Digitalno doba ušlo je na velika vrata svuda širom sveta, pa tako i kod nas! Pojavom interneta, računara i mobilnih telefona, pogotovo novijih generacija, čini se da se digitalna revolucija proširila. Uz nju i video-igre i esport scena! 

Esport u Srbiji je oduvek bio tema razgovora. Esport u Srbiju nije stigao kasno, kako mnogi misle, ali je napredovao polako i sigurno. Iako mnogi tvrde da slabije napredujemo u odnosu na evropske i svetske zemlje, činjenica da imamo timove koji su prepoznati na evropskoj esport sceni govori drugačije. 

Rasprava o tome da li su esportovi sport ili ne već dugo intrigira javnost. Bez obzira na to kojeg ste vi mišljenja, ne može se poreći činjenica da je esport ogromno tržište sa velikim potencijalom! 

U prilog tome govori i stanje u Južnoj Koreji koja je nesumnjivo središte esportskih aktivnosti u svetu. Ova istočnoazijska zemlja bila je na čelu revolucije u esportu u svetu i bila je jedna od prvih zemalja koja je prepoznala potencijal ove industrije u usponu. 

Južna Koreja je odigrala ogromnu ulogu u skretanju pažnje sveta na esport. Pored nje, “zaluđenost” esportom proširila se na svet i stigla je i do Srbije.

Esport u Srbiji – da li je dostigao svoj potencijal?

Od prvih turnira na kojima su se igrali najstariji esportovi prošlo je puno godina. Tokom 2000-tih godina esport dobija na značaju, a Srbija svoj pun potencijal pokazuje od 2017. godine pa nadalje. 

Gejmeri u našoj zemlji čekali su do 2016. godine kada je konačno umrežen region, tačnije, jugoistočna Evropa i to uz pomoć saradnje kompanije Riot Games i Fortuna Esports, najbolje esport organizacije na Balkanu. Nakon što je konačno region bio umrežen, povezani smo sa celom Evropom uz pomoć League of Legends video-igre, jedne od najpopularnjih igara na svetu.

Esport u Srbiji nastavio je da se probija do te mere da je osnovana i Serbian Games Association, savez koji intezivno radi na rastu i razvoju esporta u Srbiji. Usredseđen je na uspostavljanje standarda, na organizaciji međunarodnih turnira, kao i na učestvovanje Srbije na internacionalnim takmičenjima. Setite se početaka… Ko bi rekao da će naša zemlja imati savez koji će doprinositi razvoju esporta!

Kao što i sami vidite, od skromnih početaka stiglo se do toga da Srbija postane članica Međunarodne esports federacije (IeSF) uz pomoć Srpske esport asocijacije (SESA).

Nakon nepredvidih situacija kada je u pitanju esport u Srbiji došli smo do toga da trenutno imamo oko 350.000 aktivnih i posvećenih fanova koji prate esport scenu. Deo njih i učestvuje na njoj!

Šta mislite, da li je esport u Srbiji dostigao svoj pun potencijal? Sa sve većim brojem igrača i kompanijama koje podržavaju esport kao i organizovanjem manjih i većih turnira, na dobrom je putu da to uskoro učini. 

Da li je srpska esport scena najjača u regionu? 

Verovali ili ne, kako vreme prolazi, esport u Srbiji uzima sve više maha. Za početak, ko je doprineo tome? Organizacija koja već dve decenije radi na promociji video-igara i takmičarskog igranja, poznatija pod imenom RUR! Upravo je ona među prvima organizovala turnire u našoj zemlji, ali i napravila jedan od najstarijih portala koji je posvećen esportu

Prema podacima iz 2018. godine, bar kada je League of Legends scena u pitanju, Srbija je krupnim korakom krenula da prati evropsku scenu! A koje zaslužan za to? Esports Balkan League iliti EBL. 

Za one koji nisu upućeni, u pitanju je liga koja ima najveći nagradni fond u našem regionu. Iznos nagradnog fonda iznosi preko 140.000 evra i raspoređen je na tri video-igre:

  • League of Legends
  • Counter-Strike: Global Offensive
  • Dota 2

Glavni cilj ovog takmičenja je da okupi najbolje timove regiona i da stvori još veću bazu onih koji će pratiti esport u Srbiji! Da li su uspeli u svojoj nameri? Čini se da jesu!  A da li stvaraju nove generacije koje će tek izdominirati na svetskoj sceni? Apsolutno da!

Od prvog War Thunder LAN turnira u Srbiji preko Umbro FIFA turnira, finala WESG Srbija, kao i održavanja dva Svetska CS: GO prvenstva u Beogradu, put nije bio nimalo lak, ali je vredeo!

Demistifikacija esporta kao i popularizacija istog u Srbiji ne prestaje i verujemo da će tek doživeti procvat, pogotovo jer je najavljen veliki spektakl koji će se održati početkom februara 2022. godine u Beogradu! Naime, priprema se CS: GO turnir na kom će učestvovati pobednici svih turnira koji će se do tada odigrati.

I sami zaključujete da esport u Srbiji zaista napreduje i da nas tek čekaju vremena u kojima će srpski timovi privući pažnju svetske javnosti. Do tada, uživajte u omiljenom esportu i pratite sva dešavanja na Meridianovom discord kanalu

A ukoliko želite da postavite opklade na esport, posetite Meridianovu onlajn kladionicu koja uvek ima neko iznenađenje za vas!