Da li ste i vi od onih koji se raduju svakom fudbalskom takmičenju? Da li uživate dok bodrite omiljeni tim, najbolje svetske fudbalere, kao i fudbalske golmane? Jasno je da ste razočarani što nećete imati prilike da na Evropskom prvenstvu pratite najbolje srpske fudbalere, ali smo ubeđeni da jedva čekate da Euro 2020 počne, bez obzira na to što naša ekipa ne učestvuje! 

Takođe smo ubeđeni da već razmišljate o tome koliko će ukupno golova biti postignuto tokom takmičenja. Ali koliko ih je bilo u prošlosti? Evropska prvenstva u fudbalu sa najviše golova mogla bi da vas iznenade! Znate li zašto? Zato što je broj postignutih golova bio zaista šokantan!

Evropska prvenstva u fudbalu sa najviše golova – na šta obratiti pažnju

Ukoliko ste zainteresovani za opklade na golove, vrstu sportskih opklada koja je zaista česta, možda bi bilo pametno znati prosečan broj postignutih golova na prethodnim šampionatima. Samo, pre nego što počnemo da pričamo o tome koja su to Evropska prvenstva u fudbalu sa najviše golova, upamtite da broj golova zavisi od broja odigranih mečeva. Na primer, 1988. godine na takmičenje je ušlo samo 8 timova, dok se danas takmiče 24 ekipe. Dakle, mudro razmotrite kvote i krenite u akciju!

Hajde da saznamo koja Evropska prvenstva u fudbalu mogu da se pohvale sa najviše golova!

Evropsko prvenstvo u fudbalu 1988. godine – 34 postignuta gola

Te sada već davne 1988. godine, Evropsko prvenstvo u fudbalu održalo se u Zapadnoj Nemačkoj. Ne znamo da li vam je poznato, ali tada je titulu prvaka odnela Holandija koja je uspela da savlada SSSR rezultatom 2:0. 

Na ovom Evropskom prvenstvu učestvovalo je 8 timova, a najbolji među njima bio je Marko van Basten koji je uspeo da zatrese mrežu čak 5 puta! Krajnji skor je 34 postignuta gola tokom celog Evropskog prvenstva.

Evropsko prvenstvo u fudbalu 1992. godine – 32 postignuta gola

Ima li među vama onih koji se sećaju ovog Evropskog prvenstva? Po čemu je ovo prvenstvo karakteristično? Po tome što je bilo poslednje na kojem je učestvovalo 8 ekipa. Održano je u Švedskoj, a titulu je te godine odnela Danska! 

Broj postignutih golova je 32, a među najboljim strelcima izdvojili su se Denis Bergkamp,  Karl-Hajnc Ridle, Tomas Brolin i Henrik Larsen. 

Evropsko prvenstvo u fudbalu 1996. godine – 64 postignuta gola

Ovo je prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu na kojem je učestvovalo 16 ekipa. Održano je u Engleskoj, a titulu prvaka odnela je Nemačka koja je uspela da savlada neumoljivu Češku! Ukupno je postignuto 64 gola, a titulu najboljeg strelca dobio je Alan Širer koji je 5 puta zatresao mrežu! 

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2000. godine – 85 postignutih golova

Te 2000. godine održalo se 11. po redu Evropsko fudbalsko prvenstvo. Za razliku od prethodnih, ono se održavalo u Holandiji i Belgiji. Dakle, prvi put su dve države učestvovale u organizaciji. 

Sećate li se ko je tada pobedio? Francuska ekipa izvojevala je pobedu nakon što je savladala Italiju sa rezultatom 2:1! Savo Milošević, jedan od naših najpoznatijih fudbalera, proglašen je najboljim strelcem, dok je titulu najboljeg igrača odneo Zinedin Zidan! Evropska prvenstva u fudbalu sa najviše golova su tek krenula da ostavljaju svoj pečat… Videćete u narednim redovima i zašto! 

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2004. godine – 77 postignutih golova 

Fudbalske utakmice sa najviše golova ostavljaju jak utisak, a pogotovo kada se dešavaju u toku Evropskog prvenstva! Ovo Evropsko prvenstvo održano je u Portugalu, u čak osam gradova! 

Tada je prvi put reprezentacija Grčke osetila sladak ukus pobede na jednom ovakvom takmičenju. Najbolji strelac bio je Milan Baroš dok je za najboljeg igrača proglašen Teodoros Zagorakis! Ukupno je postignuto 77 golova! 

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2008. godine – 77 postignutih golova

I 2008. godine, kao i četiri godine ranije, na 13. po redu Evropskom prvenstvu postignuto je 77 golova. 

Održano je u Švajcarskoj i Austriji i bilo je  prvo prvenstvo održano u kontinentalnim zemljama. Pobednik je bila Španija koja je pobedila Nemačku u finalu!

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine – 76 postignutih golova

Ne tako davne 2012. godine sve oči bile su uprte u Poljsku i Ukrajinu gde se Evropsko prvenstvo u fudbalu  i održavalo! Tokom ovog Evropskog prvenstva Španija postaje zemlja koja je uspela da dva puta uzastopno odbrani titulu najbolje!

Ovo Evropsko prvenstvo odigralo se na osam stadiona i u osam prelepih gradova Austrije i Švajcarske. Takođe je bilo poslednje na kojem se takmičilo 16 ekipa. Već 2016. godine učestvovalo je 24 reprezentacije! 

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. godine – 108 postignutih golova

U 2016. godini na UEFA Euro takmičenju učestvovale su 24 zemlje i ukupno je odigrano 50 fudbalskih utakmica. Ako uzmete u obzir 2,34 prosečna postignuta gola po meču (ovo je prosek od 1988. godine), tada biste predvideli da bi tokom prvenstva bilo postignuto oko 117 golova. Stvarni broj postignutih golova tokom Eura 2016. bio je 108!

Portugal je odneo pobedu nad Francuskom koja je bila domaćin rezultatom 1:0 u produžecima! 

Evropska prvenstva u fudbalu sa najviše golova – prosek je bitan

U proseku se tokom UEFA Euro takmičenja postiže 2,4 gola na svakom meču. Ovo se događa od početka šampionata koji je bio 1960. godine.  Broj postignutih golova po meču se tokom godina smanjivao. Moramo uzeti u obzir da je 1960. godine prosečan broj golova po utakmici bio 4,25, što je daleko iznad proseka. 

Ali mora se naglasiti da su 1960. godine odigrane samo 4 utakmice. Ako pogledamo samo prosečne golove po utakmici od Evropskog kupa 1988. godine, prosečan broj golova po utakmici je 2,34. 

Kada je u pitanju najbolji strelac, broj golova postignutih od strane najboljeg strelca Evropskog prvenstva uvek kretao između 2 i 9 golova još od prvog odigranog Evropskog prvenstva 1960. godine. Rekorder je fudbalska legenda Mišel Platini (Francuska, 1984), koji je postigao 9 golova. 

Evropska prvenstva u fudbalu sa najviše golova govore nam da je sve moguće! Šta mislite, koji broj golova će biti postignut tokom Euro 2020? I da li će nadmašiti rekord iz 2016. godine? 

Ukoliko želite da se kladite na najboljeg strelca, ili pak na postignut broj golova, posetite Meridianovu onlajn kladionicu, pogledajte kvote i napravite idealan tiket! Ko zna, možda baš on bude dobitni! 

Želimo vam puno sreće!