Kako bismo se osvrnuli na to po čemu je istorija NBA lige značajna, moramo krenuti od onog hladnog decembarskog dana u Springfildu u Masačusetsu 1891. godine, kada je košarka prvi put nastala.

Kada je Džejms Nejsmit izumeo košarku 1891. godine, Sjedinjene Države su imale samo 44 države, a Vajoming i Ajdaho su im se upravo pridružili. Nakon toga, pristupile su im i Juta, Oklahoma i Arizona. Interesantna je činjenica da u ranim danima košarke većina timova nije imala trenera, jer je bilo vrlo malo strategije u igri u kojoj se većina igrača oslanjala na svoju atletsku snagu, a ne na svoj mozak. 

Čak ni tvorac ove igre Džejms Nejsmit nije verovao da je za nju potrebno treniranje. Međutim, kako je igra postajala sve popularnija, igrači su počeli da smišljaju kako da “manipulišu” njenim ishodom, te je tako rođena strategija.

Sama istorija košarke ima mnogo zanimljivih činjenica o kojima se može raspredati danima. Ipak, ovde smo da bismo smo saznali više o istoriji i razvoju NBA lige, zar ne? Ta priča se krije u sledećim redovima.

Istorija NBA lige – kako je sve počelo

Kao što smo već naveli, istorija NBA lige ima pregršt zanimljivih činjenica sa kojima nisu upoznati svi. Svako od nas zna da je NBA najveća, ali i najbolja svetska košarkaška liga, kao i da se organizuje u Sjedinjenim Američkim Državama. Isto tako, svako od nas je upoznat sa činjenicom da je popularna i na međunarodnom nivou kao i da je san gotovo svih, kako srpskih, tako i najboljih svetskih košarkaša

NBA je organizacija rođena iz inovacija, a priča jedne od najpopularnijih sportskih liga počinje ovako: Bio je jun 1946. godine u Njujorku kada je vlasnik Boston Gardena Volter Braun (Walter Brown) shvatio da se velike arene za hokej na ledu, koje su bile prazne većinu noći, mogu koristiti za održavanje košarkaških utakmica. Došao je na ideju da osnuje Košarkaški savez Amerike (BAA), koji se 1949. spojio sa Nacionalnom košarkaškom ligom (NBL) i stvorio Nacionalnu košarkašku asocijaciju (NBA)

NBA je rođena

BAA je počela sa 11 timova 1946. godine, ali je pre početka sledeće sezone ostala bez četiri.  Uprkos gubitku četiri tima, BAA je imala mnogo uspeha protiv svog rivala NBL-a i uspela je da namami četiri prve NBL franšize da se pridruže BAA 1948. godine. Po svemu sudeći, ovo je utrlo put spajanju dve lige. 

Kada su se dve lige spojile 1949. godine, ukupan broj timova je porastao na 17. Međutim, nova liga je ubrzo počela da ostaje bez timova, da bi se nakon šest godina liga svela na tričavih osam timova koji su se borili da povrate staru slavu. Finansijski problemi su mučili ligu od samog početka, što se odrazilo kako na kvalitet igre tako i na samo napredovanje NBA lige

Nije bilo drugog izbora, pa je NBA liga nastavila da se takmiči sa 8 timova od 1955. do 1961. godine kada su se Čikago Pekersi (Chicago Packers) pridružili ligi. Od tog trenutka, NBA liga nastavlja hrabrim koracima ka uspehu koji je bio neminovan!

Kada već pričamo o tome kakva je bila istorija NBA lige, ne smemo zaboraviti da spomenemo 1954. godinu kada je uvedeno pravilo da napad traje 24 sekunde kako bi se ubrzala igra i kako bi timovi više šutirali! Od 1966. do 2004. godine liga je doživela ekspanziju sa ukupno 21 timom koji se pridružio ligi da bi se nakon 2004. godine broj timova povećao na 30 i tako je sve do danas. 

NBA i totalna dominacija

NBA je oduvek bila liga kojom su dominirali oni koje su istoričari nazvali „timovima ere“. U ranim decenijama NBA lige dominirao je Minneapolis Lakers i njihova zvezda George Mikan. Od 1948. do 1954. godine Lakers tim je osvojio 5 NBA šampionata, a od 1957. do 1969. godine, titulu najboljeg je preuzeo Boston Celtics koji je osvojio čak 11 šampionata u 13 sezona, da bi osamdesetih godina došlo do dominacije ova dva tima, koji su u kombinaciji osvojili 8 od 10 titula tokom te decenije. 

Osamdesetih godina prošlog veka su NBA liga kao i košarkaška igra doživeli neverovatnu popularnost a mnogo toga je imalo veze sa rivalstvom Medžika Džonsona (Magic Johnson) i Larija Brda (Larry Bird). Njih dvojica su postali definicija onoga što bi rivalstvo trebalo da bude i upravo je to rivalstvo između njih doprinelo tome da timovi za koje su igrali dominiraju čitavu deceniju. 

Pored toga, zbog istoimenog rivalstva je u Americi poraslo interesovanje za NBA ligu te su konačno počeli da se potpisuju prvi veliki TV ugovori koji su utrčli put sjajnim ugovorima koji su došli u godinama koje slede.

Ono što je značajno spomenuti za ovaj period je i odluka da se uvede šut za tri poena. Odluka je doneta u sezoni 1979-1980.

A onda su na red došle devedesete kada je jedno ime promenilo sve – Majkl Džordan (Michael Jordan), koji je zaslužan za uspon Chicago Bullsa ali i planetarnu popularnost košarke. Znate, nijedna osoba u timskim sportovima nije imala takav uticaj koji se proširio van terena i van same igre. Džordan je postao sinonim za NBA i postao je veći i od same lige azahvaljujući njemu, povećao se broj međunarodnih igrača koji su se pridružili NBA ligi.

Zašto je NBA uspela a druge lige nisu

Danas, kada pomislimo na profesionalnu košarku, mislimo na NBA. NBA liga je postala kamen temeljac u američkom sportu zajedno sa NFL-om, NHL-om i MLB-om. To je najuspešnija košarkaška liga svih vremena, koja godišnje zarađuje desetine milijardi dolara i ima oko milijardu gledalaca širom sveta.

Ali, to nije uvek bio slučaj. Nekada je NBA liga bila malo više od fusnote. Ali, šta se promenilo? Kako je NBA uspela da doživi ovakav uspeh i da postane san svih dečaka koji uživaju u košarci?

Zahvaljujući doslednosti, profesionalnosti, savršenoj i neprikosnovenoj igri, ogromnim talentima i još većim uzorima, NBA liga je sada tu gde jeste. I po svemu sudeći, ostaće na tronu još dugo.