Hrabra odbrana, dominantna igra, juriš po terenu i čuvanje mreže znaju da obeleže svaku zanimljivu utakmicu! Međutim, šta se desi kada neki igrači nadmaše sva očekivanja? Kao rezultat dobijemo fudbalske utakmice sa najviše golova!

Fudbalske utakmice sa najviše golova ostaju zauvek upamćene po šokantnom rezultatu! Da li ste spremni da saznate koja ekipa je zatresla mrežu 149 puta?

9 fudbalskih utakmica sa rekordnim brojem golova

1. Arbrot i Bon Akord

Nakon 30 godina od osnivanja prvog fudbalskog kluba, susret Arbrota i Bon Akorda ostavio je tadašnje ljubitelje fudbala u šoku. Poznato je da su fudbalski susreti tih godina završavani velikim brojem golova, pogotovo u novoosnovanim kup takmičenjima. Mnoga od njih su dozvoljavala učešće ekipama koje nemaju iskustva. Ovakav princip takmičenja rezultirao je utakmicama između početnika i superiornijih rivala.

Upravo se to desilo u škotskom kupu 1885. godine. Izvlačenjem je novoformirani klub Bon Akord u prvom kolu upao u klinč sa iskusnim Arbrotom.

Razlika u igri, ali i iskustvu, postala je očigledna i pre početka same utakmice kada je Bon Akord bez dresova ušao u igru. I druge stvari su navodile na to da će se susret završiti pobedom Arbrota, ali niko nije očekivao toliku razliku u golovima. 

Iskusnija ekipa je već tokom prvog poluvremena postigla 15 golova, da bi u drugom zatresla mrežu još 21 put! Susret je završen rezultatom 36:0! Ovo je bila fudbalska utakmica sa najviše golova u istoriji sporta u to vreme! Niko se nije nadao tome, pa čak ni tadašnji najbolji klubovi na svetu

2. Australija i Američka Samoa

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u fudbalu. Godina 2001, utakmica se igra između Australije i Američke Samoe. A susret se završio sa 31:00 u korist Australije. Ovaj meč ostao je upamćen po zaista lošoj i slaboj igri Američke Samoe koja je u to vreme svrstana na listu najgorih ekipa na međunarodnom takmičenju! 

Interesantan podatak je da Australija tokom prvih 10 minuta utakmice nije postigla ni jedan gol. Dakle, zaključuje se da su igrači za 80 minuta 31 put zatresli mrežu. 

Ekipa Australije je samo dva dana pre ovog susreta pobedila reprezentaciju Tonge sa 22:0. Dakle, fudbaleri Australije su na terenu za tri dana postigli 53 gola, a da nisu primili nijedan! 

3. Fidži i Mikronezija

Pacifičke igre koje su se održale 2015. godine ostale su upamćene po susretu između Fidžija i Mikronezije. Fidži je izvojevao pobedu nad Mikronezijom sa rezultatom 38:0. Ovaj susret je proglašen za novi svetski rekord kada je u pitanju međunarodni fudbal. Tokom prvog poluvremena, igrači Fidžija osvojili su gol suparničke ekipe čak 21 put! Šta mislite, kolike su bile kvote na ovaj susret? 

4. Polis Mašin i Babajaro

Fudbalske utakmice sa najviše golova ne bi bile potpune bez spominjanja ovog susreta koji se desio 2013. godine. Naime, konačni rezultat u celom svetu opisan je kao skandalozan nakon što je ekipa Polis Mašina savladala ljutog rivala Babajara rezultatom 67:0! 

Na poluvremenu je Polis Mašin vodio 6-0, ali je na zaprepašćenje svih prisutnih pobedio nakon što je Babajaro ispucao autogolove i time doveo protivničku ekipu do pobede! Organizacioni odbor Fudbalske federacije Nigerije rekao je tada da je rezultat „neprihvatljiv“ i nazvao ga skandalom ogromnih razmera nakon što su se pojavili navodi o mogućem nameštanju utakmica!

5. Plato Junajted Fiders i Akurba

U međuvremenu, još jedan nigerijski tim, Plato Junajted, pobedio je fudbalski klub Akurba rezultatom 79:0 u istoj ligi, istog dana, 7. jula 2013. Ovo je, pretpostavljate, takođe dovelo do određenih sumnji u nameštanje utakmica, pogotovo jer je meč sledio isti obrazac kao i onaj između Polis Mašin i Babajara. 

