minuta na terenu, ali idealno bi bilo da izdržite i duže, u slučaju produžetka!

Kardiovaskularne vežbe i intervalni trening visokog intenziteta – trčanje, veslanje i trening sa tegovima, pomažu u izgradnji snage i izdržljivosti.

5. Naučite da koristite obe noge

Želite da budete profesionalac? Pored svega navedenog, nije na odmet da naučite da koristite i levu i desnu nogu podjednako. 

Dok većina fudbalera šutira bolje jednom nogom nego drugom, važno je znati kako da koristite obe. Umesto da poboljšate akciju svojom dominantnom nogom, koncentrišite se na slabiju.

Znate, ukoliko podjednako dobro šutirate sa obe noge, bićete primećeni jer ćete se vrlo brzo izdvojiti iz gomile i privućićete pažnju skautima. 

6. Učite od profesionalaca

Da biste postali profesionalni fudbaler, učite od onih koji su već uspeli u tome. Ispratite kako igraju fudbaleri u Premier ligi i kopirajte njihove poteze i taktiku.

Ovo može zvučati čudno, ali ne biste verovali koliko mladih i neiskusnih igrača ignoriše ovaj savet. Nismo sigurni zašto, ali znamo to da je za dobre rezultate podjednako bitno i izabrati igrača koji igra na vašoj poziciji i pažljivo ga pratiti. 

7. Procenite sebe kao igrača

Jednom kada steknete određeno iskustvo, procenite sebe kao igrača. Dobro pogledajte svoje veštine i saznajte koja pozicija vam najviše odgovara. 

Razmislite o tome kako vaše snage koriste vašim saigračima i kako se vaše veštine uklapaju u igru kao celinu. Pošto je fudbal konkurentan, važno je da budete izvanredni u onome što radite.

Da biste u tome uspeli, izaberite svoju poziciju i radite na svojim veštinama. Pitajte trenera o vašim sposobnostima i talentu. Nemojte zavaravati sebe nikako, već prvo budite iskreni prema sebi a onda i prema svojim očekivanjima. 

8. Uvek budite spremni za posetu skauta

Da biste postali profesionalni fudbaler, moraćete da impresionirate skauta. Skaut se može pojaviti u bilo kom trenutku da proveri vaš tim. Zato je i važno da na svakoj utakmici date sve od sebe i igrate najbolje što možete. Pored vaše igre, skaut će procenjivati i vaš stav prema istoj ali i prema timu. Vaš lik će biti posmatran isto koliko i vaš talenat, pa pokažite svoj timski duh! Iako su konkurentnost i ambicija važni, igrajte pošteno i pridržavajte se pravila.

Petostruki osvajač „Zlatne lopte“ Kristijano Ronaldo, koji je nadaleko poznat kao jedan od najvećih fudbalera svih vremena, veruje da, iako je talenat važan, „nije ključna tačka“. I zaista je u pravu.  

Znate, ambiciozni fudbaleri moraju biti voljni da ulože u posao, a to znači da se maksimalno posvete igri, da se pojavljuju na vreme na treningu, da ponekad ostaju duže kako usavršili svoje slabije tačke igre. 

Kada vidite da Mesi šalje slobodan udarac u gornji ugao gola, vama to možda izgledao kao da ima magični štapić pa je izveo takav udarac ili možete pomisliti damu se baš posrećilo. Ne zavaravajte se – to je proizvod sati i sati vežbanja.

Kevin de Brujne, belgijski internacionalac je izgovorio jednu zaista pametnu rečenicu:

„Najvažnije mi je da se zabavljam kao dete. I dalje uživam u fudbalu, čak i ako je to sada moj posao.“

Mislimo da vam je sada jasno sve!