Esport nastavlja svoju dominaciju na tržištu iz godine u godinu, uprkos svim preprekama koje je izazvala pandemija koronavirusa. U prilog ovoj tvrdnji govore i najiščekivaniji eSport turniri u 2022. godini. Upravo su oni neki od najnaprednijih i najpraćenijih događaja u istoriji. Oni se nestrpljivo čekaju i netremice prate! 

Odavno vam je poznato da je eSport industrija koja se munjevito razvija i koju pomno prate ne samo igrači i programeri video-igara, već i kladioničari, kao i brojne kladionice kao što je Meridianbet.  Od 2021. godine, procenjuje se da baš ova industrija vredi 1,28 milijardi dolara. Takođe, trenutno postoji više od 200 miliona ljubitelja eSporta, a očekuje se da će ovaj broj još više porasti, zajedno sa brojem video-igara ali i turnira koji su osvojili tržište. Ukoliko imalo pratite eSport scenu, znate da su najbolji eSport timovi Team Liquid, G2, T1 i Kia. Oni su trenutno najveći timovi na svetu i takmiče se u različitim eSportovima na vrhunskim turnirima. 

Bilo da pratite neki od ovih timova ili generalno celokupnu eSport scenu, nije da odmet da vidimo koji nas to eSport turniri u 2022. godini očekuju.

Ovi eSport turniri u 2022. godini su vredni vaše pažnje

Bilo da uživate u klađenju na eSport ili jednostavno volite da pratite ceokupnu eSport scenu kao i eSport turnire sa najvećim nagradnim fondovima, savetujemo vam da pomno ispratite naredne redove jer ćete utvrditi tačan raspored svih eSport turnira u 2022. koji su vredni vaše pažne. 

CS: GO turniri

Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) je popularna eSport i takmičarska video-igra koja se igra u gotovo svim delovima sveta. Zahvaljujući popularnosti ove igre kao i celokupnom doživljaju iste, postoji nekoliko CS:GO turnira koje fanovi mogu da prate bukvalno tokom cele godine. Jedan od najpopularnijih CS:GO događaja je nesumnjivo Intel Extreme Masters. Verujemo da vas raduje činjenica da će u julu 2022. godine na IEM, koji se održava u Kelnu igrati najbolji CS:GO timovi. Ovaj turnir ima višemilionski nagradni fond i često ga pokrivaju vrhunske kablovske televizije i sportske stanice. 

League of Legends World Championship

Svetsko prvenstvo League of Legends je verovatno najprestižniji turnir u eSportu. Takođe je jedan od najunosnijih kada su novčane nagrade u pitanju. U 2018. godini, pobednički tim Invictus Gaming zaradio je preko 6 miliona dolara u nagradama. Od svog početka, ovaj turnir je konstantno privlačio najbolje timove i najstrastvenije navijače. U 2022. godini je ovaj turnir još veći, veličanstveniji i uzbudljivije. Znate li zašto? Zato što je Riot Games najavio da će se Svetsko prvenstvo održati ne samo u jednom ili dva, već u četiri grada! Obožavaocima koji žive u San Francisku, Torontu, Njujorku i Meksiko Sitiju biće drago da znaju da će njihov grad biti deo istorije.

International Dota 2 prvenstvo

Kada govorimo o tome koji eSport turniri u 2022 se ne smeju propustiti, International Dota 2 Championships je definitivno jedan od njih. Valve Corporation, kompanija koja stoji iza Half-Life franšize je organizator. Prvi međunarodni International turnir održan je u Nemačkoj u avgustu 2011. Dugi niz godina, The International je bio vrhunski turnir za fanove i eSport timove zahvaljujući svojoj takmičarskoj prirodi i unosnom nagradnom fondu. Međutim, liga je pretrpela značajne udarce tokom 2020. I 2021. godine kada je ovaj turnir nekoliko puta bio otkazan. Međutim, fanovi ali i timovi mogu očekivati da će ove godine ovaj turnir da izdominira.

ESL ONE CS: GO Pro Tour- ESL Pro League

ESL One je samo jedan od mnogih CS:GO turnira koje ESL organizuje u okviru svog Pro Tour koncepta. Dva vodeća turnira na turneji su Intel Extreme Masters Katowice Intel Extreme Masters Keln. Pored ova dva, ljubitelji eSporta ali i klađenja na eSport takođe mogu da se raduju ESL Pro ligi. Ovo su kratki eSports turniri koji se igraju u jednoj formi. Na ovim turnirima uspešni timovi mogu prikupiti unosne nagrade kao i Pro Tour bodove. S obzirom na to da je sezona 15 već prošla, savetujemo fanovima ove lige da pribeleže datum šesnaeste sezone – od 31. avgusta do 2. oktobra.

Call of Duty League 2022

Za fanove i igrače klasičnog Call of Duty, datumi koje treba zapamtiti su od februara do kraja jula 2022. godine. Redovna sezona lige ima četiri faze i uključuje glavne kao i događaje u sredini sezone. Nakon završetka poslednjeg Majora, počinje vikend šampionata koji služi kao kulminacija COD sezone. 

PGL Antwerp CS:GO Major

Counter-Strike je jedna od najpopularnijih esport igara na svetu a CS:GO Majori su najveći događaji na eSport sceni. Kao ššto smo već naveli, u pitanju su turniri koje sponzoriše Valve. Njihova pobeda garantuje da će vaš tim biti upamćen kao jedan od najboljih timova svih vremena. Nedavno je otkriveno da će PGL biti domaćin uzastopnih CS:GO Majorsa, odvodeći jedan od najpopularnijih esport turnira u Belgiju, tačnije Antverpen.

Održaće se između 9. i 22. maja. Tim koji osvoji glavnu nagradu može se radovati činjenicom da će njegov budžet biti pojačan za million dolara. Za razliku od prošlih Major eSport turnira, nijedan tim neće dobiti direktnu pozivnicu na ovaj već će svi timovi morati da se kvalifikuju kroz Regionalne Major Ranking događaje.

RLCS 2021-22 – World Championship

Pojava video-igre Rocket League kao popularnog esporta bila je neizbežna. Ova video-igra je vrlo brzo “zaludela” fanove širom sveta jer je njenu akciju vrlo lako pratiti, pravila su jednostavna, a igrači su veoma vešti i to je zaista super kombinacija.

Događaji Rocket League nastavljaju da rastu u svakom pogledu – i po pitanju nagradnih fondova ali i interesovanja publike. Ova godina nike izuzetak. Vrhunac druge sezone 2021. prelio se u novu godinu, a fanovi moraju da se strpe do 22. jula, kada će ovo Svetsko prvenstvo početi. Konačno, 31. jula će biti krunisan konačni šampion. 

Ovaj događaj će se održati u Severnoj Americi, ali trenutna lokacija još uvek nije potvrđena. Nagradni fond će iznositi neverovatnih 2 miliona dolara, a takmičiće se 16 timova iz celog sveta.  

Esport turniri u 2022 su zaista vredni vaše pažnje i, ukoliko ste ljubitelj eSport igara, nije na odmet ispratiti svaki od ovih turnira. Ukoliko želite da uvek budete u toku sa najnovijim vestima koje se tiču eSport scene, pridružite se Meridianovom discord kanalu, na kojem možete ispratiti sve aktuelne teme vezane za ovu industriju.