Na poluvremenu je rezultat bio 7:0 u korist Plato Junajteda, ali u drugom poluvremenu ekipa postiže još 72 gola, kao rezultat nečuvenog niza autogolova gostujućeg tima!

Direktor takmičenja NFF-a, bio je ogorčen i javno se obavezao da će čitav događaj temeljno da istraži. Nikada se nije saznalo ko je bio glavni organizaor nameštanja ovih mečeva čiji su rezultati za posledicu imali doživotne zabrane svim igračima i zvaničnicima meča!  

6. Portsmut i Reding

Premijer liga 2007/8 po mnogima je imala dramatične susrete i neočekivane rezultate. Međutim, susret koji je ostao upamćen bio je susret fudbalskih klubova Portsmut i Reding. 

Ova utakmica odigrana je 29. septembra 2007. godine. Karakteristična je po tome što je bila utakmica sa najviše golova tokom ovog takmičenja. Ovo je prva utakmica u Premijer ligi koja je imala 11 postignutih golova!

Iako je sve do 75. minuta utakmica imala samo šest postignutih golova, napad Kranjčar doveo je Portsmut u prednost i podstakao preostale golove! Utakmica je završena sa rezultatom 7:4 u korist Portsmuta.

7.  Borusia Dortmund i Legija Varšava

Borusia Dortmund nadigrala je ekipu Legije Varšava sa rezultatom 8:4 u utakmici  koja je imala najviše bodova u istoriji Lige šampiona! Tokom prvog poluvremena, tačnije za 22 minuta lopta je zatresla mrežu već 7 puta. Iako je Legija Varšava prva postigla 4 gola, Dortmund je na kraju pobedio! 

To je prvi put u istoriji Lige šampiona da je osam igrača postiglo gol u jednom meču. Dortmund je postao četvrti tim posle Liverpula, Monaka i Real Madrida koji je postigao osam golova u utakmici Lige šampiona. Istorijsko veče i istorijski susret vredan pomena! 

8. Austrija i Švajcarska 

Dok Australija drži rekord sa najviše golova na međunarodnom meču, Austrija i Švajcarska drže rekord sa najviše postignutih golova u jednoj utakmici u finalu Svetskog kupa.

Istorijski podvig dogodio se na utakmici odigranoj 1954. godine. Švajcarska koja je tada bila domaćin bila je spremna da prvi put u istoriji na svom terenu stigne do polufinala! 

Na samom početku susreta činilo se da će Švajcarci uspeti da ostvare svoj san. Imali su tri gola prednosti. Međutim, Austrija nije želela da se preda. Golovi u 25, 26. i 27. minutu izjednačili su rezultat, nakon čega je Austrija još dva puta dala gol! 

Švajcarci su pokušali da se vrate u vođstvo, međutim, Austrija je izdominirala na terenu tokom drugog poluvremena i odnela je pobedu sa rezultatom 7:5!  Ovaj susret je i dalje jedina utakmica Svetskog kupa koja je imala 12 postignutih golova.

9. AS Adema i SO Emirn

Verujemo da ne postoji ljubitelj fudbala koji nije čuo za ovaj neverovatni susret dva suprostavljena fudbalska tima AS Adema i SO Emirn koji su nakon dešavanja ušli u Ginisovu knjigu rekorda! 

Pa kako i ne bi kada je tokom utakmice postignuto 149 autogolova od strane ekipe SO Emirn! Razočarani prethodnom utakmicom, igrači ovog tima rešili su da bojkotuju susret sa ekipom Adema tako što će od samog početka davati autogolove!

Svetska javnost kao i svi prisutni bili su frapirani postupcima ekipe. Međutim, niko nijednog trenutka nije poželeo da prekine utakmicu, već su sudije dozvolile da se igra do kraja! Lista “fudbalske utakmice sa najviše golova” je sa ovim susretom upotpunjena! 

Ovi istorijski trenuci ostaće zauvek zapamćeni

Neprikosnovene odbrambene strategije bitna su stavka kada je u pitanju pobeda na fudbalskoj utakmici. A dominantna igra ne znači ništa ukoliko ekipa ne postigne gol! Iako svi uživamo da gledamo lepu i kvalitetnu igru, na kraju nam uvek bude važnije da naš tim pobedi!

Golovi dobijaju mečeve – ovi golovi nisu postigli samo to već su ušli u istoriju, pa čak i u Ginisovu knjigu rekorda! 

Da li ste već bili upoznati sa nekim od ovih susreta? Pišite nam u komentaru i koji rezultat vas je ostavio bez teksta! Nakon toga, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i odigrajte tiket baš po vašoj meri!