Da li bi iko od mlađih generacija mogao da poveruje da je, ne tako davno, engleski fudbal bio jedan od najslabijih? Da li bi iko od vas omladinaca mogao da zamisli prazne i oronule stadione, huligane koji diktiraju sve? Da li bi iko mogao da pretpostavi da su svim engleskim klubovima bila zabranjena evropska takmičenja na čak pet godina zbog najozloglašenijeg derbija na stadionu “Hejsel” (Heysel) 1985. godine? 

Kao što i sami vidite, istorija engleske Premier lige puna je činjenica i događaja koji su uticali na formiranje onoga što danas gledamo i čemu prisustvujemo – velikim sportskim rivalstvima i dominacijom najboljih fudbalskih strelaca

Početkom devedesetih godina prošlog veka, klubovi engleske prve lige verovali su da je potrebno radikalno restrukturiranje fudbala kako bi se oni, ali i igra, uopšte razvili i napredovali. S obzirom na sve ono što se izdešavalo u periodu tokom osamdesetih godina prošlog veka, klubovi engleske prve lige odlučili su da 17. jula 1991. godine potpišu Ugovor o osnivačkim članicama, kojim su utvrđeni osnovni principi za uspostavljanje Premier lige. 

Naime, liga bi imala komercijalnu nezavisnost od Fudbalske lige i FA (Fudbalska asocijacija Engleske), ostavljajući joj slobodu da organizuje sopstveno emitovanje kao i sponzorske ugovore. Tog velikog dana, 20. februara 1992. godine, 22 prvoligaška kluba su masovno istupila iz Fudbalske lige, a tri meseca kasnije, 27. maja, osnovana je Premier liga kao društvo sa ograničenom odgovornošću. 

Od tog trenutka, popularnost i dominacija engleskog fudbala kreću uzlaznom putanjom. 

Istorija engleske Premier lige – od ponora do zvezda

Bilo je 22 “osnivača” Premier lige – Arsenal, Aston Villa, Blackburn, Chelsea, Coventry, Crystal Palace, Everton, Ipswich, Leeds, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich, Nottingham Forest, Oldham, QPR, Sheffield United, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham i Wimbledon. 

Od toga, šest klubova je stalno prisutno u Premier ligi: Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United i Tottenham. 

Kako nam istorija engleske Premier lige kazuje, od samog formiranja Premier lige postojala je namera da se broj klubova smanji na 20 kako bi se promovisao razvoj i izvrsnost na klupskom i međunarodnom nivou. Ovo je konačno postignuto na kraju fudbalske sezone 1994/95 kada su četiri kluba ispala, a samo dva napredovala. 

Ono što je mnogim laicima nepoznanica jeste činjenica da je bilo mnogo više strana uključenih iza kulisa u samo stvaranje Premier lige. Ne znamo da li ste znali, ali jedan od najvećih motiva da ova liga bude stvorena bili su ugovori o televizijskim pravima, koji su bili obeleženi vrtoglavim ciframa! 

Greg Dajk (Greg Dyke), tadašnji generalni direktor London Weekend Television (LWT), je još 1990. godine govorio o brojnim finansijskim prednostima emitovanja utakmica najvećih engleskih timova na nacionalnoj televiziji.

Mnogo stvari je u tom trenutku bilo obavijeno velom tajni, ali ono što je svima poznato je to da je Premier liga dobila podršku Fudbalskog saveza (FA), koji je često bio u sukobu sa Fudbalskom ligom. Fudbalski savez je iskoristio ovu priliku da ih potencijalno značajno oslabi, te je u junu 1991. objavio izveštaj pod nazivom „Nacrt za budućnost fudbala“, u kojem su detaljno opisani planovi za Premier ligu! 

Više nije bilo mesta pitanjima da li Premier liga ima podršku Fudbalskog saveza! Sve je bilo i više nego očigledno! Nakon odvajanja, engleska fudbalska piramida više nije postojala. Čini se da se znalo zašto se baš Premier ligi daje poverenje!

Da li se i koliko Premier liga promenila od svog osnivanja?

Premier liga je dom nekih od najpoznatijih klubova, igrača, menadžera i stadiona kada je fudbal u pitanju. Pored toga, ona je najgledanija liga na planeti sa neverovatnim brojem domova (meri se u milijardama) koji gledaju zapanjujuće fudbalske akcije u 188 zemalja.

Znate da se liga se održava između avgusta i maja i uključuje timove koji igraju međusobno kod kuće i u gostima tokom sezone ukupno čak 38 utakmica. Poznato vam je i da tim sa najviše bodova na kraju sezone osvaja titulu Premier lige.

Premijer liga je takođe poznata kao Barklis Premier liga (Barclays Premier League) pošto je njen zvanični sponzor Barklis banka. Tokom godina, ukupno 49 fudbalskih klubova učestvovalo je u ovom takmičenju. Međutim, od 49 timova koji su se takmičili u Premier ligi, samo četiri su osvojila titulu – među tim timovima našli su se Manchester United, Blackburn, Arsenal i Chelsea. 

Premier liga je drugoplasirana u Evropi po UEFA koeficijentima liga i nalazi se odmah iza španske La lige.

Liga se može pohvaliti nekim od najboljih, najjačih i najvrednijih sportskih klubova na svetu. Počevši od timova kao što su Manchester United, Liverpool i Arsenal do Chelse, Manchester City, klubovi ove lige su domaćini na svim kontinentima na svetu. 

Premier liga se smatra jedinom fudbalskom ligom koja svake sezone ima pet ili šest kandidata za titulu! S obzirom na to da ima ovakve rezultate, niko joj ne može prići! 

Da li se i koliko promenila? Promenila se toliko da je postala sinonim za vrhunski fudbal i tiha želja dečaka koji maštaju o tome da jednog dana nadmaše uspehe najplaćenijih svetskih fudbalera!